wspomnieniem. Najlepsze świeże, nie przetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon na maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy
mojewypiekiinietylkoZamarzyło mi się ciasto z owocami, ale takie w którym owocowe będą stanowiły punkt centralny, a ciasto będzie tylko trzymało je w ramach. Kulało mi się po lodówce ciasto francuskie wiec postanowiłam je właśnie do tego celu wykorzystać. Do tego przepisu można użyć absolutnie każdych owoców, pamiętając aby w sumie ich waga była nie większa niż(...)Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie: 200 g aronii 3 figi 5 śliwek 2 nektarynki 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 100 g masła/oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów w płatkach 1 banan Przygotowanie: 3/4 masła, cukru
greenscarfskładniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się z masą. Dodajemy przesianą z budyniem oraz proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie przy(...)pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto II: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń czekoladowy
Domowy Smak JedzeniaProste, szybkie w wykonaniu i niebywale smaczne! Ciasto marchewkowe należy do grona moich ulubionych wypieków. Robiłam je już ze słodkim dodatkiem rodzynek: Ciasto marchewkowe z rodzynkami , oraz w towarzystwie kokosa, żurawiny i korzennych przypraw: Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną . Generalnie lubuję się w słodkościach, przy przyrządzaniu których używa się warzywa jako głównego składnika. Wszelkie ciasta z marchwią , cukinią(...)nich lubują. Składnik kluczowy pozostaje wtedy moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki na 1 małą keksówkę o wymiarach LxWxH 20x10x6
Grunt to przepis!Dzisiaj zapraszam na ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu. Kolejne do kategorii „ Zdrowa Środa ”. Lekko kwaskowate, kokosowe, gęste i wilgotne. Jeśli owoce są kwaśne i możemy pozwolić sobie na cukier, radzę owoce przed pieczeniem posypać trochę brązowym cukrem (nierafinowanym). Młoda osóbka na zdjęciach, przeurocza modelka, to moja bratanica Lila :), ciasto jej smakowało, pomagała mi również ostatnio(...)przy ciasteczka z melasą ( patrz film ). Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki ksylitolu 3-4 łyżki syropu z daktyli lub agawy 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki
Mała CukierenkaPrzyjechali niespodziewani goście? To nie problem :-) Wystarczy mieć zamrożone nieco jagód i ciasto francuskie. Wypiek w smaku rewelacyjny, a robi się go banalnie. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 100 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko cukier WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Jagody wymieszać(...)mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środku ciasta francuskiego i posypać cukrem (ilość wedle uznania). Ciasto ponacinać i składać na przemian (poniżej zdjęcie). Gotowe ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na około 20 minut (gotowe ciasto nabierze złotego koloru). Wyciągnąć i ostudzić. Jak składać ciasto: Zagiąć z prawej i lewej strony odrobinę ciasta. Ponacinać z góry i dołu paski. Ciasto
Passions hobbies lifeSłodkości z warzywami to temat wspólnego pieczenia ciasta na niedzielę..u mnie niedawno było kilka takich wypieków, a ogólnie na blogu też już jest trochę [ klik ]..Warzywa, które można wykorzystać do ciast jest sporo, a ja znów postanowiłam wykorzystać szpinak i zrobiłam l eśny mech po raz trzeci..dwa razy [ klik , klik ] robiłam ze świeżego szpinaku, a tym razem(...)już z mrożonego..i jednak lepsze jest ze świeżego...no i tym razem zrobiłam ciasto z innego przepisu..i jak dla mnie to akurat było "najgorsze" [ale to nie znaczy , że niedobre ] z tych 3 wypróbowanych przeze mnie.Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo użyłam większej blaszki,ale podaję składniki takie jakie znalazłam w necie, a przepis pochodzi stąd
Moje domowe kucharzenieByła chęć na ciasto z owocami .... była chęć na ciasto czekoladowe .... była chęć na ciasto , które nie będzie suche ... No i jest ... z owoców wybrałam soczyste wiśnie , a całość wzbogaciłam masą serową. Poprzeplatane biało czarne ciasto z zatopionymi w nim wiśniami zaspokoiło może zachciewajki :) Składniki : Ciasto czekoladowe : 2 jajka 3/4 szklanki (170g) cukru 2 szklanki(...)mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia. dodatkowo : wiśnie ok 400 g Wykonanie : Ciasto czekoladowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Wlać mleko , olej i wsypać pozostałe suche składniki , utrzeć całość na jednolita masę. Jest ona dość gęsta ,ale taka ma być. Masa
Malinowa Kawiarenkatarasie gapić się na cukinie i świetnie się bawić. Cóż, Miśka umierała z nudów, więc zagoniłam ją do kuchni, żeby sobie zrobiła kolację. Moja propozycja to banalnie proste ciasto ucierane, czyli wrzucasz wszystkie składniki do michy, mieszasz i pieczesz. Nie może się nie udać. Owoce tu mogą być praktycznie każde, jedynie o czym należy pamiętać, to aby nie przeholować(...)mąki tortowej 300 ml mleka roślinnego (sojowe najlepiej się sprawdza w wypiekach) 1 średniej wielkości banan 100 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru (użyłam 100, bo lubię półsłodkie ciasta) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia około 500 g owoców Przygotowanie: Mleko, banana, cukier, olej i sok cytrynowy umieść w misce i wszystko dokładnie zblenduj. Do drugiej
greenscarfciasto musi się udać. A smakować będzie jeszcze bardziej. Składniki: Ciasto żółte: 100 g masła 150 g cukru 5 żółtek 180 g mąki 100 g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto białe: 100 g masła 150 g cukru 5 białek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru(...)mąki 10 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto żółte: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto białe: Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier
Pyszności SłodkościRolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto. Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być(...)kropka. Piekę go każdego roku wg tego samego przepisu, który sama opracowałam. Bo właśnie ten przepis wydaje mi się być najlepszy. Ciasto nie jest suche i wcale nie wysycha po kilku dniach, jeśli tylko ten makowiec przetrzyma te kilka dni.... Składniki na ciasto (na 2 sztuki): 400 g mąki (luksusowa typ 550) ½ szklanki mleka 50 g drożdży
Kuchnia u KrysiDawno nie piekłam i nie jadłam szarlotki, ani żadnego ciasta z jabłkami. Ostatnio przeważnie makowce, pierniki... A teraz właśnie mam apetyt na szarlotkę. Taką zwykłą, z delikatnego ciasta, taką... co się rozpływa w ustach. Chcę się też wytłumaczyć dlaczego ostatnio zaniedbywałam Wasze blogi. W ogóle mało czasu poświęcałam blogowaniu. Przepisy, które zamieszczałam przygotowałam dużo wcześniej. Ostatnie(...)pizzerki. Dzieci lubią pomagać w kuchni. Poświęcajmy więcej czasu naszym dzieciom, bo tak szybko wyrastają z tego cudownego czasu, jakim jest dzieciństwo (blaszka 25x36 cm) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 250 g masła (zimne) 150 g cukru 4 jajka 1 duża łyżka śmietany (min. 18%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nadzienia
Kuchnia u Krysimacie swój ulubiony przepis na pyszną domową pizzę? Ja mam. Ciasto, które jest bazą do mojej pizzy jest idealne. Dlaczego? Bo szybko się je robi i zawsze się udaje. Trzymając się dokładnie receptury uzyskujemy wspaniałe ciasto, które po upieczeniu jest doskonałym spodem do pizzy. Ale oczywiście pizzę trzeba obłożyć ulubionymi dodatkami. Dzisiaj proponuję Wam najłatwiejszą, najpopularniejszą pizzę(...)oregano i bazylia Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce roztarłam rozkruszone drożdże z cukrem, zalałam 1/3 ilości letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Ciasto można wyrabiać ręcznie. Ja wyrabiałam za pomocą miksera przy użyciu haka do wyrabiania ciast drożdżowych. Mąkę wsypałam do miski, dodałam pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam. Ciasto
Kuchnia u Krysiprzechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego 2 średniej wielkości banany 3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki(...)cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. W zależności od tego jak duże chcesz mieć ciacha
greenscarfRodzajów ciast na pizzę jest wiele. Jedni wolą cienką z chrupiącymi falującymi brzegami, inni grubszą lekko lub mocniej wypieczoną. Jeśli chcecie, by Wasze ciasto na pizzę było wyjątkowe dodajcie do niego osobno lub razem zioła, np. bazylię, chili, świeżo zmieloną kolendrę, a ciasto będzie ziołowe, aromatyczne i inne niż klasyczne - z nutą ciekawych zapachów, które uaktywnią się podczas pieczenia. Można(...)też do ciasta na pizzę dodać szpinaku, a będzie w ładnym zielonym kolorze. Dzieci lubią takie nietypowe niespodzianki. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 5 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10-15 minut
Zasmakuj Kuchni