więc zjedzenie takiego jednego rogala spokojnie pozwoli zaspokoić wam głód na słodkie, zwłaszcza gdy jest to słodycz wykwintna ;) Składniki na około 10-12 rogali Na ciasto półfrancuskie : 500 gr mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 60 gr cukru 60 gr masła roztopionego i ostudzonego 2 żółtka 10 gr świeżych drożdży szczypta soli 150 gr masła (zamrożonego) Na masę makową(...)wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się. 2. W garnuszku umieszczamy około 60 ml ciepłego mleka i w kruszymy do niego drożdże wraz z 1 łyżeczka cukru. Odstawiamy
Gotowanie...to proste !Ciasto, które miało być tylko ciastem marchewkowym. A zostało ciastem marchewkowo-potrójniekokosowym. Kokos wylądował w kremie, a dzięki zmiksowaniu go na mączkę, krem był naprawdę kremowy. Kokosu nie pożałowałam też do samego ciasta i na sam koniec czym innym mogłam posypać ciasto, jak nie kokosem właśnie? Ciasto bardzo smakowało Hani, choć ona od kokosu zwykle z daleka. Batoniki Bounty(...)mnie idealna. Łatwa, z kilku składników, idealnie tężejąca. Jeśli jednak z pewnych względów wolicie wersję bardziej współczesną to najlepiej roztopić czekoladę z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany kremówki. Składniki na ciasto marchewkowe: (na blaszkę o wymiarach ok. 21 x 31 cm - duża) 400 g mąki 4 jajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego 400 g drobno
bistro mamaIdealne ciasto na weekend. Sernik czekoladowo - piernikowy. Przypominam Wam ten idealny przepis na ciasto;-) Autorski przepis SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao(...)cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy do piernika
SMYKWKUCHNImisce mieszamy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy jajka, mieszamy. Dorzucamy mąkę i sól. Miksujemy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do drugiej miski lekko wysmarowanej olejem, przykrywamy. Odstawiamy do wyrastania na 1-1 1/2 godziny by podwoiło objętość. Ciasto ponownie miksujemy, dodając po łyżce miękkiego masła. Następną(...)porcję masła dodajemy, kiedy wcześniejsza połączy się z ciastem. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania. Ja wstawiłam na cała noc do lodówki a potem wyjęłam pół godziny przed pieczeniem by się ociepliło. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy by je odgazować. Przekładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 45 cm. Smarujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywiecie mój kochany sąsiad obdarował mnie pigwą, a że nigdy wcześniej nic z niej nie robiłam to miałam nie lada wyzwanie...Szukałam długo inspiracji i znalazłam to ciasto ! Wyglądało smacznie, a że u mnie w domu lubią zwykłe ciasta to pomyślałam, że to będzie coś dla mnie! Mój mąż najchętniej co tydzień jadłby szarlotkę lub murzynka, ale, że muszę(...)szarlotka, ale z pigwą i budyniem. Powiem Wam, że jest świetna! Dla kogo: dla posiadających krzaczek pigwy w ogrodzie dla lubiących szarlotki dla mi ł o ś ników jesiennych ciast Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 jajko 1 żółtko
Mania Wypiekaniazależy, czy szybko ją przegonimy, czy też zostanie z nami na dłużej. Zatem jak poprawić swoje samopoczucie? Sposobów jest wiele, jednak obojętnie co wybierzecie, kawałek smakowitego drożdżowego ciasta z wiśniami i chrupiącą, słodką kruszonką pomoże przegonić wszelkie smutki w kąt! Do ciasta użyłam kwaśnych, wydrylowanych, mrożonych wiśni. Choć według mnie niezbyt nadają się do bezpośredniego spożycia (wykręcający w charakterystycznym grymasie(...)waniliowego Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, dodajemy jajko. Całość wyrabiamy, a gdy składniki zaczną się łączyć dolewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a masło całkowicie wchłonie. Ciasto drożdżowe posypujemy delikatnie mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
MyCookBook.plszałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo(...)białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką
mojewypiekiinietylkoZawijana drożdżówka z musem jabłkowym i cukrem pudrem to moje kolejne jesienne ciasto. Zakręcone ciasto z owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami . Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami(...)niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls . Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu, którego dużą zaletą oprócz smaku i wyglądu jest to, że można zrobić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajpierw wysiadła mi szatkownica, potem padł ręczny blender, a ostatnio podczas robienia pasty paprykowej, mój kielichowy blender zaczął mieć problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook(...)aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje na parze, mieli, miesza, miksuje, sieka, smaży, ubija, kruszy lód, wyrabia ciasta, oraz waży! Oczywiście zaraz po rozpakowaniu wzięłam do ręki instrukcję, która jest bardzo czytelna nawet dla technicznych blondynek, a potem przejrzałam książkę z przepisami (ładnie wydana i jest ich bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilku dni. Piekę ją niemalże codziennie, dzisiaj dla moich kochanych domowników. Jest to typowa babka sezonowa, aczkolwiek u mnie już resztki balkonowej cukinii. Za dużo deszczu i za zimno! Ciasto z cukinią jest bardzo wilgotne. W tym przepisie nie odciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak(...)wolę smak ciasta pieczonego na maśle lub kokosowym oleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Babka cytrynowa z cukinią Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 250 g pszennej mąki
codojedzeniawody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku 200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej * 100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego(...)150g wody 1 płaska łyżki soli morskiej * W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać. Następnie dodać zmielone
Codziennik Kuchennydawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam. Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki. Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego(...)lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody o temp. 24-25 stopni 25 g oliwy 10 g świeżych
Codziennik Kuchennymięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, całość dokładnie mieszamy i mocno pieprzymy. Jeśli używacie jak ja metalowej pielmiennicy, zróbcie od razu z nadzienia kulki. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. Ciasto na pielmienie powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza się ciasto bez jajka, a składające się tylko i wyłącznie(...)miski, dodajemy sól i mieszając mąkę od środka, wlewamy powoli do mąki maślankę. Zaczną się formować widoczne kluchy; mieszamy tak długo, aż w misce zostanie już niewiele suchej mąki. Ciasto wyjmujemy i zagniatamy – jeśli trzeba, dodajemy więcej mąki. Finalnie ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odrobinę wilgotne, ale w żaden sposób nie lepiące i mokre. Odkładamy je zawinięte w foliowy
Karo in the Kitchentarta była zrobiona dawno temu..był to mój eksperyment ..do ciasta kruchego na tartę dodałam zamiast margaryny -olej ..szczerze mówiąc miałam problem z tym ciastem, ale jakoś się udało..ale teraz wiem, że nie będę więcej wykorzystywać oleju zamiast margaryny w takim cieście..Ogólnie efekt końcowy wyszedł w miarę dobry.Przepis na ciasto na tartę znaleziony gdzieś w necie, reszta(...)już mój pomysł.Ciasto kruche było jakieś twarde, więc po upieczeniu przed wylaniem masy serowej posmarowałam dodatkowo dżemem. 250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 80 ml oleju rzepakowego 3 żółtka 40 g brązowego cukru [ u mnie biały] 1/4 szkl. zimnej wody Dodatkowo: kilka łyżek dżemu 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku
Moje domowe kucharzeniesmakuje. W sumie grzechem jest zbyt duża liczba dodatków, bo dobre pieczywo z dipem czy maczane w dobrej jakości oliwie, obroni się samo. Powiem tylko tyle, że było mało Ciasto, zgodnie z tym co pisze Paul, wychodzi baaaardzo klejące. Jednak nie dajcie się zwieść i nie dosypujcie więcej mąki do niego. Jeśli to zrobicie, to ciabatta będzie pozbawiona charakterystycznego miąższu(...)smaku bardziej będzie przypominać bagietkę. Po wyjęciu z keksówek (mogą być dowolne byle prostokątne foremki, ułatwiające potem formowanie bułek), będzie pewnie Was korciło do dodania mąki i zagniecenia ciasta. Nie róbcie tego, bo wytłoczycie powstałe w czasie wyrastania ciasta bąbelki powietrza. Drukuj Ciabatta window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500g maki pszennej + troszkę do oprószenia sól 10 g suchych drożdży
Mieszam w Garnku