ciasto - 160894 przepisów (strona:861/10727)

Kruche ciasto z kremowymi brzoskiwniami 106

źle się mój weekend zaczął, ale w planach miałam ciasto na sobotę, więc naprawdę od niechcenia się za nie zabrałam. To miało być takie „kryzysowe” ciasto, czyli z tego z znalazłam w spiżarni, a efekt przeszedł moje, czy też raczej Miśka oczekiwania, bo dawno się już tak moim ciastem nie zachwycał. Bardzo się Marcin wkurza, bo prawie nigdy(...)piekę takich samych ciast, i na nic moje tłumaczenia, że doskonalę technikę . To niepozorne ciasto na tyle mu zasmakowało, że je sobie schował, abym nikogo nie częstowała. A co w nim wyjątkowego? Jest kruche, rozpływające się w ustach, przełożone w środku kremem, w który wtuliły się brzoskwinie. Użyłam własnych brzoskwiń z kompotów, ale spokojnie można zastąpić je każdymi owocami, nawet

greenscarf
Sernik z brzoskwiniami 158

Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. Nie opada, co jest jego dużym plusem. Szybko znika w głodnych brzuszkach i można go jeść i jeść i jeść. Ja uwielbiam pieczenie ciasta w domu, gdy w całym mieszkaniu unosi się niesamowity aromat ciasta. Trudno nam często się powstrzymać i nie kroić jeszcze ciepłego ciasta, szczególnie jak to jest szarlotka lub sernik(...)zapach sernika kojarzy się z kawiarnią czy cukiernią. Sernik to specyficzne ciasto. Z jednej strony proste do zrobienia, z drugiej niekoniecznie. Pamiętajcie, żeby zawsze wszystkie składniki jakich używacie do ciasta, miały temperaturę pokojową. Jeśli lubicie serniki z bezą czy też owocami, to ten na pewno przypadnie Wam do gustu, szczególnie, że nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych. Dzieciaki ale i dorośli

Mieszam w Garnku
Fale Dunaju 220

Fale Dunaju to chyba klasyka polskich ciast. Klasyczne ciasto ucierane, z dodatkiem kakao, wiśniami i lekkim budyniowym kremem pod pierzynką z czekoladowej polewy. Osobiście pamiętam to ciasto przygotowywane przez moją babcię. Wielokrotnie próbowałem się za nie zabrać, ale zawsze wydawało mi się ogromnie pracochłonne i zbyt skomplikowane. Jak się okazało, byłem w ogromnym błędzie. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym trochę(...)również, na jego przygotowanie miałem ograniczony z różnych powodów czas – poszedłem na łatwiznę z kremem😉 Smak jednak podobno mówi sam za siebie i już wiem, że do tego ciasta będę często wracał. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła cukier waniliowy 300g drylowanych wiśni 3 łyżki kakao sól Krem

Jacob Tastes
Fale Dunaju ze śliwkami 145

Lekko kwaśny smak śliwek sprawia,  że ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza.   Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa(...)cukrem na puszystą masę.  Ucierając dodajemy po jednym żółtku.  Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciastaCiasto dzielimy na dwie równe części.  Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy.  Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne

Pyszności Słodkości
Testowanie stolnicy silikonowej oraz silikonowego wałka 147

drewniana stolnica jest ciężka i zajmuje dużo miejsca. Jak już wiem stolnica z silikonu jest dużo praktyczniejsza. A tą stolnicę otrzymałam ze sklepu  przyjemnegotowanie.pl , za co ślicznie dziękuję Ciasto na pierogi ,  przygotowałam na silikonowj stolnicy  ze sklepu : przyjemnegotowanie.pl Zalety silikonowej stolnicy: -duże, wygodne rozmiary - 50 cm x 40 cm -miarka do odmierzania równych porcji, oraz do robienia(...)pizzy o określonej średnicy; -ciasto nie przywiera nawet bez użycia mąki; -materiał trwały, nie gnijący, szybkoschnący; Moja opinia : Ta stolnica jest lekka jak piórko, dobrze przylega do blatu i nie przesuwa się. Duży plus jest też , że taka stolnica nie zajmuje dużo miejsca. Gdy robiłam ciasto na drewnianej stolnicy  musiałam,  podsypywać  mąką, bo się kleiło , teraz już

Kuchnia Danusi
Ucierane ciasto ze śliwkami 144

Ucierane ciasto ze śliwkami 2016-04-07 19:52:07 Ilość porcji: 12 Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne(...)ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Ciasto 400 g twardych śliwek 250 g masła niesolonego 350 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru

Wędrówki po kuchni
Orzeszki z masą orzechową 189

Małe ciasteczka wypiekane z ciasta kruchego w specjalnej formie, patelni. Wypełnione masą budyniową z orzechami i sklejane takie same połówki, tworzą ciasteczka 3D. Oprócz orzeszków z mojej formy wychodzą wiewiórki, szyszki i grzybki :) CIASTO: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 1 jajko 100 g masła 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki cukru pudru(...)szklanki mleka 1 szklanka cukru 200 g masła Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Masło, smalec i śmietana powinny być schłodzone. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Przygotować patelnię do wypiekania. Przed pieczeniem natłuścić lekko zagłębienia, najlepiej pędzelkiem. Schłodzone ciasto wyjmować porcjami z lodówki i formować kuleczki

https:KKuchniaMniam
Ciasto Snickers 273

Jedno z ulubionych ciast mojej mamy ;) Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;) Przekładaniec jest odwzorowany na popularnym i znanym wszystkim batoniku Snickers. Słodkie i sycące ciasto, doskonałe na różne okazje. Przepis zmodyfikowałam z wielu innych dostępnych w sieci. Polecam!   Składniki(...)blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Ciasto miodowe: 600 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. cukru waniliowego (16 g) Polewa orzechowa: 300 g orzeszków ziemnych, posiekanych 120 g masła 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu Masa budyniowa: 700 ml mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek cytrynowy z bezami 180

Mazurki w kształcie jaja z czekoladowym wypełnieniem piekę już od kilku lat. Jednak zazwyczaj w formie mini. Tym razem zdecydowałam się na coś większego, ale nie mniej pysznego. Kruche ciasto, lemon curd, odrobina limoncello i bezy, czy to może się nie udać? A przy okazji chciałabym życzyć wszystkim Czytelnikom spokoju i chwili na złapanie oddechu. Miłego towarzystwa i oczywiście pełnego(...)talerza :) Wesołych Świąt! Składniki: Kruche ciasto 150 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej 35 g cukru pudru 1 zółtko 1-2 łyżeczki mocno schłodzonego limoncello , rumu, wódki lub wody Mąki wymieszać z cukrem pudrem posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtko. Zagnieść kruche ciasto dodając po odrobinie limoncello. Dodajemy tylko tyle, żeby ciasto dało się połączyć. Uformować kulę, zawinąć

Pełny talerz
Mazurek czekoladowo chałwowy z orzechami nerkowca i batonem 154

sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie, to ciasto pieczecie, a masę w każdej chwili zrobicie i w kilka(...)sekund jak moją ozdobicie.  Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 60 g cukru trzcinowego, 2 łyżki śmietany 12%, 2 żółtka, szczypta soli, masa: 100 g gorzkiej czekolady, 200 g chałwy o smaku waniliowym, 100 g śmietanki 30%, 100 g orzechów nerkowca, ponadto: 2 paluszki batonu twix, chałwa do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Ciasto zagniatamy z podanych składników

Moniki Smakołyki
Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką 108

przedpołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE(...)dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiosenne Orzeźwienie 1713

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny makowiec z musem jabłkowym i masą śmietanową. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Może upieczecie je na nadchodzące święta? SKŁADNIKI: Makowiec: 1 i 1/3 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , Masa(...)opakowania galaretki cytrynowej. Dodatkowo: Polewa i dekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa : Jabłka obieram i ścieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
mazurek z masą kakaową z mleka w proszku 271

składniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta(...)Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant aby nie wylała nam się masa. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik syryjski 161

czasie miałam do wykorzystania sporo jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie a nie pożałujecie :-) Jabłecznik syryjski JABŁECZNIK SYRYJSKI Składniki na blachę(...)ciasto:    500g mąki pszennej    160g masła    2 łyżeczki proszku do pieczenia    2 łyżki cukru    szczypta soli    190ml mleka Na wyłożenie:    ok 2 kg jabłek    skórka otarta z 1 cytryny    sok z 1/2 cytryny    100g cukru brązowego    140g rodzynek

peggiwkuchni
Murzynek z bananami i śmietaną 133

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Masło, mleko, kakao, cukier podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Do wystudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z blaszki i przeciąć na pół. Pierwszą warstwę ciasta położyć ponownie do blaszki. Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec dodać śmietan fix, wymieszać. Banany pociąć na mniejsze kawałki i rozłożyć na pierwszej warstwie ciasta. Wylać śmietanę na banany i przykryć drugim płatem ciasta. Polać ciasto polewą, wstawić na godzinkę lub dłużej do lodówki

Kuchnia Pokoleń