pączki. Jest biała obręcz, jest aromat pomarańczy oraz pyszne pomarańczowe nadzienie i lukier! Normalnie sama pomarańczka ;). Bardzo orzeźwiające i leciutkie, nie tak słodkie, jak te z marmoladą. Wyrobione ciasto ma piękny pomarańczowy kolor za sprawą soku i żółtek. Uwielbiam ten moment, gdy po wyrośnięciu wyciągam ciasto z miski i na 99% jestem pewna, że pączki usmażą się z tą upragnioną(...)macie dużą rodzinkę, polecam podwoić porcję. Składniki: (na 8 pączków) Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego soku pomarańczowego 2 łyżki mąki pszennej tortowej Ciasto: 280 g mąki pszennej tortowej, przesianej cały powyższy rozczyn 40 g cukru 1/4 łyżeczki soli 125 g soku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka octu
Nastoletnie WypiekanieOpis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ciemnego cukru Opis przygotowania: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego drożdże, sól, cukier, żółtko, śmietanę oraz posiekane na kawałki masło. Ciasto wyrabiamy ręką, aż uzyskamy jednolite i zbite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. W tym samym czasie również możemy przygotować masę. Na początki orzechy pekan
Ciastka i ciastaJuż jutro Walentynki :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prosty, ale oryginalny zarazem deser walentynkowy to zachęcam do skorzystania z tego przepisu :) Ciasto jest dość niepozorne, ale po przekrojeniu widać kryjącą się wewnątrz niespodziankę: czerwone serce! Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne. Dodatkowo można dodać do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby całość nabrała cytrusowego aromatu. Wierzch ciasta(...)białą, puszystą masę. Dodajemy do niej przesiane mąki i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec wlewamy ostudzone masło i ponownie mieszamy jedynie do połączenia wszystkich składników. Odmierzamy 1/4 ciasta i przelewamy je do osobnej miski. Dodajemy trochę barwnika spożywczego i mieszamy, aby masa dokładnie się zabarwiła. Małą keksówkę o wymiarach 11x25 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Wlewamy do niej czerwone
MyCookBook.plpachnącego cynamonu. Kiedyś już ją robiłam ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Jednak oni pamiętali o tym smakołyku. Uwierzcie mi smak i zapach w domu w trakcie pieczenia bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki soli morskiej 70 g cukru 2 jajka 50 g masła 150 ml mleka 20 g drożdży świeżych Nadzienie(...)odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto
Ala piecze i gotujedawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze wychodził z nich zakalec. To czekoladowe ciasto z daktylami… nie jest niestety wyjątkiem – też wyszedł zakalec. Nie widać go na zdjęciu (byłam nawet podekscytowana jak odkroiłam te kilka kawałków, że się w końcu(...)przepis znajdzie swoich odbiorców. Sama w dzieciństwie uwielbiałam zakalce i dziwiłam się czemu mama się tym martwi – teraz ją jednak rozumiem. Więc to moja propozycja na rodzinne, niezobowiązujące ciasto – bo raczej go nie polecam na proszone obiady czy imprezy z gośćmi. Bardzo hygge Czekoladowe ciasto z daktylami i herbatą earl grey Drukuj Prep time 30 min Cook
Cooking for Emilypłatki zmiękły. Dodajcie pozostałe składniki, mieszajcie przez pierwsze 3 minuty na wolnych obrotach (aby składniki się połączyły), kolejne 3-4 na nieco wyższych. Odstawcie przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny. Najlepsza temperatura na wyrastanie to około 24 st. Po godzinie od rozpoczęcia wyrastania "złóżcie" ciasto (to efektywniejsza metoda od "przebicia", lepiej je odgazuje): Obsypcie(...)blat obficie mąką, połóżcie na nim ciasto, tak, aby jego wierzch znalazł się na spodzie. Teraz wybierzcie jedną stronę (np lewą), podnieście do góry mniej więcej 1/3 ciasta, a potem energicznie nałóżcie ją na pozostałą część. Dłonią uderzcie w ciasto i je odgazujcie. Zróbcie to samo z drugą stroną (np prawą), potem sięgnijcie do najbardziej oddalonego od nas kawałka ciasta
OliveandThymeKruche ciasteczka z bezą lub czekoladą Pamiętacie mój poprzedni wpis na łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym? Bardzo spodobała mi się konsystencja tego ciasta, a w związku z tym, że odrobinę mi go zostało dorobiłam jeszcze trochę i postanowiłam wykorzystać na ciasteczka. Jakoś nigdy nie miałam ręki do ciastek, nie mam też żadnego urządzenia z którego mogłabym powycinać jakieś fajne kształty(...)wyglądały to skorzystałam z dobrodziejstw szafki i kieliszek posłużył mi za wycinarkę. Stąd całkiem znośne kółka mi wyszły . Jak już wiecie nie mam tutaj wałka. Wkładałam więc po kawałku ciasta pomiędzy folię spożywczą i wałkowałam litrowym słoikiem po miodzie Mąż chciał mi nawet zdjęcie zrobić, ale udało mi się jakoś tego uniknąć. Dobrze, że za 3 miesiące wracamy do domu
RelaxtimeDuuuużo buraczkowej dobroci w cieście :) Dzisiejszą słodkość dedykuję z okazji minionego Dnia Babci mojej Rodzicielce i publikuję w ramach cotygodniowej akcji Ciasta na Niedziel ę . Może babcia ona i nie moja, ale wnuki w rodzinie ju ż są, więc tradycji sta ło si ę zadość. Rodzicielka ciastem tym zachwyciła się przeogromnie, gdy piekłam je tu ż po Bożym Narodzeniu(...)octem nawet. A że nie lubię wyrzucać jedzenia i dzielnie staram się zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki z lodówki, postanowiłam część tej buraczkowej dobroci spożytkować w postaci ciasta . Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto wyszło wilgotne, miękkie, przyjemnie czekoladowe. Buraków w ogóle tu nie czuć , konsument niezorientowany w składnikach kompletnie się ich w cieście nie będzie spodziewał. Bardzo
Grunt to przepis!składniki na ciasto: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej ok. 500 ml letniego mleka 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z 2 łyżami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże oraz stopniowo letnie mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając farsz w środku. Podsypujemy ciasto mąką i wyrabiając wtłaczamy farsz w ciasto
Domowy Smak Jedzeniaładne jak te zrobione przez Panią Izę. Bułeczki zawijane z kiełbasą Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, sitko, wagę kuchenną, łyżeczkę, blachę do muffinek, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, kubek. Przygotuj składniki (10 sztuk): Ciasto: • 250 g mąki pszennej luksusowej, • 2 szczypty soli, • 1 żółtko, • 50 g oleju z pomidorami, czosnkiem(...)kubku połącz drożdże i cukier – mieszaj je tak długo, aż drożdże staną się płynne. Przesianą mąkę wymieszaj dłońmi z solą, przyprawami, koncentratem i olejem. W efekcie ma powstać ciasto przypominające mokry piasek. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta (rozmieszane drożdże i żółtko) oraz ¾ śmietany. Całość zagniataj do powstania dość miękkiego, elastycznego ciasta. Tak przygotowane ciasto podziel na 3 części. Każdą
blog.moje-pasje.infonajlepiej razowej typu 1700 do 2000) i dolewamy 40 ml wody. Mieszamy drewnianą łyżką (zakwas nie może mieć kontaktu z metalem!!). Konsystencja mieszaniny powinna być trochę luźniejsza niż ciasta naleśnikowego. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, żeby mógł oddychać. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie dodajemy (dokarmiamy) ok 20-30 g mąki i wody tyle żeby utrzymać pierwotną luźną(...)Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie jak przejedziemy po powierzchni ciasta palcem powinny pokazywać się jakby rozrywane, przypominające gąbkę, struktury. [Są też inne procesy wielokrotnego dodawania i wyrabiania ciasta już w tym momencie dla uzyskania innych rodzajów chleba, lecz
AZgotuj!upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem(...)masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta: Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy
Domowy Smak Jedzeniamroźny niedzielny wieczór prezentuję przepis na pyszne drożdżowe grzebyki z makiem. Grzebyki doskonale smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej(...)bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam
Tradycyjna kuchnia KasiNigdy nie ukrywam, że ciasta drożdżowe to nie moja bajka. Ani za nimi nie przepadam, ani nie potrafię ich przygotować. Od kiedy więc za wypieki w domu odpowiedzialna jestem ja, moja Mama, która ciasta drożdżowe bardzo lubi nie może się nimi odpowiednio nacieszyć;) Dlatego też postanowiłam przygotować tą gwiazdę z myślą o Niej:) i wiecie co? Nawet mi posmakowała:) Początkowo(...)miałam pewne obawy czy wyjdzie, gdyż wybrałam przepis bez dodatku jajek, z drożdżami instant, z którymi pracowałam po raz pierwszy. Ciasto długo nie chciało mi rosnąć, ruszyło po jakichś 2 godzinach i dopiero po upieczeniu, a raczej po spróbowaniu odetchnęłam z ulgą;) Wyszło bardzo smacznie, choć konsystencję miało inną niż ciasta drożdżowe jakie pamiętam – jak mówiłam, nie jestem żadnym
Smaki Na Talerzudostałam w pracy z gwarancją, że to łatwizna i nawet mnie się uda. Bardzo w to wątpiłam, jednak jak zwykle czynię, postanowiłam spróbować i okazało się, że było warto. Ciasto nie dość, że się udało to jeszcze wszystkim bardzo smakowało. Jedyne, co mogłabym zmienić to proporcje. Wszystkie składniki pomniejszyłabym o połowę, aby wyszło jedno ciasto, bo z tych zrobiłam(...)pozoru małe ciasto bardzo wyrasta. Wszystko już dawno zjedzone! Składniki na makowiec (choinka i wieniec): około 80 g drożdży szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 4 jajka + jajko do posmarowania przed pieczeniem szklanka oleju 4 szklanki mąki + do szczypta do podsypania duża puszka masy makowej Pokruszyć drożdże i dodać cukier oraz mleko. Wymieszać. Rozbełtać jajka i dodać. Wlać olej
Karola gotuje