ciasto - 162020 przepisów (strona:868/10802)

Błyskawiczna pizza, na pysznym cieście z dodatkiem sera białego 145

przychodzę do Was z bardzo pysznym i szybkim w wykonaniu przepisem.  Mam na myśli błyskawiczną pizzę. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie musimy czekać na wyrastanie ciasta. Wystarczy tylko połączyć składniki, wyrobić ciasto, i można robić pizzę. Ciasto jest wyjątkowe, ponieważ zawiera jeden nietypowy składnik-ser biały, nadaje on ciastu lekkość, pulchność.  Ciasto jest bardzo pyszne(...)żółtym serem, całość posypałam oregano i bazylią.  Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego około 10  średniej wielkości pizz. Ale dość pisania, przejdźmy do konkretów: SKŁADNIKI NA CIASTO -10 łyżek zimnego mleka -250 g sera białego chudego -2 jajka -10 łyżek oleju -2 łyżki czubate cukru -1 łyżeczka soli -500g mąki pszennej tortowej -5 dag drożdży świeżych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszne ciasto kawowe bez pieczenia :-) 234

roku świąteczne "pierniczenie"-pieczenie pierniczków. Jestem bardzo zadowolona z efektu, wyszły ładniutkie :-) Pochwalę się niedługo. Z powodu pieczenia  pierniczków, nie chciało mi się już piec jakiegoś poważniejszego ciasta, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto bez pieczenia, i efekt mnie zachwycił :-)  Ciasto kawowe na herbatnikach, z pierzynką z bitej śmietany, to idealna propozycja na weekend :-) Ciasto jest wspaniałe, i chyba(...)DUŻĄ BLASZKĘ -1,5 paczki herbatników maślanych -1 paczka herbatników kakaowych -330ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -1 łyżka cukru pudru -troszkę czekolady mlecznej  do posypania ciasta MASA -1 litr mleka -4 żółtka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -125g margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Maślany placek drożdżowy 225

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe(...)wersji słodkiej to, podobnie jak w przypadku innych cudów kulinarnych, wymysł francuski. Już w średniowieczu wypiekano na terenie Francji galette perouges, czyli tartę ze słodkiego ciasto przygotowanego na bazie świeżych drożdży. Skąd taka popularność tego ciasta? Być może wynika to z faktu jego specyficznego smaku i w miarę prostego przygotowania. Jeśli dopilnujemy kilku ważnych kwestii, takich jak trzymaniu zaczynu

Jacob Tastes
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 129

brzoskwinia","150 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","1 \u0142y\u017cka mi\u00f3d","1 szklanka mleko","1 listek \u017celatyna"],"recipeInstructions":["Z wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto, a\u017c dobrze si\u0119 po\u0142\u0105cz\u0105. Je\u015bli b\u0119dzie zbyt suche mo\u017cna doda\u0107 troch\u0119 wody lub mas\u0142a. Zagniatamy kulk\u0119 i wk\u0142adamy(...)minut do lod\u00f3wki.","Sch\u0142odzonym ciastem wyk\u0142adamy sp\u00f3d i boki wysokiej formy o \u015brednicy ok. 25-30 cm.","Twar\u00f3g miksujemy z jajkiem, mlekiem, erytrolem i m\u0105k\u0105. Cz\u0119\u015b\u0107 masy wylewamy do wy\u0142o\u017conej ciastem formy. 2-3 brzoskwinie kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch pierwszej warstwy masy

Kucharzyca
Ciasto z cynamonowym jabłkiem (bez miksera). Szybkie i łatwe ciasto bez miksera. 286

Dziś zapraszam Was na przepis na ciasto z cynamonowym jabłkiem. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, wykonuje się je bez użycia miksera. Wystarczy drewniana łyżka i troszkę chęci Jabłoń na działce obrodziła w tym roku, więc u mnie będzie sporo wypieków z ukochanymi jabłkami. Ciasto przygotowałam dziś na przyjęcie urodzinowe męża. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało Polecam(...)cytryny. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jogurt, znów mieszamy. Do mokrych składników dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej (gęstej) masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blachy. Następnie na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane jabłka lekko wciskając je w ciasto w taki sposób, aby ciasto rozeszło się bardziej po blaszce

Słodkie okruszki
Brownies z ciasteczkami orzechowymi 159

mnie jednak z kawałkami orzeszków); 2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Tłuszcz do wysmarowania formy; Cukier puder do oprószenia ciasta po wierzchu - opcjonalnie. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: Brownies: W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i energicznie wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści. Odstwić(...)sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, sodę i sól.  Wymieszane, suche składniki wsypać do miski z olejem, cukrem, jajami i masłem orzechowym i dokładnie wymieszać miskerem. Z powstałego ciasta dłońmi/łyżką (ja robiłam to łyżką do lodów) formować kule (12 sztuk) i układać je rzędami  w formie z ciastem na brownie. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
Grzebyki - ciastka półfrancuskie 241

różanym); Cukier puder do oprószenia po wierzchu; Folia spożywcza; Papier do pieczenia; Szpryca. Sposób przygotowania: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną, miękką margarynę, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść ciasto (ja wsypuję te wszystkie składniki do misy od miksera i zagniatam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką, owinąć folią spożywczą(...)wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z lódówki i, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować. Wzdłuż brzegu rozwałkowanego ciasta, przez całą jego długość, nałożyć szprycą pasek marmolady, a następnie zawinąć ciasto 2 razy i odciąć powstały wałek ciasta. Powstały wałek ciasta podzielić na mniejsze kawałki, a bok każdego z tych kwałków ponacinać nożem. Tak przygotowane ciastka

Gospodyni Miejska
Drożdżówka ze śliwkami 218

mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski. Jak nie mam czasu wszystkie(...)składniki wg. powyższej kolejności wlewam do miksera. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.Gdy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, uderzając w nie pięścią, przykrywamy miskę ściereczką i folią spożywczą i na noc chowamy je do lodówki. To jest opcja, jeżeli chcę mieć drożdżówkę ciepłą i pachnącą na rano wkładam je do lodówki, jeżeli

Kocham Czekoladę
Malinowa tarta 153

wspomnieniem. Najlepsze świeże, nie przetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon na maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką 133

Zamarzyło mi się ciasto z owocami, ale takie w którym owocowe będą stanowiły punkt centralny, a ciasto będzie tylko trzymało je w ramach. Kulało mi się po lodówce ciasto francuskie wiec postanowiłam je właśnie do tego celu wykorzystać. Do tego przepisu można użyć absolutnie każdych owoców, pamiętając aby w sumie ich waga była nie większa niż(...)Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie: 200 g aronii 3 figi 5 śliwek 2 nektarynki 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 100 g masła/oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów w płatkach 1 banan Przygotowanie: 3/4 masła, cukru

greenscarf
tort z mascarpone i malinami 183

składniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się z masą. Dodajemy przesianą z budyniem oraz proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie przy(...)pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto II: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń czekoladowy

Domowy Smak Jedzenia
Puszysty placek jagodowy 160

zabrać się za codzienne obowiązki :) Nie było mnie 10 dni, a mimo to wielu z Was zaglądało na Nastoletnie, to bardzo budujące! Po krótkiej przerwie zaczynamy od wyjątkowego ciasta z lekką pianką waniliową i z mnóstwem jagód. Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego „ Cukiernia Lidla". Podaję z moimi małymi zmianami. Pamiętajcie, by składniki użyte do pianki były w temperaturze(...)widać na zdjęciach, że w pewnym miejscu pianka mi nie wyszła. Następnym razem nie zapomnę :P Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30x24 cm)   Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 250 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru (lub więcej) 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli

Nastoletnie Wypiekanie
Ekspresowe ciasto marchewkowe 169

Proste, szybkie w wykonaniu i niebywale smaczne! Ciasto marchewkowe należy do grona moich ulubionych wypieków. Robiłam je już ze słodkim dodatkiem rodzynek: Ciasto marchewkowe z rodzynkami , oraz w towarzystwie kokosa, żurawiny i korzennych przypraw: Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną . Generalnie lubuję się w słodkościach, przy przyrządzaniu których używa się warzywa jako głównego składnika. Wszelkie ciasta z marchwią , cukinią(...)nich lubują. Składnik kluczowy pozostaje wtedy moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki na 1 małą keksówkę o wymiarach LxWxH 20x10x6

Grunt to przepis!
Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu 208

Dzisiaj zapraszam na ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu. Kolejne do kategorii „ Zdrowa Środa ”. Lekko kwaskowate, kokosowe, gęste i wilgotne. Jeśli owoce są kwaśne i możemy pozwolić sobie na cukier, radzę owoce przed pieczeniem posypać trochę brązowym cukrem (nierafinowanym). Młoda osóbka na zdjęciach, przeurocza modelka, to moja bratanica Lila :), ciasto jej smakowało, pomagała mi również ostatnio(...)przy ciasteczka z melasą ( patrz film ).       Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki ksylitolu 3-4 łyżki syropu z daktyli lub agawy 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki

Mała Cukierenka
Ciasto francuskie z jagodami 192

Przyjechali niespodziewani goście? To nie problem :-) Wystarczy mieć zamrożone nieco jagód i ciasto francuskie. Wypiek w smaku rewelacyjny, a robi się go banalnie. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 100 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko cukier WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Jagody wymieszać(...)mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środku ciasta francuskiego i posypać cukrem (ilość wedle uznania). Ciasto ponacinać i składać na przemian (poniżej zdjęcie). Gotowe ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na około 20 minut (gotowe ciasto nabierze złotego koloru). Wyciągnąć i ostudzić. Jak składać ciasto: Zagiąć z prawej i lewej strony odrobinę ciasta. Ponacinać z góry i dołu paski. Ciasto

Passions hobbies life