ciasto - 160894 przepisów (strona:871/10727)

łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 549

całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte(...)ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 min. w 180 st. C. następnie 20 min w temp. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g masła 50 g cukru wykonanie: Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby powstały grudki ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto filo z nadzieniem serowym 343

Kiedy pierwszy raz zrobiłam taką wersję nadzienia do ciasta filo, była pogoda piękna jak dziś. Byliśmy na spacerze w Turawie i spotkaliśmy żłobkową "ciocię" Franka. Została nawet poczęstowana przez nas tą przekąską. Pewnie też tak macie, że smaki (nie tylko te z dzieciństwa) kojarzą się z pewnymi sytuacjami czy osobami. Cytrynowy płyn do mycia naczyń kojarzy mi się nadal bardzo(...)mocno z Anglią, zapach lukrecji z paczką z Niemiec w latach 80-tych...   Ciasto filo to oczywiście Grecja, Chorwacja, Turcja. Podawane na (bardzo!) słodko i słono. Do wytrawnego nadzienia oprócz fety, można dodać szpinak, a w wersji słodkiej to przede wszystkim całe mnóstwo bakali i miodu (słynne baklavy ). Dziś można ciasto filo kupić w delikatesach lub większych supermarketach

bistro mama
ciasto Leon 420

składniki na ciasto miodowe: 300 g mąki 150 g cukru 1 jajko 150 g masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany wykonanie: Wszystkie składniki siekamy nożem na stolnicy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy(...)dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z płatkami pszennymi 121

niedużej miski, dosypałam 3 łyżki płatków pszennych - wymieszałam, odmierzyłam 240 ml wody, podgrzałam i dolałam do miski. Całość wymieszałam do połączenia składników i odstawiłam na 15 minut -  ciasto jest dość zwarte i gęste i trochę się klei. Po upływie czasu dodałam 1/2 łyżki soli i 2 dość czubate łyżki zakwasu żytniego razowego. Wszystko wymieszałam w misce do połączenia składników(...)wyrabiałam ok. 2 minuty -  ciasto szybko zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiałam i ponownie odstawiłam pod przykryciem na kolejne 20 minut. Ponieważ chciałam upiec chleb okrągły, a mój koszyk okazał się za mały nasmarowałam niedużą miskę olejem i przełożyłam tam ciasto do wyrastania

apetytnapieczenie
Warstwowe ciasto z rabarbarem lub jagodami 106

niedzielę przygotowałam do kawy ciasto warstwowe z możliwością wyboru: albo z rabarbarem, albo z dżemem z owoców jagodowych. W zależności od upodobań smakowych można wybrać, co się chce ;) Składniki : Ciasto 2,5 szklanki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej typu 750 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki ciepłego masła ok. 3 + 1 łyżki jogurtu greckiego 3 żółtka(...)cukru pół słoiczka dżemu z owoców jagodowych (lub innego kwaskowatego) Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, olejkiem rumowym i 2 łyżeczkami cukru. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto. Dodać ok. 3 łyżek jogurtu greckiego. Wyrobić ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Dodać do niej kakao i jeszcze łyżkę jogurtu. Wyrobić na gładkie ciasto. 2/3 jasnego ciasta wyłożyć w formie wyłożonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Cassata - Włoski tort z ricottą 316

ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt można z powodzeniem upiec dzień wcześniej. Trochę więcej cierpliwości wymaga wersja z marcepanem ale warto! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej(...)dodawać po kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki

maniapieczenia
Skubaniec - Pleśniak czyli szybkie ciasto 180

Bardzo łatwe i szybkie ciasto półkruche, skubańca zwanego również pleśniakiem robi się w wielu wersjach i zestawieniach. W zależności od pory roku i dostępności produktów można dodawać sezonowe owoce, dżemy lub nawet owoce tzw. z odzysku czyli z kompotu :). U mnie wersja z  dżemem, a nawet z czterema rodzajami dżemu, którymi obdarowała mnie Ewa: wiśnia, pigwa, wieloowocowy i śliwka(...)Trudno jest zepsuć to ciasto, więc polecam wszystkim!, nawet tym, którzy twierdzą tak jak moja siostra, że potrafi upiec tylko zakalca :). Składniki na dużą blaszkę 35x24 cm: 3 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru do ciasta + 5-6 łyżek cukru do piany białek  25 dag dobrej margaryny lub masła 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao naturalne

Apetyczna babeczka
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 204

bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 220 - 250 ml letniej, przegotowanej wody; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego(...)odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce

Gospodyni Miejska
Jabłecznik z kisielem 515

prawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem  pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka cukru  20 dag masła lub margaryny(...)rozprażyć ( ok 15 min) jeżeli nie sa soczyste podlać odrobiną wody. Do jabłek dodać cukier do smaku.  Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem kisielowym. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część ciasta także rozwałkowaną. Piec w 180 stopniach przez

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka z rabarbarem 160

sklepach już pojawił się rabarbar. Skorzystałam z tej okazji i kupiłam kilka lasek. Przygotowałam z niego pyszną krucho- drożdżową szarlotkę. Do przygotowania ciasta użyłam cukru cynamonowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 3,5 łyżki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 łyżki śmietany(...)pomarańczowego, 1 łyżka cukru cynamonowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. 3. Rabarbar obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
PIZZA Z PESTO I SZPARAGAMI 155

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pizza to ciągnąca się mozzarella, pyszny sos pomidorowy i rewelacyjne ciasto. Podejmując pierwszą próbę zrobienia pizzy, zaczęłam właśnie od przygotowania domowego ciasta, które wyrosło mi jak drożdżowe babci na Wielkanoc. Nie znam osoby, która przygodę z domową pizzą zaczynała od cienkiego ciasta! Bo pierwsze własnoręcznie zrobione ciasto jest zawsze(...)nieprzyzwoicie grube i w dodatku całe ugina się od nadmiaru dodatków. Dziś już jestem mądrzejsza i wiem, że najlepsza pizza jest na cienkim cieście, a o jej jakości nie świadczy ilość składników, które można dowolnie dobierać. Do ciasta obowiązkowo dodaję oregano, a składniki ograniczam do 2-3, nie więcej. Pizzę piekę krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie jesteście szczęśliwymi

bistro mama
Pizza – najlepsza domowa 148

wielu przetestowanych przepisów ten jeden przetrwał wszystkie próby. Smaczna pizza na cienkim cieście, bez zakalca, bez zbędnych wynalazków i nadmiaru dodatków. Po prostu akuratna. Ketchup chowa się na jej widok głęboko w lodówce. Jest zupełnie zbędny. Proporcje składników wystarczą na 1 dużą pizzę przygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę(...)zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Dodatki: 150 g twardego żółtego sera startego

Trzeci talerz
Dwukolorowe ciasto ekspresowe. Sposób na weekendową słodycz - bez masła, zbędnych zakupów i możliwości porażki ;) 129

Dawno, dawno temu opisywałam błyskawiczne ciasto z owocami jako idealny sposób na deser dla zabieganych. Od tamtej pory ciasto przyrządzałam niezliczoną ilość razy. Pewnie dlatego, że jest tak łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych zakupów. Przepis zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Przyszła też pora na własne modyfikacje i wariacje na temat podstawowej wersji. Oto jedna z nich(...)błyskawiczne ciasto w dwóch kolorach, z konfiturą wiśniową i brzoskwiniami z zalewy. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub aromatu) 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3-4 łyżki konfitury wiśniowej z całymi owocami 4-5 brzoskwiń z zalewy (odsączonych) Przygotowanie: Po szczegóły

Kuchnia po mojemu
Tort na drugie urodziny 182

łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz wódka lub rum do ponczu (opcjonalnie) sok z cytryny wykałaczki Wykonanie: - Dzień wcześniej upiec 3 biszkopty (2 w formie 30x20 cm i 1 w formie(...)40x25 cm), ja upiekłam dodatkowo jeden biszkopt z porcji ciasta z 4 jajek: Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej miksując dodawać porcjami cukier puder. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, całość rozetrzeć. Gdy żółtka zbieleją ubić je. Do żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przełożyć

Mama Gotuje