ciasto - 160894 przepisów (strona:862/10727)

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową 141

Jabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody 1/2 szklanki(...)cukru pudru Mąkę pszenną i krupczatkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Posiekać nożem i zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w lodówce około 30min. Każdą połówkę ciasta rozwałkować na prostokąt o takiej samej wielkości co forma (21×30). Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem formę

https:KKuchniaMniam
Pizza z kurczakiem i brokułem 188

Ostatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli(...)dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli

Monia miesza i gotuje
Przepis na idealną pizzę 155

ulubione pytanie , które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie "co jest najważniejsze w pizzy" słyszę oczywiście od jednej osoby - ciasto. Od innej, że sos. Ktoś dorzuci, że najważniejszy jest(...)jest naprawdę? Żadna z tych rzeczy nie jest jedną, jedyną najważniejszą rzeczą w pizzy! Okej, odpowiadam moim rozmówcom adekwatnie: - Co z tego, że masz idealne ciasto (recepturę na nie szlifował ktoś latami, używa najlepszej mąki i drożdży) jeśli masz beznadziejny sos albo jest go za dużo/za mało, albo masz lichej jakości ser, który ciągnie się jak niekończąca się guma

Right Behind The Kitchen
Pączki portugalskie 132

bezkarnie i  w nieograniczonej ilości.   W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem(...)Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy:  sok z 2 pomarańczy 50 g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: pączki: Wodę podgrzewamy z masłem

Bon appetit mon amie
Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem 174

rozmarynu i dwa obrane z łupinek i rozgniecione ząbki czosnku. Całość odstawiłem na 24 godziny w ciemne, suche miejsce, aby oliwa nabrała aromatu przypraw. Kiedy oliwa była gotowa przygotowałem ciasto. Ciasto na facaccię bardzo przypomina ciasto na pizzę, choć powinno być zdecydowanie bardziej puszyste. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej (typ 450). Dodałem do niej 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę(...)soli, 20 gram świeżych drożdży, 2 łyżki wcześniej przygotowanej oliwy rozmarynowo - czosnkowej i 150 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na gładkie, elastyczne, nie klejące się do ręki ciasto. Ciasto odstawiłem w ciepłe na 1,5 godziny, aby wyrosło podwajając swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie rozciągnąłem je równomiernie na wyłożonej posmarowanym oliwą pergaminem blasze

Wyprawy kulinarne
Dwukolorowe jajeczka wielkanocne 145

wziąć do rąk i schrupać :) Te ciasteczka nadają się do tego doskonale! Kruchutkie, dwukolorowe w kształcie jajeczek w smaku podobne do ciastek Spirali . By ułatwić Wam pracę, sposób składania ciasta w „piramidkę”  pokazałam na zdjęciach. Mam nadzieję, że Was zainspiruję. Polecam! Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto jasne: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1 małe jajko(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + poniższe: 15 g kakao 15 g cukru trzcinowego 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 białko     Przygotowanie: Ciasto jasne: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do połączenia. Z ciasta uformować

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto na piergi, uszka 154

Delikatne ciasto na pierogi i uszka! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Ciasto na pierogi i uszka Ciasto na uszka i pierogi Składniki ciasto: 500 g mąki ( poznańska typ 5000 1 jajko 1 łyżka oleju 1 szklanka ciepławej wody ( dodawać ostrożnie) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na stolnice wsypujemy odważoną mąką. Robimy dołek i wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę oleju.   Następnie delikatnie zaczynamy wyrabiać ciasto, i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy około 10 min, musimy uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec rzucamy kilka razy ciastem o stolnicę. Z tej ilości ciasta wychodzi około 120 pierogów

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 130

jednej jedynej rzeczy nie mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki. Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym i dodatkach szalonych i sytych. Wszystkie składniki lokalne, najwyższej jakości o niespotykanym smaku i aromacie. Kiedy wracam pamięcią do tamtych(...)więcej niż kawałkiem deski. Najlepszą formą do pieczenia jest okrągła forma z miedzi, ale jeśli takiej nie masz, to każda inna, dobrej jakości, też będzie dobra. Jeśli chodzi o ciasto, to musi to być coś pomiędzy sfincione a klasyczną pizzą podawaną w tradycyjnej pizzerii. Najlepsza mąka to semolina, ja użyłam tej co miałam. Zakupów dokonałam w supermarkecie on line

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO CIELAK, CZYLI SERNIK Z MURZYNKIEM W JEDNYM 217

Ciasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki , jednak ja podwoiłam warstwę serową (jakoś bardziej przemawia do mnie sernik od ciast czekoladowych...), zmniejszyłam także ilość cukru (wyszło i tak bardzo słodkie...). Niektórzy nazywają to ciasto sernikiem Isaura, w komentarzach ktoś napisał(...)cieście cielak i myślę, że to najbardziej odpowiada widokowi tego ciacha, szczególnie gdy jest jeszcze na blaszce. Ponoć efekt końcowy może wyjść różny, niekiedy warstwa serowa opada zupełnie na dół, niekiedy wcale, a niekiedy lekko się miesza. Każde pieczenie gwarantuje inny wygląd ciasta. Ja dlatego wyszłam trochę naprzeciw i dopomogłam ciastu, by wyglądało bardziej efektownie, tzn. odłożyłam kilka łyżek ciemnej

Smaczne Zdrowe
Tarta pieczarkowo - serowa 312

Składniki: Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; 100 g zimnego masła; 2 łyżki oleju; 1/4 szklanki bardzo zimnej wody. Farsz: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Forma do tarty; Papier do pieczenia; 200 g grochu/fasoli do obciążenia ciasta. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wsypać do miseczki. Dodać sól. Dokładnie wymieszać. Przesypać do woreczka i wstawić do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie mąkę z solą przesypać

Gospodyni Miejska
Pierogi z serem i szpinakiem 161

Bardzo dobre pierogi z delikatnym farszem. Myślę że szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy! Zużyłam tylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta zużyjemy tak naprawdę zależy od tego jak cienko będziemy je wałkować. Tym razem sprawdzałam jak robi się pierogi używając włoskiego wykrawacza. Muszę(...)oswoić. Mimo że pierogi się nie porozklejały, nie mam jakoś zaufania do tego urządzenia. Ale wiadomo - trzeba trenować! W przepisie podaję tradycyjną, szklankową metodę. A pierożki polecam. składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ( wystarcza na ok połowę ciasta ) ok 150 g szpinaku 150 g sera białego 1 średnie cebula 3 - 4 ząbki czosnku

Stare Gary
Ciasto serowe z winogronami 254

Ciasto serowe z winogronami – Pyszne, lekkie z galaretką i dużą ilością winogron. Krem przygotowałam z sera i bitej śmietanki, a usztywniłam go galaretką. Ciasto jest orzeźwiające i bardzo smaczne, najlepiej smakuje na drugi dzień, więc dobrze jak postoi przez noc w lodówce. Do przygotowania ciasta użyłam winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę(...)wypestkować :). Bardzo polecam i smacznego!     Ciasto serowe z winogronami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik

Mała Cukierenka
Szybkie oponki w 5 minut! 51318

Tłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego.  Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)!  Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie(...)Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki po ciasto francuskie i znalazłem tam może jaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku

Kuchnia Łukasza
Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar) 69

rewelacyjne i powiem Wam, że kto ich do tej pory nie próbował, koniecznie musi to nadrobić ! Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar) Czas przygotowania: 160 minut Proporcje na 17 bułeczek Składniki Ciasto: 530 g mąki pszennej 250 ml mleka 90 g cukru 1/2 łyżeczki soli 100 g rozpuszczonego zimnego  masła 12 g suchych drożdży 7 g zmielonego kardamonu Nadzienie kardamonowe(...)cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 1 łyżka syropu klonowego Cukier kardamonowy: 50 g grubego cukru kryształ 1 łyżka zmielonego kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, wkładamy do miski robota i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło. Wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Formujemy z niego kulę, posypujemy mąką, wkładamy do miski

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Stromboli 2441

efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki.  Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy. Składniki na dwie pizze: na ciasto: 500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450) 280 ml ciepłej wody 1 jajo opakowanie drożdży(...)słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta lub przygotować własny na szybko* * domowy ketchup na szybko otrzymamy odparowując pokrojone pomidory z puszki na patelni, z dodatkiem odrobiny czosnku granulowanego

Poezja Smaków - blog kulinarny