Ciasto z owocami marzyło mi się już od jakiegoś czasu ale ciągle coś stawało na drodze do jego przygotowania. Notoryczny brak czasu z uwagi na nawarstwiające się obowiązku skutecznie powstrzymywał mnie od realizacji słodkich planów. Dodatkowo panujące upały sprawiły, że przez ponad tydzień w zasadzie jadłam tylko surowe owoce i warzywa a ostatnią rzeczą o jakiej myślałam to stanie(...)kuchni w ukropie przy gorącym piekarniku. Ponadto nie miałam do końca pomysłu jak się zabrać za to ciasto aż wczoraj wieczorem dopadła mnie wena i tak wyglądają jej efekty. W szafce poniewierała się ostatnia cukinia po wtorkowym grillu i to ona była inspiracją do przygotowania wypieku, bo skoro można upiec ciasto z marchwi czy buraka to w zasadzie dlaczego
Book of spellsFlammkuchen jest to tarta na cienkim pierogowym cieście z dodatkiem boczku, cebuli oraz śmietany. Flammkuchen to typowe wiejskie danie z regiony Francji. Ta potrawa jest również znana w Niemczech i to właśnie tam odkrył ją mój mąż. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 3 porcje Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki(...)wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatki: 200 g śmietany 12% lub 18 % 200 g boczku 3 duże cebule Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, a cebulę
KuchniaWeDwoje.pldodać startą cukinię oraz ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) i wymieszać (przy pomocy miksera lub ręcznie). Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka(...)koniec pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia. W międzyczasie
Gospodyni Miejskatakże stara poznańska piekarnia Fawor, gdzie rzekomo miały zostać usmażone po raz pierwszy. W dodatku „wynaleziono” je przez przypadek, gdy początkujący cukiernik wrzucił do oleju wąski pasek ciasta na pączki. Tym tradycyjnym specjałem raczą się nie tylko Polacy, ale także Litwini i Niemcy. W wersji smażonej na głębokim tłuszczu, to przysmak masowo pochłaniany w Tłusty Czwartek(...)niego jeszcze daleko polecam w wersji pieczonej – Francuskie faworki. Składniki na minimum 14 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) Dodatkowo: - lukier lub cukier puder Ciasto wyjmujemy z lodówki ok. 15 minut wcześniej (podczas rozwijania nie będzie pękało). Blaszki wykładamy matą lub papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 200°C. Arkusz ciasta rozwijamy, dzielimy radełkiem wzdłuż
mojewypiekiinietylkowariacja na temat pierogów. Lubicie morele??? Ja uwielbiam obojętnie czy są suszone czy świeże, po prostu jak dla mnie są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażę wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Była już pizza, i chałka, było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków z piekarnika klik postanowiłam przygotować coś(...)się, przyodziejcie fartuchy i do pracy. Wysiłek wam się z pewnością opłaci, kiedy skosztujecie te cudeńka. Ja swoje pierogi robiłam na świeżych drożdżach, ale oczywiście możecie użyć takich sproszkowanych. Ciasto ładnie rośnie nie pęka i jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela to dla mnie za mało, więc
vaniliowoczekoladowaokoło 15 minut, aby zaczyn ruszył. Do misy przesiać resztę mąki, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać rozkłócone jajko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło i ok. 170 ml mleka. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem (ja podobnie jak Asia wyrabiałam 7-8 minut mikserem, a później jeszcze chwilę dłońmi). Wyrobione ciasto powinno być sprężyste, gładkie i matowe. Ciasto przełożyć do miski oprószonej(...)mąką, przykryć ściereczką lub włożyć do foliowej torby i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia (powinno znacznie zwiększyć objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części (najlepiej zważyć porcje po ok. 95-100 g), uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformować rogalik.Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawa ręką rolować
Pieguskowa KuchniaWykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka(...)mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel truskawkowy, dodatkowo: truskawki (ok. 500 g ). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż na pół i układamy na cieście. Białka ubijamy
paapilotkaaCiasto na tarte z pieprzem i koperkiem przygotowałam, które w piekarniku wypiekałam. W tym czasie kurki podsmażyłam, kalafiora na różyczki podzieliłam, jaja, sery na masę zmiksowałam, do której świeżej bazylii dodałam. Masę na ciasto przelałam, kalafiora powkładałam, kurki na nią przełożyłam i wierzch dobrze doprawiłam. Tarta chwilę w piekarniku się "grzała", a potem z wielkim smakiem "znikała". To letnia tarta(...)obiad idealna, w smaku lekka, niebanalna, genialna . Składniki: ciasto na tarte o średnicy ok. 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 1 jajo kurze, ½ płaskiej łyżeczki soli, ok. 50 ml wody, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, 2 łyżki posiekanego koperku, mąka do podsypania , masa: 1 opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego 270 g, 3 mała jajka
Moniki SmakołykiJogurtowe wydanie kruszonkowego ciasta . Ciasto dobrze nadziane. Mocno owocowe. Jogurtowe. Nie za słodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam, częstujcie się. Jogurtowe ciasto z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Składniki ciasto 300 g mąka orkiszowa 50 g masło 100 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 60 g erytrol lub 100 g ksylitolu(...)jajko nadzienie 250 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 500 g truskawki 60 g erytrol lub inne słodziwo 4 łyżka mąka ziemniaczana 1 szt jajko Sposób przygotowania Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. 3/4 ciasta wykładamy na spód formy do tarty lub tortownicy o średnicy min. 26 cm. Pozostałą 1/4 wkładamy do lodówki. Truskawki siekamy/kroimy na większe kawałki, mieszamy z mąką
KucharzycaKolejne ciasto z rabarbarem do czasu, kiedy urośnie następny, czyli ciasto z rabarbarem i orzechami. Obcinam rabarbar regularnie, odrasta przez całe lato aż do września. Dlatego zawsze mam długo, długo świeży rabarbar nawet jeszcze wczesną jesienią. Ale wróćmy do ciasta z rabarbarem, które jest prostym ciastem ucieranym i praktycznie można je przyrządzić na poczekaniu. Niewiele składników, a efekt jak zwykle(...)smaczny i idealny do popołudniowej kawy. Ciasto z rabarbarem Składniki: okrągla forma o średnicy 23 cm 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g pszennej mąki 60 g zmielonych orzechów włoskich 90 g masła, roztopionego 300 g rabarbaru cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 180ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią
codojedzeniaCiasto kruche przypominające pleśniak. Zamiast powideł użyłam świeżych śliwek. Ciasto aromatyczne , niezwykle kruche z dodatkiem śliwek przykrytych puszystą pianką :) Składniki Ciasto kruche : 3 szkl. mąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao(...)Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włożyć do lodówki. Pianka: Ubić pianę z białek. Pod koniec
Różne smaki w kuchniczas lata, ciepła i odpoczynku nieodmiennie kojarzy mi się z jagodami i borówkami. W tym roku nie dane mi było jeszcze samej pozbierać jagód więc do upieczenia tego ciasta musiałam wykorzystać borówki kupione na targu. Przygotowanie ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu ale jest tak smaczne, ze naprawdę warto go poświecić. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla". Dwukolorowe kruche(...)ciasto z borówkami i waniliową pianką ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek lub jagód pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 120 g budyniu waniliowego bez cukru sok z połowy limonki Do miski wsypujemy
Dzieje kuchennej WiewióryPizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże(...)blaszki: ciasto: mąka pszenna 2,5 szklanki, mąka pełnoziarnista 2 szklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 1,5 szklanki, sól 1 płaska łyżka, nadzienie: pieczarki 350 g, oliwki czarne 1 mały słoik, papryka czerwona 1 szt, cebula czerwona pół szt, kukurydza konserwowa pół puszki, suszone pomidory 1 mały słoik, pierś z kurczaka
kulinarne odsłony patiWciąż mam rabarbar na ogrodzie, więc dzisiaj upiekłam kolejne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką(...)mleka. Do drożdżowego ciasta dodaje cukier trzcinowy lub biały. Są lekkie różnice smakowe, bo drożdżowe z brązowym cukrem jest ciemniejsze i jakby lekko karmelowe w smaku. Dzisiaj upiekłam tradycyjne drożdżowe, gościom smakowało, więc cieszę się niezmiernie! Drożdżowe z rabarbarem Składniki: foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm 150 g cukru 100 g masła, miękkiego 600 g mąki
codojedzeniaśmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu. Czas przygotowania : 15 min. Chłodzenie :30 min. Pieczenie : 30 min. Składniki na formę do tarty o średnicy(...)Porcje dla 4-6 osób Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie): ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli Składniki nadzienia: ● 2 garści rukoli ● 3 jajka ● 100 g twarożku koziego ● 40 g startego parmezanu (lub grana padano) ● 200 ml śmietany kremówki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska