ciasto - 160894 przepisów (strona:860/10727)

Pizza bianca z ziołowym pesto, serem z niebieską pleśnią, szparagami i botwiną 121

Prosta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta(...)dodatkami można również poszaleć nieco bardziej. Można użyć pomidorków koktajlowych, pieczarek, rukoli, plastrów cukinii, jednak należy pamiętać by nie przesadzać z ilością dodatków oraz o tym by nadal to ciasto grało pierwsze skrzypce w tym daniu. Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Składniki

Mango Papaja
Truskawkowy kopiec kreta 270

Sezon truskawkowy rozpoczęty, truskawki pyszne. Ciasto z truskawkami to raj dla podniebienia. Bardzo proste i szybkie ciasto. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładką puszystą masę, dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i znowu wymieszać. Formę(...)średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno masłem i posypać bułką tartą lub kaszką manną. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. jak po wyciągnięciu patyczek będzie suchy, to ciasto jest upieczone. Odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia. Odciąć górę ciasta około 1 cm i pokruszyć. Śmietanę

Kuchnia Pokoleń
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 165

mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli ok. 300 ml wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego(...)orzechów włoskich (w kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna)   Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć z lodówki ciasto z poprzedniego wypieku chleba, dodać mąkę żytnią i tyle wody, by całość po wymieszaniu miała gęstą konsystencję, ale bliską lejącej (czyli wygodnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza wcale nie jest trudna (dodatkowo przepis na dwa sosy) 180

jest wyjątkiem. Nie rozumiem dlaczego tak wiele osób boi się robić pizzę. Przecież na nią potrzeba max półtorej godziny, w tym mamy dużo czasu dla siebie, bo jak ciasto rośnie to nie musimy na nie patrzeć,ani wspomagać go w żaden sposób. Samo świetnie daje radę. U mnie jak ciasto rośnie ja wtedy przygotowuję sos pomidorowy, czosnkowy, ścierem ser, kroję(...)można kombinować do woli rzucając składniki de luxe lub robiąc wersję ekonomiczną. Zawsze wyjdzie pyszna i zawsze się uda. Nie odkryję Ameryki pisząc, że podstawą dobrej pizzy jest ciasto i tu trzymam się jednego przepisu od kilku lat, bo po co ulepszać co jak dla mnie jest idealne. Aaaa, dla mnie ważne jest by nie wałkować ciasta, bo wtedy pizza

Blondynka Gotuje
Tarta z truskawkami i budyniem 131

targach i wszelkiej maści placach pojawiają się już truskawki. Jak truskawki to musi być i ciasto z nimi. Ale ponieważ było już ciasto tradycyjne, to tym razem powstała tarta. Jednak ponieważ mąż dalej jest na etapie redukowania wagi, był problem kremu do tarty z truskawkami. Jak wiadomo, jest tarta, krem być musi. Ale co tu wykombinować, żeby było w miarę(...)inne odmiany kremów. Lżejszy a sprawdzi się idealnie. Jeśli macie siły i chęci a może jeśli rodzina nie przebiera nogami na chwilę, kiedy będzie mogła zanurzyć zęby w tym cieście, to możecie pokusić się na posmarowanie truskawek galaretką np truskawkową. Dzięki niej, owoce będą pięknie błyszczeć. Drukuj Tarta z truskawkami i budyniem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto

Mieszam w Garnku
Kruche z rabarbarem i kaszą manną 177

nadal w mojej kuchni rządzi rabarbar, bo jeszcze mi się nie znudził ;) Dlatego kolejna pyszna propozycja dla Was - rozpływające się w ustach, bardzo delikatne kruche ciasto, pianka z kaszy manny i oczywiście rabarbar. Prosto, smacznie i niezwykle elegancko. C iasto: 2 1/2 szklanki mąki 3/4   szklank i cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowa my do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią

Cynamonowe szczęście
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 152

miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, wodę, olej, sól i mieszam łyżką w misce do wstępnego połączenia się składników. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 4 minut aż się stanie(...)gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni – ciasto jest dość luźne więc wyrabiam je delikatnie i obficie podsypuję blat mąką użyję do tego około 50 gramów mąki. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb mieszany pszenno - żytni 210

żytniego, firmy Polskie Młyny 320 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy mieszankę mąk, dolewamy wodę i dodajemy rozkruszone drożdże.  Ciasto, wyrabiamy mikserem (dwoma hakami). Do momentu wymieszania wszystkich składników, ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach. Następnie, około 5 minut, ciasto wyrabiamy na szybkich obrotach. Ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję(...)koniec, do ciasta, dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze około minuty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20 minut. Dla mnie ciepłe miejsce, to wyłączony piekarnik, który nagrzałam do temperatury 50 stopni. Ciasto wyjmujemy z miski, formujemy z niego podłużny wałek i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Idealna do tej ilości ciasta jest forma o wymiarach

Smak mojego domu
Rasowa drożdżówa 125

dokładnie powiedziała mama, kiedy zawołałam ją, żeby powąchała świeżo wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pachnące rabarbarem, wanilią i cynamonem przykryłam wczoraj czystą ściereczką i bez skrupułów zjadłam dziś na po-śniadanie. I przed-obiad. I podwieczorek. To totalny klasyk- puszyste i wilgotne, nie za słodkie, rozsypujące dookoła okruchy kruszonki. Jeśli macie ochotę na rabarbarową tradycję, to zapraszam do dalszego czytania(...)wielki jak zwykle. Ogromne liście trzeba przetrzebić, bo pomimo podlewania, doniczka to za mało i największy egzemplarz regularnie więdnie. A skoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy

les mirabelles
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 139

tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.  Trata jest bardzo(...)podzielna, nie rozpada się i znika błyskawicznie z talerzy :) Nie licząc półgodzinnego schładzania surowego ciasta w lodówce, cała tartę robi się ekspresowo: to tylko rozwałkowanie ciasta, napełnienie go rabarbarem i złożenie boków :)  Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej.  Rustykalna tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 195

Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec. Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :)  Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :) SKŁADNIKI Ciasto (na foremkę 21x25(...)możecie dać więcej cukru) 1 łyżeczka olejku waniliowego Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 (100g) kostki zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego  PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki kokosowe - mieszamy suche składniki. Dolewamy mleko i masło. Dokładnie mieszamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem

Moje Kuchenne Rewelacje
Tijgerbrood - holenderski chleb tygrysi 129

Cytując Wikipedię: „Chleb tygrysi to chleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego(...)zmodyfikowałam z wielu dostępnych w sieci. Polecam!     Składniki:   Zaczyn: 70 g mąki pszennej typ 650 40 g ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 400 g mąki pszennej typ 650 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić, np. rzepakowym

Nastoletnie Wypiekanie
puchate ciasto malinowe 149

Lekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je zrobić z malin świeżych a poza sezonem z mrożonych.  *foremka 25*34 cm Składniki: na spód parzony: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 62 g masła 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kostki czekolady 1/2 szklanki wody z cytryną Wodę i masło zagotować, dodać mąkę i mieszać (najlepiej mikserem). Po chwili powstanie gęsta pulpa, jeszcze ciągle mieszając kilka minut zaparzyć ciasto uważając, żeby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta wmiksować jajka, wbijając je kolejno po dokładnym połączeniu się z ciastem. Gotowe ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik z pianką 193

niuansie polega różnica po między jabłecznikiem a szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście z miłości do słodkości.  Jabłecznik jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście  :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru  1 opakowanie cukru waniliowego(...)proszek do pieczenia mieszam, dodaję zimne kawałeczki masła i siekam, aż powstanie coś w rodzaju drobnej kaszki. Na końcu wbijam po jednym żółtku i cały czas siekając, by składniki ciasta połączyły się ze sobą. Ciasto dzielę na dwie, blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na jej spód jedną część ciasta, wstawiam do lodówki

Ciasteczkowy Potwór
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 231

klasyczny przepis na ciastka amoniaczki, tylko że je uformowałam na kształt łabędzi. Jeżeli nie lubimy zapachu amoniaku lub nie mamy akurat amoniaku pod ręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji(...)połączonych składnikach robię dołeczek , na środek wlewam żółtka i całe jajko , delikatnie łączę palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko z amoniakiem również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę

Uwaga Babcia Gotuje