Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić(...)zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRęka do góry kto jeszcze, jak ja, lubi cynamon?;) Miło mi uraczyć Was dziś pysznym przekładańcem. Jest to ciasto na specjalne okazje – słodkie, wysokie, podzielne, łatwo się kroi i pięknie prezentuje na stole. Na ciasto składają się dwa blaty mocno cynamonowego ciasta ucieranego, dwie warstwy powideł śliwkowych, a do tego pyszna budyniowa masa o smaku cappuccino i makowo-biszkoptowa(...)wkładka. Przekonałam kogoś do upieczenia?;) Ciasto cynamonowe: 200 g masła lub margaryny ( w temp. pokojowej) 200-250 g cukru pudru 4 jajka ( w temp. pokojowej) 1 szkl. mleka ( w temp. pokojowej) 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki Ciasto kokosowe: 8 białek 3/4 szkl. cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku
Smaki Na TalerzuSmak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem(...)bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie. Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki to 24 x 33 cm. Ciasto nakładać za pomocą bardzo dużej łyżki, kleks ciasta białego, następnie makowego. Druga warstwa
Kuchnia Pokoleńgotowałam ich zbyt długo, ponieważ farsz wyszedł trochę suchy. Następnym razem spróbuję do jego przygotowania dodać trochę rosołu. Poza tym wyszły bardzo smaczne. Jak zawsze przepis na ciasto pochodzi z „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej ze strony 50 z przepisu Pierogi z mięsem), a farsz to mój pomysł. Uszka z mięsem Przygotuj nóż i deskę do krojenia(...)garnek, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), kieliszek, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę. Przygotuj składniki: Farsz: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, ewentualnie mleko, Ciasto: ½ kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę
blog.moje-pasje.infodomów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami tym moim, sprawdzonym przepisem. Moimi ulubionymi pierogami są oczywiście pierogi ruskie , jestem ciekawa jak jest u Was :)? Przepis na ciasto na pierogi Drukuj przepis Porcji: 35 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g mąki(...)mąką łączymy - ja robię to drugą stroną noża. Siekam mąkę razem z jajkiem do połączenia się składników. 3 Następnie dolewam po około 2-3 łyżki wody, systematycznie wyrabiając ciasto, czynność powtarzam do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od rąk i będzie elastyczne. 4 Jeżeli Wasze ciasto jest za mało elastyczne, możecie dodać do niego odrobinę tłuszczu, tak jak napisałam
Kuchnia Bazyliiwystępuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny(...)odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Dodać łyżeczkę kminku i doprawić solą, pieprzem według uznania. Farsz wystudzić. W między czasie przygotować ciasto. Ciasto: Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Rozpuścić margarynę. Do miski przesypać mąkę. Dodać rozpuszczone drożdże, tłuszcz oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto (wyrabiać
KuchniaWeDwoje.plprosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu. Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka
Ciasta z tradycjamiMasa kajmakowa jest wykorzystywana w wielu ciastach i ciasteczkach. Sklepowe masy kajmakowe są dużym ułatwieniem gdy nie mamy czas ani ochoty na zrobienie domowej wersji tego pysznego smakołyku. Ja jednaka zachęcam, gdyż domowa masa kajmakowa jest 100% lepsza niż sklepowa. Domowa masa kajmakowa ma niezwykły mleczny smak i zapach. Sama produkcja powoduje, niż mi od razu cieknie ślinka na myśl
Ciasta z tradycjamiciepłej czekolady dodajemy kawałki odłożonej czekolady. Mieszamy do momentu,aż drobinki się roztopią w czekoladzie, a czekolada . Następnie tak przygotowaną czekoladę lekko podgrzewamy. Tak przygotowaną czekoladą możemy polać ciasto czy zrobić pralinki. Uwagi! 1)Trzeba pamiętać, aby do czekolady nie dostała się woda. 2)Czekolada musi być w temperaturze pokojowej. 3)Temperaturę należy mierzyć w środku garnka nie na jego
Ciasta z tradycjamilepiej zrozumieć żelatynę zacznijmy od początku.Żelatyna to tak na prawdę mieszaniną białek i peptydów. Żelatyna ma w przemyśle cukierniczym i w samej kuchni szerokie zastosowanie. Używamy jej do ciast, deserów i dań na zimno. Produktem, którym z niego powstaje to znana wszystkim galaretka. Żelatyna jest wykorzystywana w przemyśle kuchennym jako zagęstnik. Spotkamy ją w jogurtach, wędlinach(!). Czym jest żelatyna
Ciasta z tradycjami