przechowywać itd. a także techniki przygotowywania chleba. Czyli powstawanie chleba od mieszania do wypiekania. Opisane są etapy fermentacji chleba a także rodzaje zaczynów. Pokazane jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe. Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne(...)Więc uważam są to ilości restauracyjne. Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło. Oczywiście są też szybsze i mniej wymagające przepisy ale smak
Radość kipiąca uśmiechem.rodzaj ciasta pojawia się na moim stole dość często. Łatwo i szybko się je przygotowuje, bo nie potrzebuje długiego i żmudnego wyrabiania. Smakuje rewelacyjnie 😋, szczególnie wówczas, gdy się je trochę mocniej przypiecze. Z brzoskwiniami piekłam z myślą o gościach. Ledwo dotrwało do drugiego dnia (bo zapowiedziałam, że nie będzie czasu na przygotowanie jakiegokolwiek deseru 😉). Składniki (na blachę(...)Ciasto 80 g masła 120 ml mleka 100 ml wrzątku 50 g drożdży 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej jajko szczypta soli Kruszonka 120 g mąki 100 g masła 100 g cukru pół łyżeczki mielonego kardamonu 6 brzoskwiń Masło roztopić w rondelku. Drożdże wymieszać w mleku zmieszanym z wrzątkiem i łyżeczką cukru. Zostawić do namnożenia drożdży. W misce
Weekendy w domu i ogrodziedyby ktoś mnie zapytał, jakie jest moje ulubione ciasto, to wymieniłabym dwa – brownie , czyli ciasto czekoladowe oraz sernik . I dzisiaj na tapetę bierzemy właśnie sernik, tym razem w wyjątkowej odsłonie. Będzie to sernik waniliowo-kajmakowy z polewą czekoladową, na kruchym, bezglutenowym spodzie, w dodatku na zimno. Czyż to nie brzmi jak poezja smaku? W dodatku jest prosty w przygotowaniu(...)pieczemy tylko spód. No i jest to idealne ciasto na lato, bo podajemy je na zimno, prosto z lodówki. Jeśli tak jak ja jesteście fanami serników, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową (bezglutenowy) Do przygotowania kruchego spodu będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag skrobii ziemniaczanej
Okiem Blondynki by McBlondiPropozycja dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno ;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach przepisowych ;) Wymiary blaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas(...)czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru
Różne smaki w kuchniPropozycja dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno ;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach przepisowych ;) Wymiary blaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas(...)czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru
Różne smaki w kuchniSkoro sezon na rabarbar w pełni to dzielę się swoim przepisem na pyszne, nieco "uzdrowione" ciasto z dodatkiem tego warzywa ;). Podobne trochę do szarlotki , która niedawno pojawiła się na blogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego(...)kiwi i agrestu, który miałam w lodówce. Takie połączenie świetnie pasowało do rabarbaru, ale to takie moje udziwnienie, a więc zarówno dżem jak i karmel można śmiało pominąć. Ciasto jest orzeźwiające, doskonale sprawdzi się na deser w ciepłą pogodę. Na pewno fajnie smakowałoby z dodatkiem lodów np.bananowych ! :) Spód i kruszonka wykonane są z pomieszania mąki pełnoziarnistej z owsianą, przez
Healthy food explorertatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory. W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym(...)wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki da efekt przy smażeniu. Pierogi wychodzą baaardzo dobre. Ciasto jest miękkie, lekko się rozwarstwia. Doskonałe są na ciepło jak i na zimno i to po kilku dniach nawet. Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką. Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza
Mieszam w GarnkuDrożdżówki piekłam już tyle razy, że nie potrafiłabym nawet tego policzyć. Przetestowałam wiele przepisów i moim ulubionym ciastem do drożdżówek stało się to na maślance i oleju. Jakoś nie pałam miłością do tych na maśle i mleku. Dlatego od jakiegoś czasu trzymam się mojego sprawdzonego przepisu. Ostatnio zrobiłam wyjątek. Gdy Michał z bloga Rozkoszny dodał u siebie przepis na jagodzianki(...)sobie cały litrowy słoik jagód, stwierdziłam, że to coś dla mnie. Z jagodami mam bowiem tak, że im więcej, tym lepiej, a i tak zawsze za mało ;) Nastawiłam więc ciasto, na następny dzień pobiegłam na bazar po jagody, a potem siedząc na podłodze w kuchni, wpatrywałam się w magię, która dzieje się w moim piekarniku. Drożdżówkę ze zdjęcia zjadłam jeszcze
Mienta blogKruche babeczki z kremem mascarpone i owocami Kolorowe, małe babeczki na kruchym cieście z delikatnym kremem i sezonowymi owocami, świetnie sprawdzają się na przyjęciu i to nie tylko dla dzieci bo dorośli też z chęcią po nie sięgają. Są efektowne oraz łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkim smakują i zawsze podobają się gościom Składniki na ciasto: 100g miękkiego(...)pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą aby nie było problemu z wyjęciem upieczonych babeczek. Następnie każdą foremkę wykładamy
Blog z Apetytembaklava jest grecka czy arabska. Z baklavą jest tak jak z bigosem, każda gospodyni ma swój sposób. Na pewno jest bardzo słodka... do dzieła. Składniki: 500 g ciasta filo (24 płaty), można je kupić mrożone albo świeże z lodówki. Można też pokusić się o zrobienie samemu, ja nigdy nie zrobiłam, wydaje się to dużym wyzwaniem, zwłaszcza wałkowanie 500 g orzechów(...)pył. Dobrym rozwiązaniem jest blendowanie w dwóch turach. Najpierw jedna część, miksujemy, dokładamy drugą i powtórnie miksujemy. Dzięki temu uzyskamy dwa rozmiary zblednowanych kawałków. Nadaje to ciastu ciekawą strukturę. No to zaczynamy zabawę! Potrzebujemy formę 23x30 cm. Formę smarujemy masłem i układamy pierwszy płat ciasta. W tym miejscu sugeruję aby całe ciasto trzymać pod ściereczką i wyjmować pojedyncze płaty
Ale Pyszka!ciągle ciepłe. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem. Białka ubić, następnie wsypać mąkę pomieszaną z cukrem i wymieszać. Podczas mieszania powoli wlewać ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Przygotowanie ciasta w thermomix masło roztopić w rondelu i odstawić, żeby lekko przestygło, ale nie ma być zimne nałożyć motylek, ubić białka, czas 2 minuty(...)obroty 3,5 zdjąć motylek, mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem, dodać do białek. Wymieszać obroty 5, czas 8 sekund wyjąć ciasto do miseczki i wstawić do lodówki na 30 minut. Reszta jak niżej Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą dużej łyżki położyć kleksy ciasta. Wyjdzie
Kuchnia PokoleńProste ciasto z porzeczkami. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie – kwaśne owoce zatopione w słodkim dwukolorowym cieście. Jak dla mnie coś cudownego Tego samego zdania byli wszyscy domownicy i goście. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką małej czarnej. U mnie w kuchennych szafkach nigdy nie może zabraknąć dobrej kawy. Najwięcej zwolenników ma u nas kawa ziarnista . Mąż zawsze zabiera(...)uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy… Coś cudownego. Czasem się zastanawiam czy budzi mnie sama kawa czy jej zapach Też tak macie? A wracając do ciasta. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe. I to dosłownie. Mi pomagały moje dzieci. Moje zadanie tym razem ograniczyło się właściwie do podawania odpowiedniej ilości składników i włożenia ciasta do piekarnika Ciasto jest naprawdę pyszne. Szczerze
Słodkie okruszkiŁatwiejszego ciasta jak to nie znam. Jest pyszne i pulchne, zawsze wychodzi. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Składniki muszą się połączyć. Masa musi być gładka bez grudek. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund Pieczenie – blaszkę o wymiarach 25 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia(...)wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. Porzeczki umyć i osuszyć, rozsypać na górze ciasta. Posypać ciasto i porzeczki cukrem waniliowym. Tak delikatnie. Nie dawać zbyt dużo porzeczek bo wyjdzie zakalec. Czerwone porzeczki są kwaskowate więc i tak dadzą wystarczającą ilość kwasu i smaku. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć
Kuchnia Pokoleń