mielone - 47549 przepisów (strona:850/3170)

Makaron z żółtym kurczakiem w sosie kremowym brukselką 252

doprawione i w kilkanaście minut gotowe. Kolorami żółto - zielonymi do nas się uśmiecha i na zjedzenie prosto z patelni czeka :) Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1/2 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczka curry, 50 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej(...)części kurczaka), 50 ml śmietanki 30 %, sól do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 100 g brukselki, 100 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 100 g makaronu kolorowego świderki, zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli mieszamy. Polędwiczki oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy

Moniki Smakołyki
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 254

pieprz Składniki na sos: 10 g suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Pappardelle w sosie dyniowym z kurczakiem 221

kostkę 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka  puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim(...)krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu, posypane parmezanem. Smacznego

My Culinary Art
Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 195

plasterkami czosnku. Sałatka z grillowanej dyni Składniki: 1 dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około(...)lodówce, nawet trzy cztery dni i jest o wiele lepszy niż nie jeden ze sklepowej półki, Domowy Vinaigrette S kładniki: 2 łyżki octu winnego ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka musztardy Dijon 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W średniej misce wymieszać ocet, sól i pieprz. Gdy sól się rozpuści dodać musztardę i dokładnie wymieszać trzepaczką

naRuszcie
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 153

This was the reason for this recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru(...)teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ z łupinek

Martyna Cooks
Cukinie zapiekane z soczewicą i porami 227

smaczne i aromatyczne danie. Składniki: - 5 cukinii - 2 pory - 200 g różnokolorowej soczewicy - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki - oliwa Składniki na 5 osób. Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekanego pora. Dodajemy

Kuchenne Wariacje
Warto zagnieździć się w Gnieździe oraz o cuppingu słów kilka 166

taki) Kawę lubię, ale żaden koneser ze mnie nie jest. Przy baristach z Gniazda aż wstyd się było przyznać, że na co dzień pijam rozpuszczalną, albo jakąś podrzędną mieloną zaparzaną w kawiarce. (Z hektolitrami mleka oczywiście, bo im mniej kawy w kawie, dla mnie, tym lepiej). Marta, Filip i Justyna - bariści, którzy nas rozpieszczali tego wieczoru, mogą się pochwalić(...)taki żółtodziób, jak ja, totalnie odpada. Oni wiedzą, gdzie kawa rośnie (o dziwo wcale nie tam gdzie pieprz), w jaki sposób się ją wypala, a co najważniejsze: jak z mielonego ziarna uzyskać ten cudowny napar. Od razu mogę Wam wspomnieć, że przed tym, zanim napój znajdzie się w Waszych filiżankach, bariści Gniazda sprawdzają dokładnie, która metoda parzenia będzie najodpowiedniejszy

Food Square
Dzik w kuchni i purée z selera! 173

staram się by to właśnie jego smak był tym głównym na talerzu. Dlatego użyłam białego wina, które jest delikatniejsze od czerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki(...)dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany  Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę i zalewamy nią polędwiczki i schab z dzika. Następnego dnia na patelni roztapiamy dwie łyżki masła i smażymy mięso. Podczas smażenia dolewamy białego

Kuchnia Pani Wiosny
Wegetariańska grochówka 190

mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Groch gotujemy w średnim garnku. Następnie odlewamy nadmiar wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchewkę i seler(...)dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej niż wczoraj... Znasz je? Bądź człowiekiem, którego nie chce się wymazać z pamięci

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa krem z pieczonych pomidorów 178

przez mamę. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych   5 listków świeżej bazylii gałązka świeżego oregano 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru sól świeżo mielony czarny pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła Sposób wykonania: Pomidory w całości pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze(...)stopni Celsjusza. Po ostudzeniu ściągamy z nich skórkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, przekładamy do niego pomidory, dodajemy bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo mielony czarny pieprz oraz sól i cukier. Całość chwilkę dusimy na małym ogniu. Następnie miksujemy pomidory i dodajemy śmietanę. Smacznego! "Czas to nie droga szybkiego ruchu pomiędzy kołyską a grobem

Kuchnia Pani Wiosny
okoń z piekarnika na maśle z pietruszką, cytryną... 173

Składniki: okoń 2 średnie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 4 łyżeczki, masło(...)gram, natka pietruszki 6 gałązek świeże okonie oczyścić: odciąć łby, usunąć wnętrzności, oczyścić skórę z łusek, dobrze opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć natrzeć z każdej strony kucharkiem, pieprzem mielonym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli

W Mojej Kuchni Lubię
Deser ambasador 191

czekolady 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 50 ml naparu z kawy 50 ml wódki / rumu / wiśniówki 1 łyżeczka mielonej kawy 1/4 l mleka roztrzepujemy budyń, dodajemy żółtka. Ważne żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy i powoli wlewamy naszą mieszankę. Energicznie mieszamy, tak żeby powstał budyń. Odstawiamy przykryty(...)namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem a potem jasny krem. Deser dekorujemy wiśniami i mieloną kawą. Deser przygotowałam dzięki niezawodnemu ekspresowi do kawy marki Russel Hobbs. Dokładnie ten model możecie kupić  tutaj  :) W ekspresie podoba mi się to, że można dzień wcześniej

Bon Appetit Małgorzaty
Galareta wieprzowa 301

żelatyny. Zimne nóżki, galareta wieprzowa z wolnowaru : Składniki: 4 nogi wieprzowe 3 marchewki ½ selera korzennego 1 duża pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody sól, pieprz mielony i czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Nogi wieprzowe dokładnie myjemy, jeśli przypadkiem trafią się resztki szczeciny to opalamy je nad ogniem. Każdą nogę nacinamy wzdłuż i układamy(...)galaretki wykorzystać różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek z pokrojonymi marchewkami, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 229

naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić(...)kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby kipią). Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy jeszcze ok.10 minut. Ja dodałam także pokrojoną natkę pietruszki i kremówkę. Wody dolewamy tyle, by uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Lepiej zawsze wlać jej mniej i dolewać

Smaczne Zdrowe
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 215

morszczuka. Popularny zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Może występować w różnych formach, najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe ( crab sticks ). Nazwa pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna(...)cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini - sok z ½ cytryny - sól morska wędzona - świeżo mielony pieprz kolorowy - szczypiorek - olej sezamowy Na suchej patelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe rozpakowujemy, zdejmujemy foliowe osłonki, przekładamy do pojemnika, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania