doprawione i w kilkanaście minut gotowe. Kolorami żółto - zielonymi do nas się uśmiecha i na zjedzenie prosto z patelni czeka :) Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1/2 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczka curry, 50 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej(...)części kurczaka), 50 ml śmietanki 30 %, sól do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 100 g brukselki, 100 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 100 g makaronu kolorowego świderki, zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli mieszamy. Polędwiczki oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy
Moniki Smakołykipieprz Składniki na sos: 10 g suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artkostkę 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim(...)krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu, posypane parmezanem. Smacznego
My Culinary Artplasterkami czosnku. Sałatka z grillowanej dyni Składniki: 1 dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około(...)lodówce, nawet trzy cztery dni i jest o wiele lepszy niż nie jeden ze sklepowej półki, Domowy Vinaigrette S kładniki: 2 łyżki octu winnego ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka musztardy Dijon 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W średniej misce wymieszać ocet, sól i pieprz. Gdy sól się rozpuści dodać musztardę i dokładnie wymieszać trzepaczką
naRuszcieThis was the reason for this recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru(...)teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ z łupinek
Martyna Cookssmaczne i aromatyczne danie. Składniki: - 5 cukinii - 2 pory - 200 g różnokolorowej soczewicy - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki - oliwa Składniki na 5 osób. Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekanego pora. Dodajemy
Kuchenne Wariacjetaki) Kawę lubię, ale żaden koneser ze mnie nie jest. Przy baristach z Gniazda aż wstyd się było przyznać, że na co dzień pijam rozpuszczalną, albo jakąś podrzędną mieloną zaparzaną w kawiarce. (Z hektolitrami mleka oczywiście, bo im mniej kawy w kawie, dla mnie, tym lepiej). Marta, Filip i Justyna - bariści, którzy nas rozpieszczali tego wieczoru, mogą się pochwalić(...)taki żółtodziób, jak ja, totalnie odpada. Oni wiedzą, gdzie kawa rośnie (o dziwo wcale nie tam gdzie pieprz), w jaki sposób się ją wypala, a co najważniejsze: jak z mielonego ziarna uzyskać ten cudowny napar. Od razu mogę Wam wspomnieć, że przed tym, zanim napój znajdzie się w Waszych filiżankach, bariści Gniazda sprawdzają dokładnie, która metoda parzenia będzie najodpowiedniejszy
Food Squarestaram się by to właśnie jego smak był tym głównym na talerzu. Dlatego użyłam białego wina, które jest delikatniejsze od czerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki(...)dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę i zalewamy nią polędwiczki i schab z dzika. Następnego dnia na patelni roztapiamy dwie łyżki masła i smażymy mięso. Podczas smażenia dolewamy białego
Kuchnia Pani Wiosnymięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Groch gotujemy w średnim garnku. Następnie odlewamy nadmiar wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchewkę i seler(...)dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej niż wczoraj... Znasz je? Bądź człowiekiem, którego nie chce się wymazać z pamięci
Kuchnia Pani Wiosnyprzez mamę. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych 5 listków świeżej bazylii gałązka świeżego oregano 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła Sposób wykonania: Pomidory w całości pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze(...)stopni Celsjusza. Po ostudzeniu ściągamy z nich skórkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, przekładamy do niego pomidory, dodajemy bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo mielony czarny pieprz oraz sól i cukier. Całość chwilkę dusimy na małym ogniu. Następnie miksujemy pomidory i dodajemy śmietanę. Smacznego! "Czas to nie droga szybkiego ruchu pomiędzy kołyską a grobem
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: okoń 2 średnie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 4 łyżeczki, masło(...)gram, natka pietruszki 6 gałązek świeże okonie oczyścić: odciąć łby, usunąć wnętrzności, oczyścić skórę z łusek, dobrze opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć natrzeć z każdej strony kucharkiem, pieprzem mielonym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli
W Mojej Kuchni Lubięczekolady 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 50 ml naparu z kawy 50 ml wódki / rumu / wiśniówki 1 łyżeczka mielonej kawy 1/4 l mleka roztrzepujemy budyń, dodajemy żółtka. Ważne żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy i powoli wlewamy naszą mieszankę. Energicznie mieszamy, tak żeby powstał budyń. Odstawiamy przykryty(...)namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem a potem jasny krem. Deser dekorujemy wiśniami i mieloną kawą. Deser przygotowałam dzięki niezawodnemu ekspresowi do kawy marki Russel Hobbs. Dokładnie ten model możecie kupić tutaj :) W ekspresie podoba mi się to, że można dzień wcześniej
Bon Appetit Małgorzatyżelatyny. Zimne nóżki, galareta wieprzowa z wolnowaru : Składniki: 4 nogi wieprzowe 3 marchewki ½ selera korzennego 1 duża pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody sól, pieprz mielony i czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Nogi wieprzowe dokładnie myjemy, jeśli przypadkiem trafią się resztki szczeciny to opalamy je nad ogniem. Każdą nogę nacinamy wzdłuż i układamy(...)galaretki wykorzystać różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek z pokrojonymi marchewkami, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić(...)kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby kipią). Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy jeszcze ok.10 minut. Ja dodałam także pokrojoną natkę pietruszki i kremówkę. Wody dolewamy tyle, by uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Lepiej zawsze wlać jej mniej i dolewać
Smaczne Zdrowemorszczuka. Popularny zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Może występować w różnych formach, najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe ( crab sticks ). Nazwa pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna(...)cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini - sok z ½ cytryny - sól morska wędzona - świeżo mielony pieprz kolorowy - szczypiorek - olej sezamowy Na suchej patelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe rozpakowujemy, zdejmujemy foliowe osłonki, przekładamy do pojemnika, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy
mojewypiekiinietylko