chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :) Skladniki - 6 białych kiełbas parzonych - 1-1.2 kg ziemniaków - 4 małe cebule - kilka plasterków boczku parzonego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka, - olej Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam
Kuchnia z widokiem na ogródwody, masa: 2 jajka kurze, 100 ml śmietanki 30%, 270 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie), ½ mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry), 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ponadto: ok. 13 jajek przepiórczych , kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy
Moniki Smakołykiszklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie
Kucharzycałatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 500 g passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz
wyzwania kuchenneBabeczki, idealnie swoją świeżością wpisuje się w pierwszy dzień wiosny. Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka - 350 ml wody - 2 galaretki cytrynowe Galaretka(...)galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki 30 lub 36% - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Dobrej jakości żelatynę i mieloną wanilię znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. Wykonanie, biszkopt: Duża blacha 25x30 cm 1. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka oraz ścieramy skórkę cytrynową i nadal mieszamy
Apetyczna babeczkaoliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata 1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić
Stare GarySkładniki: rostbef wołowy 60 dag, kurczak zagrodowy 1,40 kg, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 litry, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, żelatyna 6 łyżeczek, rosół 1 litr wołowinę i kurczaka umyć, poporcjować, zalać(...)wodą i zagotować, zebrać szumówką pianę dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa pod koniec gotowania do smaku dodać kucharka, pieprz mielony wyjąć mięso, marchew i wystudzić, odlać 1 litr gorącego rosołu, ropuścić w nim żelatynę mieszając mięso obrać z kości, pokroić drobno, marchew pokroić w kosteczkę, wsypać do miski, dodać
W Mojej Kuchni Lubiędrobnych rodzynek 50 g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i limonkowej skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 goździki 14 g suszonych drożdży instant Pasta na krzyżyki: 3 łyżki zwykłej mąki pszennej 3 łyżki wody oraz(...)pieczeniem: 1 duże jajko 1/2 łyżki mleka do dekoracji: gładka konfitura morelowa do posmarowania upieczonych bułeczek (około 115g) Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, rodzynki, skórkę kandyzowaną, mielony cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Do rondelka wlać mleko, wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wrzucić laskę cynamonu, goździki i startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewać do wrzenia. Zdjąć
maniapieczeniaporcji: 2 Składniki: 1 ugotowany ziemniak 3 suszone pomidory 50g szynki parmeńskiej (lub boczku) Tarty parmezan Świeże listki bazylii 1 niecała łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Ziemniaka kroimy na kosteczkę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na patelni, dorzucamy do ziemniaka. Dodajemy pokrojone pomidory oraz posypujemy parmezanem. Doprawiamy pieprzem, delikatnie solą oraz dokładamy
Kolizje SmakówPrzygotowanie Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód). Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę(...)dwukrotnie. Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa. Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski
R'n'G Kitchenmąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka z 1/2 laski wanilii puszka masy kajmakowej migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę
Smakołyki Asimasa przed obraniem) spora garść suszonych pomidorów (wzięłam dla koloru domową mieszankę czarnych i czerwonych) spora garść płatków migdałowych (jako element chrupiący) 1,5 łyżeczki chia 1,5 łyżeczki mielonego zielonego jęczmienia 3 łyżki oliwy łyżka lub dwie (zależnie od gustu) octu winnego łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz świeże liście bazylii (koniecznie!) Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę(...)łyżeczką. Odstawić na ok. kwadrans. Gdy główne składniki sałatki ostygną, dodać do nich płatki migdałowe i porwane palcami liście bazylii. Do sałatki dodać sos (powinien mieć gęstą konsystencję), doprawić mielonym pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje, gdy sałatka postoi ok. 10 minut, ale - uwaga - jeśli jej spróbujecie przy doprawianiu, może się okazać, że zjecie ją od razu
Weekendy w domu i ogrodzieugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek Ugotowane ziemniaki rozbijamy na gładkie puree. Cebule kroimy w dowolny kształt w zależności
Kolizje Smakówpuszka (400 ml) mleka kokosowego 250 g szpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz 3 cm kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek
Moja pasja smakuWielkanocny stół :) Składniki: - 1 kg surowego boczku - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej - szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy boczek, który odstawiamy na 24 godziny. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 C przez
Zainspirowana w kuchni