mielone - 47549 przepisów (strona:836/3170)

soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 169

FARSZ: soczewica czerwona 1,5 szklanki, kapusta kiszona 50 dag, prawdziwki 1 szklanka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, masło 1 łyżka, sól 1 łyżeczka DODATKI(...)woda 4 litry, olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, cebula 5 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki grzyby suszone namoczyć w letniej wodzie, drobno pokroić i z kapustą kiszoną drobno pokrojoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś z indyka w migdałach. 166

Składniki: Pierś z indyka Płatki migdałów 1 jajko ser mozzarella sól, pieprz, papryka ostra mielona Pierś z indyka płuczemy i kroimy na kotlety - trochę je tłuczemy młotkiem (tak na 1,5 cm grubości), solimy(...)pieprzymy - moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w płatkach migdałów. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i na górę kładziemy plaster mozzarelli na każdy kotlet(posypałam ser jeszcze papryką ostrą mieloną). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podajemy z ziemniaczkami (przepis) i surówką/sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pałki z kurczaka po aztecku 182

Rafex 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, dodajemy pieprz aztecki, mieloną skórkę pomarańczową oraz sól, dokładnie mieszamy. Nacieramy pałki z kurczaka, przekładamy do miski, wstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze

Bajeczna Kuchnia
Pieczona golonka z indyka 194

duże pokrojone na ćwiartki, marynata: 2 łyżki octu winnego, 1 płaska łyżka soli, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki

Moniki Smakołyki
Śląska sałatka śledziowa - Hekele 252

wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam , pewnie będzie równie(...)smaczna! Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem koperek pieprz czarny mielony Wykonanie: płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem  śledzie, jajko i ogórki pokroić w niewielka kostkę szczypiorek i koperek drobno posiekać składniki sałatki wymieszać z musztardą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpety wieprzowo - drobiowe 199

Połączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.      Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem(...)niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek, wlewamy roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać

Maminek kulinarny
zdrowa, smaczna pasta z makreli wędzonej z olejem rzepakowym.. 176

Składniki: świeża makrela wędzona 1 średnia sztuka, ogórek kiszony 1 sztuka większy, cebula 1 większa sztuka, olej rzepakowy 150 ml, pieprz czarny świeżo mielony(...)łyżeczki, szczypiorek 1/2 pęczka cebulę i kiszony ogórek drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski, wlać olej rzepakowy makrelę dokładnie obrać z ości w dać do miski, wsypać pieprz mielony widelcem dokładnie wszystko połączyć, schować do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły, przed podaniem posypać szczypiorkiem pasta najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem, jest zdrowa i pyszna...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczona golonka z indyka 184

golonki z indyka  2 średnie cebule  4 ząbki czosnku  1 łyżeczka majeranku  gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  pół łyżeczki mielonej ostrej papryki  1 łyżeczka zmielonej kolendry  pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli  100 ml jasnego piwa  2 łyżki oliwy  3 łyżki miodu  tłuszcz

Niezły Młynek
wegański owsiany chleb 180

roślinnego ok 1.5 szklanki wody łyżka mielonego lnu przyprawy: curry, papryka słodka, płatki chilie, majeranek, zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką  WYKONANIE płatki owsiane mielimy na mąkę, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami w misce mleko roślinne podgrzewamy - roztapiamy w nim drożdże - odstawiamy i przykrywamy na chwilkę drożdże dodajemy do suchych składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy

healthy dreams
wysokobłonnikowa zapiekanka owocowa 136

stężenie glukozy we krwi i nie tylko! Zapiekanka zrobiona z letnich owoców- malin, śliwki, banana oraz głównego składnika- mielonej łuski gryczanej! PYCHOTA :D SKŁADNIKI : 4 łyżki łuski gryczanej mielonej banan garść malin śliwka łyżka ksylitolu białko jajka 6 łyżek jogurtu naturalnego WYKONANIE: białko ubijamy z łyżką jogurtu i ksylitolu banana obieramy, kroimy na pół- jedną połowę blendujemy, mieszamy

healthy dreams
karobowe racuchy jabłkowe z fasolki 174

inicjatywę, obiecała zrobić mi krem marchewkowy, na który mam ostatnio wielką ochotę. SKŁADNIKI: ok 50g białej fasoli (suchej) 1/2 jabłka (u mnie dużego) łyżeczka cynamonu kopiata łyżeczka karobu łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE: fasolkę gotujemy do miękkości, jabłko trzemy na tarce całość razem blendujemy, dodajemy cynamon, karob i len, po czym dokładnie mieszamy na papierze do pieczenia układamy po łyżce

healthy dreams
wegański pasztet z quinoi i tofu o smaku papryki 146

quinoi łyżeczka mielonego lnu przyprawy: słodka papryka (2 łyżki), chili, sól himalajska, czarnuszka WYKONANIE: quinoę gotujemy ok 15 min (w niewielkiej ilości wody, do wchłonięcia całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy w lodówce

healthy dreams
Stek z kalafiora 174

piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Składniki 1 kalafior Łyżka oleju roślinnego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kalafior rozcinamy na pół, tak by przeciąć głąb na środku. Z każdej połówki odmierzamy mniej więcej 2 cm i ścinamy resztę. Można ją wykorzystać np. do zupy. Rozgrzewamy patelnie

Kolizje Smaków
Pierś z kaczki pieczona w winie 185

konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju 300 ml. wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania(...)Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dna, smażymy

Bajeczna Kuchnia
PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I GORGONZOLĄ 336

porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietanka 30% – 200 ml * mielony pieprz czarny i biały * mielona papryka słodka * suszona bazylia * oliwa z oliwek – do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki

Ostra na Słodko