mielone - 47549 przepisów (strona:858/3170)

Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 133

angielskiego 240-300 g mąki pszennej typ 450** 100 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 40 g orzechów włoskich 40 g całych migdałów 50 g suszonej żurawiny * Dynię (u mnie piżmowa, ale może być inna) pokrój na kawałki, następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaź w galarecie 123

aźa z  głową 1 pęczek włoszczyzny pęczek natki pietruszki 2 łyżki   żelatyny listek laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku  sól i pieprz świeżo mielony 1 cytryna Wykonanie: Rybę oczyszczamy oraz patroszymy. Głowę ryby przekładamy do garnka, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziarnka ziela, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy przez 30 minut(...)minut. Ugotowaną rybę wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy przez gęste sitko. Dodajemy żelatynę,  pokrojony drobniutko czosnek, dokładnie mieszamy aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Przestudzoną rybę obieramy z ości. Kawałki ryby u kładamy do salaterek, posypujemy posiekaną natką, kawałkami ugotowanej marchewki. Zalewamy wywarem odstawiamy do stężenia. Podajemy z plastrami cytryny. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka śledziowa z burakami 663

średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki(...)średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek'; document.write(" "); Buraki i ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (można w mundurkach). Obrane buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jedną szalotkę

Poezja smaku
Groch z kapustą 127

Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1 szklanka grochu żółtego 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: W garnku gotujemy kapustę, odcedzamy, studzimy i zimną szatkujemy na drobno. przekładamy do miski. Do rondelka wsypujemy przepłukany groch, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękki. Na patelni rozpuszczamy(...)masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy chwilę aby cebula zeszkliła się. Do ugotowanej kapusty dodajemy ugotowany groch, zeszkloną cebulkę na maśle, pieprz ziołowy przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym delikatnie połączyć ze sobą. Smacznego

kgwjanczewo
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 165

Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje(...)sitko lub do zaparzacza wsypujemy zioła i je parzymy, będą wówczas bardziej miękkie, po minucie mieszamy je z jogurtem naturalnym dodajemy do smaku soli i pieprzu najlepiej świeżo mielonego i parę kropli soku z cytryny do smaku. Na 10 min przed końcem parowania rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej dorsza zaczynając od strony skóry, jak rybka zmieni kolor

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba po japońsku 351

szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli(...)szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write

Poezja smaku
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 133

brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski

Kolizje Smaków
Makowiec z żurawiną na kruchym cieście 160

łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia konfitury. Mak zalać wrzącą

Chocolate Muffin Blog
Zrazy wołowe 326

Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej(...)kilku mm kilka niedużych ogórków kiszonych kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku 3 średnie cebule (po 150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane

Kulinarna Pokusa
KRAKERSY Z KMINKIEM 145

pszennej 1/2 kostki margaryny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego kminku Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) cały kminek 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól oraz mielony kminek - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki  - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko

Ciastka - domowe słodkości
Tuńczykowo-marchewkowy pasztet z soczewicy 123

puszka tuńczyka pęczek drobnego szczypiorku 2 duże marchewki łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta kurkumy łyżeczka pieprzu grubo mielonego sól do smaku łyżka amarantusa ekspandowanego sos: 160 g jogurtu naturalnego łyżka pikantnej musztardy łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kaszę i soczewicę gotujemy do miękkości (kaszę 12 minut

Mienta blog
Pikantne skrzydełka z cynamonem 130

ząbki czosnku 4 dymki 1 papryczka chilli 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 150 g miodu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu papier pergaminowy do pieczenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem skrzydełek blendujemy na gładką marynatę. Taką marynata nacieramy skrzydełka i zostawiamy najlepiej

Niezły Młynek
Pierniczki bakaliowe 112

11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu  40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej  2 łyżki kwaśnej śmietany

Mango Papaja
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 143

oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej (wlewamy olej do około 1 cm wysokości). Makaron tniemy przy pomocy nożyczek

My Culinary Art
Pierogi z kapustą i grzybami 3573

farsz 2 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3 cebule 3 łyżki masła 2 listki laurowe 2 -3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony 2 łyżki masła 1 cebula Wykonanie: Kapustę przepłukać  w zimnej wodzie przekładamy do garnka wlewamy około 3 litrów wody  dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela, jedną obraną cebulę(...)patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę  cebulę, lekko zeszklić dodać posiekaną kapustę oraz grzyby dokładnie wszystko połączyć ze sobą doprawiamy pieprzem ziołowym solą i pieprzem świeżo mielonym, smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Odstawiamy farsz  do wystygnięcia. Na stolnicy zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, rozwałkować ciasto, szklanką wykrawać kółka. Łyżeczką nakładamy farsz, zlepiamy pierogi

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania