ciasto - 160894 przepisów (strona:870/10727)

Owocowa Tarta 186

wysmarować masłem. Następnie wszystkie składniki oprócz jajka, wrzucić do miski i dobrze wymieszać, aż zaczną pojawiać się okruchy- z wyglądu przypominające kruszonkę. Dodać jajko i mieszać do czasu, aby ciasto uformowało się w kulkę. Przygotowane ciasto wsadzić do lodówki na około godzinę.  Piekarnik nagrzać do 190st, a ciasto rozwałkować na pokruszonym mąką blacie do ok. 0,5cm. Ciasto przełożyć(...)foremki, dobrze uzupełniając brzegi (nie zróbcie tego samego błędu jak ja!) Mała rada od Asi - autorki przepisu  - " UWAGA: Z tej ilości ciasta pozostanie nam około 1/3 do wykorzystania innym razem. Można też upiec 2 tarty wykorzystując połowę ilości ciasta. " Kiedy piekarnik się nagrzeje, musimy na ciasto nałożyć folię i jakieś obciążenie - aby nie urosło w czasie pieczenia

Chocolate Stop Tempting
Makowiec 116

prawda jest już po świętach ale taki makowiec można jeść cały rok. Makowiec jest moim ulubionym ciastem z dzieciństwa. Moja babcia gdy piekła ciasta na święta dla całej rodziny to zawsze robiła dodatkowy makowiec ekstra dla mnie. Szkoda tylko że nie mam babci przepisu Poniższy przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki(...)maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana   Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i resztą suchych składników, potem dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Ja ciasto wyrabiałam w robocie. Po wyrobieniu

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe Moelleux Erica Lanlarda 114

wybraliśmy z niej jeden z przepisów, który lekko zmodyfikowaliśmy Będzie to czekoladowe moelleux Standardowo zaczniemy od listy składników, która może nie jest najmniejsza ale efekt końcowy rekompensuje poniesione wydatki Ciasto: - 150g mąki samorosnącej (my zmieszaliśmy mąkę pszenną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) - 175g miękkiego masła - 175g drobnego cukru trzcinowego - 25g gorzkiej czekolady - 25g migdałów mielonych - 25g kakao - 25g melasy(...)składniki są na tortownicę o średnicy 17 cm i wysokości 6 cm więc 8 średnich kawałeczków spokojnie z tej ilości wyjdzie Erick w książce podaje czas przygotowania i pieczenia ciasta ale my sobie to darujemy bo nasz zegar odmierzał czas jakoś zdecydowanie szybciej Zaczynamy od zrobienia ciasta . Najpierw rozpuszczamy w wodnej kąpieli czekoladę (wrzucamy kawałki czekolady do metalowej lub żaroodpornej

Kuchenne Wariacje
Proste ciasto "Dziadek" 234

Kolejny przepis na proste ciasto, które zawsze się udaje. Kiedyś piekłam je bardzo często w prodiżu. Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:)  Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto(...)łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec

Domowa Cookierenka Agi
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 241

większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, roztopione, przestudzone masło i wymieszać. Następnie wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. 4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić(...)masła i odstawić. 5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną mąką lub matę silikonową (bez mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 50 cm. 7. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem, 1 łyżkę masła zostawić

Domowa Cookierenka Agi
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 250

Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę(...)dwóch dni.  Ciasto można też zamrozić na okres do 3 miesięcy, a jeśli najdzie nas ochota na cannoli, wystarczy dzień przed planowanym ich przygotowaniem przełożyć ciasto do lodówki. 2. Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na 4 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (można ułatwić sobie pracę za pomocą maszynki do makaronu). Gdy jedną część rozwałkowujemy pozostałe

Domowa Cookierenka Agi
Styropian, czyli oszukany sernik 22267

grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste do przygotowania. A nazwa... no cóż, moim zdaniem trochę krzywdząca, ale skoro funkcjonują ciasta o zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :)  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 żółtek 250 g masła 2 łyżki(...)pieczenia 2 opakowania budyniu śmietankowego (standardowe opakowania po 40 g) 150 g wiórków kokosowych Dodatkowo:  kilka łyżek dowolnego dżemu (u mnie dżem z agrestu i kiwi ) Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka, jogurt i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min. Mikser

Domowa Cookierenka Agi
fioletowy uśmiech. serowy placek z jagodami. 138

Przed kolejną dawką przetworów (tym razem jagodowych :)) zapraszam na ciasto z tymi właśnie owocami :) 1...2...3...uśmiech! I fioletowe zęby... Ah, jagody! Własnoręcznie zbierane w lesie. Za co przypłaciłam masą ugryzień komarów! Ale wiecie co? Warto było! Już drugi rok własnoręcznie zbierałam jagody i jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż(...)kupione od pani na bazarku :) Ten przepis to jeden z czterech jagodowych, które pojawią się wkrótce na blogu. Ciasto jest płaskie, dlatego nazwałam je plackiem, bo bliżej mu do niego, niż do tradycyjnego ciasta :) Niemniej jednak jest pyszne. Ciasto jest słodkie, a wierzch tworzą lekko kwaskowate (posypane odrobiną cukru) jagody. Które oczywiście farbują nam zęby :) Wypiek był raczej spontaniczny - zostało

chili & sugar
czekoladowa niedziela #1 - ciasto "czekoladowa pokusa" 228

pomysł? Bo lubię czekoladę, hehe :) Ale nie tylko - ostatnio dostałam książkę "Czekolada", która jest pełna czekoladowych przepisów. A trzeba je wypróbować :) Jako pierwszy przepis ze wcześniej wspomnianej książki prezentuję ciasto nazwane "Czekoladowa pokusa". Nazwa nie jest przypadkowa, oj nie. Ciasto jest na prawdę kuszące :) Niestety przepis w książce nie był do końca dobrze przetłumaczony, ponieważ ciasto wyszło mi za rzadkie(...)lekko 'zakalcowate' w środku. Poza tym przepis mówił, żeby piec ciasto 15 minut, ja musiałam je piec...35 minut. Tak więc dla Was podaję przepis z lekko zmodyfikowaną gramaturą składników i powinno być okej! Zapraszam! Aaaa i jeszcze jedno! Mam niespodziankę! A mianowicie nagrałam (z pomocą Mamy, dziękuję :*) pierwszy filmik! Znajduje się on na końcu wpisu, zapraszam do obejrzenia

chili & sugar
Ciabatta 126

zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie poprawki ;) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej typ 450 175 g mąki pszennej typ 650 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 225 g mąki pszennej tortowej typ 450 225 g mąki pszennej typ 650  10 g świeżych drożdży 360 ml wody 15 g soli 50 g oliwy z oliwek cała biga Zaczynamy(...)zrobienia bigi, czyli takiego jakby zaczynu. Składniki mieszamy ze sobą, wyrabiamy przez parę chwil ciasto, tak żeby wszystko się dobrze połączyło ze sobą, zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 17-24 godziny w ciepłe miejsce. Optymalna temperatura to 24 stopnie. Po tym czasie omączonymi dłońmi rozkruszamy do bigi drożdże i dodajemy całą resztę składników na ciasto. Całość dokładnie mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 192

Mamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie,  tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......   Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek(...)masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru

Wanilia i Kardamon
Pychotka ananasowa 602

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego  z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ  , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.  Dżem ma idealną  konsystencję,  do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie,  choć(...)wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)  Składniki: CIASTO : 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 25 dag masła 16 g cukru waniliowego 6 łyżek cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu pomarańczowego  OWOCOWA ROZKOSZ KREM ANANASOWY: 2 szklanki mleka

Wanilia i Kardamon
Malinowe fale dunaju 203

Dwukolorowe ciasto z malinami i słodką śmietanową pianką to wspaniały deser na różne okazje,zachwyca wyglądem i smakiem:) Przepis na ciasto znalazłam w książce kulinarnej, nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go po swojemu i wyszło całkiem nowe ciasto. Składniki: Ciasto na formę o wym 24/28 cm: 5 jaj 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 25 dag margaryny(...)kakao 2 łyżki mleka 2 szklanki świeżych malin Masa: 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 1/2 szklanki malin 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Ciasto Margarynę rozpuścić w rondelku przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia na przemian wlewać

Wanilia i Kardamon
Pizza z kamienia po raz pierwszy 176

Zaraz po trzymaniu nowiuśkiego, wymarzonego kamienia, zabrałam się do zagniatania ciasta. Muszę przyznać, że nie przypuszczałam, że po upieczeniu na nim pizzy będzie taka różnica w smaku. Przede wszystkim, już gdy ciasto rośnie, kamień się nagrzewa, dzięki temu po ułożeniu na niej składników samo pieczenie zajmuje 5 minut! Ciasto jest chrupiące, wręcz dla mnie idealne. Zrobiłam tylko jeden błąd - ulepiłam(...)przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego nieco się zniekształcił. Nauczona doświadczeniem, następnym razem zrobię dwie mniejsze pizze i poeksperymentuję z zawijaniem sera w rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej  t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier

Kuchenna Kontrrewolucya
Kruche ciasto z truskawkami 583

Dzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki. Tym razem coś do kawusi- ciasto! Mniaaaam! Kruche ciasto z truskawkami     Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe(...)szklanki oleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki na 60 minut. Większy kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na brytfankę wyłożoną papierem

paapilotkaa