ciasto - 160894 przepisów (strona:876/10727)

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 176

znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam! składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej chlebowa 450 g mąki pszennej razowej 4250 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant 230 g marchewki startej i odciśniętej 230 g orzechów(...)włoskich 310 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Startą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz orzechów i marchewki. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Kończyć na 2 prędkości mieszając przez

Stare Gary
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami 161

malinami na pełnoziarnistym spodzie. Przepis na spód  ze strony  Moje Wypieki   rewelacyjny, wykorzystam jeszcze nie raz.  Tarta jest niesamowicie smaczna ! składnik i: kruche  ciasto 225g mąki pszennej razowej 150 g masła, zimnego 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)posmarować grubo masłem.  Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło,  cukier i sól.  Rozcierać palcami masło z mąką  aż powstaną drobne okruchy ciasta,   szybko zagnieść  w kulę. Najwygodniej jednak  wyrobić ciasto w robocie - wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię  i  włożyć do lodówki

Stare Gary
Seromak, czyli sernik z makiem 1826

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje. Seromak Składniki: ciasto półkruche 140g(...)cukru 2 jajka olejek migdałowy do smaku masa serowa 650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 100g cukru pudru 75g masła 3 jajka + 1 białko (pozostałe z produkcji ciasta) 3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią skórka otarta z jednej pomarańczy szczypta soli Wykonanie: CIASTO PÓŁKRUCHE - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać

Smakołyki Bereniki
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 595

greckie boginie nosiły wianki uplecione z kwiatów maku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości. Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach. Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką(...)galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam.Tam nawet zamiast cukru jest sam syrop glukozowo-fruktozowy.Przepis,z małymi modyfikcjami pochodzi z "Przysmaków polskiego stolu" Marka Lebkowskiego.Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki 250 g mleka 70 g masła 70 g cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 1 paczuszka suchych drożdży lub 40 g świeżych 2 żółtka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe pierogi z dynią 156

mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru. Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą spreżystość,ponieważ gluten orkiszowy(...)jest dużo mniej elastyczny.Jest na to jednak rada - dodatek jajka czyni ciasto bardzo przyjemnym do współpracy,staje się ono elastyczne i ładnie się wałkuje.Mąka pszenna plus jajko dawało twardawe ciasto pierogowe,tutaj efekt zupełnie odwrotny.Dopiero za trzecim razem zrobiłam idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej.Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj wodę,pamiętając,że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej ilości wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 136

Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną(...)mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki miodu 130 g płatków migdałowych Wykonanie: składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 244

był to bardzo popularny chleb w Rosji. Niestety nie jestem doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie(...)Jednak zakwas jakoś wyrósł…. czy wystarczająco, czy nie nie mam pojęcia ale chlebek wyszedł i smakował a to najważniejsze :)! Zrobiłam go nawet dwa razy. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na dwie foremki, bo bałam się, że może jeden bochenek mi się nie dopiecze…. Za drugim razem upiekłam jeden bochenek, który się również upiekł :)! Bardzo jestem ciekawa, jak będą

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 117

książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu(...)sól i kakao. 3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką do połączenia składników. 4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut. 5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy

UgotujmyTo.pl
Fougasse – chlebek z oliwkami 115

zamieszczona poniżej jak tylko uda się zebrać wszystkie linki :)! Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie i do zobaczenia przy następnym pieczeniu :)! „Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[…]” J. Hamelman Fougasse – chlebek z oliwkami Składniki na 2 chlebki: Pâte fermentée (zaczyn(...)mąki chlebowej 80 ml wody 3 g soli szczypta drożdży instant Wszystkie składniki wymieszać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłym miejscu (21 stopni) na 12-16 godzin. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej 48 g mąki pszennej razowej 255 ml wody 6 g soli

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 529

Farsz: 1 kg pieczarek ½ kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1,5 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ szklanki mleka  250 g masła 2 jajka Dodatkowo: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany mak lub sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz(...)zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka

Świat Domowej Kuchni
Wiatraczki marcepanowo-malinowe 95

Składniki na około 8 sztuk: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g 10 dag masy marcepanowej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 10 dag konfitur malinowych żółtko 2 łyżki mleka Ciasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć jedno opakowanie. Zwilżyć wodą. Ułożyć na nim drugi kawałek ciasta i rozwałkować, tak aby oba kawałki dobrze się połączyły. Prostokąt z ciasta pokroić na kwadraty o boku(...)Rogi naciąć ku środkowi (nacięcia powinny mieć około 5 cm długości). Środek kwadratów pozostawić nietknięty (fot.1) . Ciasto posmarować cienko śmietaną. W środku każdego kwadratu położyć łyżkę konfitur malinowych i lekko je rozsmarować. Przykryć cienkim plasterkiem marcepanu w kształcie spłaszczonego kółeczka (fot.2) . Z kwadratów uformować wiatraczki, zaginając co drugi róg ciasta ku środkowi. Ze skrawków ciasta, które nam pozostanie wykroić najlepiej

Świat Ciasta
Niemiecki tort wiśniowy 401

migdałowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto (fot.1) . Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia(...)czasu wykorzystania przechowywać ubitą śmietanę w lodówce. Przechodzimy do właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2) . Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około 1 cm warstwę

Świat Ciasta
Mazurek marcepanowy 147

Składniki na spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto: 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo: słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce(...)rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1) . Piec 20 minut w temp. 175°C. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć

Świat Ciasta
Jabłkowe poduszeczki 180

Składniki na 12 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta) 2 jabłka (np. reneta) cynamon brązowy cukier 1 żółtko 1 łyżka mleka Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już(...)gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm.   Jabłka obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić. Pocięte na kwadraty

Świat Ciasta
Kremówka z truskawkami 214

Kremówki , napoleonki , ciasta budyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić(...)obawy o bioderka ;) Gwarantuję! SKŁADNIKI: CIASTO : *Mąka pszenna – 400 g *Masło – 200 g *Śmietana 18% gęsta – 125 ml *Sól – 1 szczypta MASA : *Mleko – 750 ml *Masło – 50 g *Cukier – 1 szkl *Cukier wanilinowy – 1 op *Mąka pszenna – 2 łyżki *Mąka ziemniaczana – 2 łyżki *Budyń waniliowy – 1 op *Żółtko – 2 szt *Truskawki ( mrożone ) – 250 g DODATKOWO : *Cukier puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko