chleb - 26176 przepisów (strona:876/1746)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem 223

jogurt, musztardę i przyprawy. W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem z cukinią i porem

Grunt to przepis!
Superszybka domowa ciabatta 155

chemicznych bułek i chlebowych skórek niemalże pustych w środku, z tego też powodu zdarza mi się zakasać rękawy i zrobić jakieś pieczywo. Kiedyś pożyczyłam od mamy maszynę do pieczenia chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi, ale suche lepiej się

Życie zamknięte w smaku
Chleb biały upieczony w ramach sierpniowej piekarni 134

się przyznać, bez bicia, że o mały włos, a wpis wcale by się nie pojawił na blogu. Kiedy zaczęłam go piec okazało się, że muszę zmodyfikować przepis. Do tego chleb miał być do kanapek na drogę, wiec dodałam do niego sól. Na koniec przyjechaliśmy do naszego cudownego wynajętego domku, a tutaj… brak zasięgu. Jednak

Polska Zupa
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 203

kupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z mąkami, np. miałam tylko 300 g kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące 100 g mąki uzupełniłam zmielonym amarantusem. Chlebek wyszedł pyszny! Ale pamiętaj

Domowa Cookierenka Agi
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 216

moich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa.  Wypiekane w piecu opalanym

Food Square
Pasta z wędzonej makreli 125

majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku.  Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną cebulką lub szczypiorkiem

Atlas Smaków
Pasta z ciecierzycy 223

Proste smarowidlo do chleba wg Karolci . puszka ciecierzycy średnia cebula łyżeczka majeranku olej rzepakowy sól i pieprz Ciecierzycę przepłukać na sitku i odcedzić. Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do ciecierzycy, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Rozgnieść widelcem lub zmiksować na gładko. Jeżeli pasta wyszła za sucha dodać oleju rzepakowego

Atlas Smaków
Pasta z czarnych oliwek i bobu 192

roste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty

SzczyptaSmaQ
Smalec z cebulą. 176

Dziś coś z kuchni staropolskiej, a mianowicie smalec z cebulą. Nieczęsto gości w naszym menu, ale gdy zbliża się zima przygotowuję kilka słoiczków. Podaję go z chlebem i ogórkiem kiszonym lub smażę na nim jajecznicę (jest w tedy naprawdę pyszna). Polecam! Składniki na smalec z cebulą: 600 g słoniny bez skóry 300 g cebuli 0,5 łyżeczki majeranku szczypta tymianku

Rozpustne gotowanie
Sałatka z jajkiem i szynką 187

Wymieszaj jajka z szynką, szczypiorkiem, majonezem i jogurtem. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaje się na kanapki i ja takie nie omieszkałam zrobić. Do kanapek wykorzystałam żytni chleb na drożdżach

codojedzenia
Pasta z tuńczyka 174

Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;)  Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, dodajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą

Anioły w kuchni
Chleb na mleku 207

wysmarowanych tłuszczem foremek odstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce                           Przepis

Anioły w kuchni
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 274

drożdże zaczną pracować. 3. Mieszamy wszystko razem - zaczyn z zakwasu, zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i przyprawy, dodając ok. 600-650 ml ciepłej wody - wlejmy najpierw nieco mniej, żeby konsystencja chleba nie była za rzadka. Ciasto powinno być miękkie, lekko klejące ale zwarte. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie ok. 5-7 min. Formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy

Kuchnia Prezydentowej
Chleb z musli i cukinią 154

marzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Śniadaniowa pasta z awokado 197

awokado dodajemy ser grana padano, jogurt, sok z cytrtny oraz drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Całość rozgniatamy widelcem na pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na kromce chleba rozsmarowujemy pastę, kładziemy na nią listki roszponki,plastry pomidora oraz czerwonej cebuli i posypujemy czarnuszką. Smacznego

DefinicjaSmaku