chleb - 25827 przepisów (strona:880/1722)

Pita 147

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi

Smakowity Blog Kulinarny
Uniwersalne ciasto drożdżowe 141

Uwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być

Proste-przepisy.pl
Chleb pszenny pełnoziarnisty 112

krótko wyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość. Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem) Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Wersja maszynowa: Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny w kolejności: płynne

Kocham Czekoladę
Chleb z miodem i płatkami owsianymi 103

Przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami. Piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy. Studzimy na kratce. Inspiracja z cookierenka.com

Kocham Czekoladę
Chleb domowy pszenno żytni 107

Chleb z tych, które robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie

Kocham Czekoladę
Chleb trzy zboża (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa) 142

zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie porcje i wkładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia, przykrywając mokrą ściereczką.Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35-40 minut. Przed włożeniem do pieca posypujemy dynią lub innymi dowolnymi ziarnami. Inspiracja do przepisu z opakowania mąki Lubella

Kocham Czekoladę
Pasta brokułowa 83

Moja pasta będzie delikatna. Dodatki do niej można komponować w dowolny sposób. Ja zaserwowałam  ją z chlebem, ale może służyć jako farsz do naleśników, lub jako dip. :) Składniki: jeden brokuł  3 łyżki wiórków kokosowych  1 łyżeczka soku z cytryny  pieprz  sól odrobina papryczki chilli  Przygotowanie  Brokuła umyłam, ugotowałam w lekko osolonej wodzie ( ważne

Kukuleczki
Hummus 80

Dodałam pastę tathini, 4 łyżki wody, czosnek, sok z cytryny, garść posiekanej pietruszki oraz tyle oliwy, aby masa była gładka. Całość znów zblendowałam. Tak przygotowaną pastę nakładam na kromki chleba, idealnie pasuje do herbatników. Kto z czym woli :) Pastę przechowuję w lodówce

Kukuleczki
Pasta z pieczonego buraka i fasoli 85

Przepyszne smarowidło z pieczonego buraka i białej fasoli. Podawać można je można jako surówka lub pasta do chleba. Składniki: 1 średni burak 2 łyżeczki chrzanu puszka białej fasoli  1 łyżka soku z cytryny 2- 3 łyżki oliwy  świeży pieprz  Przygotowanie: Do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach włożyłam wyszorowanego buraka zawiniętego w folię aluminiową. Piekłam około 45 minut

Kukuleczki
Pasta z makreli 81

Jest to jeden z naszych ulubionych smarowideł do chleba. Ważne, aby makrela była świeża i kupiona w zaufanym sklepie. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut. Potrzebujesz 1 średnia makrela 1 cebula 1 ugotowane na twardo jajko pół jogurtu naturalnego pieprz Przygotowanie: Obraną makrelę wrzuć do malaksera, dodaj cebulę, jajko jogurt. Całość zblenduj Dopraw do smaku.   Smacznego

Kukuleczki
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM 88

Uwielbiam biały twarożek. Moje wspomnienia sięgają do czasów, kiedy beztrosko spędzałam wakacje u babci na wsi. Kanapki z świeżym domowym chlebem na to biały serek, a do tego pyszne ciepłe kakao. Coś pięknego. Składniki 250 g półtłustego twarożku  szczypiorek  pół cebuli 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Ser rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Dodaj posiekaną w kostkę

Kukuleczki
Majówka – twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 181

domu twarożek połączony w młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany ze śmietaną. Jest to jedna z ulubionych letnich przekąsek a można ją podać na wiele sposobów. Często jemy ją z chlebem jako lekka kolacja. Ja bardzo lubię zajadać ją z grzankami smażonymi na maśle. Jest to bardzo proste danie ale jak smaczne i uzależniające to już trzeba się samemu przekonać. Jest

sierotka maRysia w kuchni
Zakwas chlebowy 129

Coś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody   Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody   Dzień trzeci: łyżka mąki

Idę coś wszamać
Chleb żytni 115

odstawić na 8 godzin. Po tym czasie wymieszać dokładnie z resztą składników- ciasto powinno być gęste i odstawić do lodówki na ok 10 godzin. Piekarnik nastawić na 200*C, chleb włożyć do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę

Idę coś wszamać
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary 202

doczekać, aby coś zrobić z pozostałej okary. Najczęściej przygotowuje z niej kotlety a'la schabowe albo pasztet. Oprócz soi dodaje do niego kilka warzyw i powstaje pyszny dodatek do chleba.  Bezglutenowy pasztet sojowy z okary Składniki: okara z 400g soi  2 duże marchewki (ok. 350g) duża pietruszka (ok. 170g) 2 średnie cebule 4 łyżki mąki kukurydzianej

wegujemy