chleb orkiszowo żytni z ziarnami 132[Głosów:6 Średnia:5/5] składniki: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki żytniej 70-80 g drożdży 700 ml letniej wody 3 łyżeczki soli
Domowy Smak Jedzenia
Bagietki z zimną fermentacją 163ociepliła mój listopad i razem z innymi Piekarzami i Piekarenkami ogrzewaliśmy się przy piekarnikach. Tym razem do upieczenia Ania wybrała bagietki z bloga Jacka Przepisy na domowy ser i chleb. Bagietki dość proste w przygotowaniu, tylko moje nie są tak piękne jak Jacka ale zapewniam Was że równie smakowite i zniknęły szybko. Polecam te bagietki do zrobienia, mają chrupiącą skórkę
Moje Małe Czarowanie
Pasta z buraków do chleba 161Delikatna w smaku, energetyzująca kolorem pasta z pieczonych buraków i orzechów nerkowca nada Twojemu śniadaniu zdecydowanego charakteru. Nie daj się prosić, daj się skusić ;) Artykuł Pasta z buraków do chleba pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Bułki z nadzieniem ruskim 118podsmażoną na złoty kolor cebulkę , cukier , sól i dużo mielonego pieprzu do smaku . Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej , następnie mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepła , prawie gorącą wodę . Czekamy ,aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , w środku każdej umieszczamy łyżeczkę farszu ruskiego
Ogrodnik w podróży
Chleb z płatkami owsianymi 188Kolejny chleb na maślance,tym razem z dodatkiem płatków owsianych. 400 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść nasion słonecznika Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać. Maślankę z wodą
Kolorowa kuchnia Elki
Kanapki z pumpernikla i łososia 161Dziś szybkie śniadanie ale jakże smaczne i pożywne. Lubicie pumpernikiel? ja uwielbiam ten jego kwaskowaty smak, jeśli nie lubicie weźcie inny chleb, ulubiony i też będzie ok. Zapraszam na śniadanie. Pumpernikiel na śniadanie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU KONSERWOWEGO 208Błyskawiczna pasta z zielonego groszku, która doskonale smakuje z grzankami, krakersami lub jako pasta do chleba. Do przygotowania zielonej pasty wykorzystałam groszek konserwowy, który kupiłam w Lidlu w szklanym słoiku opakowanie 400 g. Pastę wzbogaciłam o suszone pomidory, kilka listków bazylii i oczywiście ząbek czosnku. Zapraszam również do obejrzenia filmiku na YouTube gdzie pokazuje krok po kroku jak przygotować pyszną
Kukuleczki
Pasta z pieczonej dyni do chleba 152Pasta z pieczonej dynii to wg mnie najlepsza z jesiennych past do chleba. Słodycz dynii przełamuje dodatek smażonej cebulki i suszonych pomidorków z zalewy, a dodatek masła orzechowego dodaje odrobinę nienachalnej tłustości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekane jajka w kokilkach na śniadanie 175Takie oto pyszne śniadanie zaserwowałam któregoś dnia. Pracy mało, smaku dużo, zaspane oczy otwierają się szerzej, polecam gorąco. Ja tutaj użyłam chleba tostowego pełnoziarnistego, szynki prosciutto oraz suszonych pomidorów z zalewy. Dodajcie Wasze ulubione składniki tak aby jaja smakowały wybornie. Jajka zapiekane z pomidorami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Maślane rogale 175Przepis na te maślane rogale pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb: domowa piekarnia" . Przepis jest znakomity a rogale przepyszne, wyrastają jak szalone a smakują obłędnie. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków tylko mleko, kakao czy herbatę i śniadanie gotowe. Zachęcam do upieczenia. Rogale śniadaniowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Placki zamiast chleba 155nazwałam, ponieważ powstały w odpowiedzi na brak chleba i chęci zejścia do piekarni. Którą, swoją drogą, mamy w bloku, w którym mieszkamy, a dodatkowo jeszcze dwie w bliskiej okolicy. Szczyt lenistwa. Żeby nie było, że ten szczyt taki wysoki. Placki są bardzo sycące. Z powodzeniem zastąpią pieczywo, nie tylko na śniadanie. Sprawdzą się na słodko i wytrawnie. Moje dzieci zjadły
Kucharzyca
Pasta z prażonego słonecznika i rukoli 145zamiast wędlin czy serów? Pasty do pieczywa to idealne rozwiązanie. Najbardziej popularne są pasty jajeczne, rybne. Ja mam dla was przepis na zupełnie innego rodzaju przepyszną pastę do chleba z czterech dobrze wam znanych składników. 100 gramów sera feta 50 gramów prażonego słonecznika 20 gramów ( garść) rukoli 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia
Andzia Pichci
Chleb gryczany 194hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb gryczany Pyszny chlebek na bazie ziemniaków. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 4 szk. mąki gryczanej
Kulinarna Chwila
Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną 170hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną Pyszny swojski chlebek z żurawiną. Składniki: · 1 ½ szk. mąki pszennej
Kulinarna Chwila
Jogurtowy chlebek ziołowo-czosnkowy do odrywania, z serem camembert 220drobnymi zmianami. Z dodatkiem czosnku, masła i natki pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie stopiony, w którym można maczać odrywane płatki drożdżowego chleba - cóż jeszcze więcej do szczęścia potrzeba? Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych
Kocham..lubię..gotuję..