chleb - 26176 przepisów (strona:875/1746)

ZIOŁOWY SEREK Z AWOKADO 185

sezonowe warzywa i owoce ! 🌼 Na razie korzystam z tego co jest dostępne oraz domowego parapetowego ogródka z ziołami :) W sklepach jest szeroka oferta przeróżnych past i smarowideł do chleba ,ale niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia . Dlatego opcja zrobienia czegoś domowego wydaje się najlepsza , a wcale nie musi być to czynność trudna i czasochłonna . tak jest w przypadku poniższej

Marcepanowa kuchnia
Sałatka Cezara 378

sałaty rzymskiej, sera parmezan i grzanek. Całość dopełniał sos na bazie majonezu i parmezanu. Genialne, co? Do przygotowania sałatki potrzebujemy (2 spore porcje): 2 piersi kurczaka 3-4 skibki chleba 1 główka sałaty rzymskiej Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 ząbek czosnku oliwę z oliwek 1 łyżkę musztardy (sarepskiej) odrobinę sosu Worcestershire ser Grana Padano, Parmezan itp (ok 2 łyżki

Szybko Tanio Smacznie
Klops z boczku i szynki 159

wyrobić ponownie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Piekłam w foremce 30 cm x 12 cm przez 60 min. Tak przyrządzone mięso będzie smaczne na zimno do chleba, ale również możemy podać je na ciepło na obiad

Proste Potrawy
MLECZNE BUŁECZKI 116

jest coś lepszego niż cieplutkie , puszyste i chrupiące bułeczki na śniadanie ?  " Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... "  -  Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej  75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant  150 ml letniego mleka 150 ml wody  1 duże

Marcepanowa kuchnia
Chrupaki :) 255

półkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza

Zdrowie na języku :P
Chleb z siemieniem lnianym 221

mąki. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, która nie klei się do ścianek misy. Pozostaw pod przykryciem na 30 min. w normalnej temperaturze pokojowej. Po tym czasie uformuj dwa bochenki chleba i odczekaj jeszcze około 20 minut. Włącz piekarnik na 200 °C góra - dół i piecz 40-45 minut. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Chleb żytni na zakwasie 155

Dostałam od zaprzyjaźnionego pana sprzedającego chleb dostałam dobrej jakości zakwas.Radość wielka! Pojawiały się obawy związane z dokarmianiem zakwasy by się nie zepsuł. Z pomocą przyszła Ola blogerka, która na swoim blogu 2 smaki opisuje jak hodować prawidłowo zakwas. klik. Dla mnie instrukcja okazała się bardzo pomocna. Dobry zakwas to połowa sukcesu, idąc za ciosem na Oli blogu znalazłam

Kulinarne pyszności Molki
Bułeczki pszenno – żytnie 205

często mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze, wypiekane w piekarniach potrafi całkiem sporo kosztować. Dzisiaj propozycja z udziałem drożdży ale wkrótce zabiorę się za zrobienia zakwasu i chleb:) 6 bułeczek 3 godziny 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 20 g świeżych drożdży niecała szklanka ciepłej wody szczypta cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy

Ania i Marcin gotują
Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową 178

nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).  Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa  Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego (ze skórką

My simple kitchen
Pieczeń rzymska z różnych mięs 162

Pyszna pieczeń idealna na imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor. Obsmażoną cebulę dodać do mięs. Dodać sos passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii

Kuchnia Pokoleń
Chleb gryczano-owsiany 172

Zaczęłyśmy piec chleby i... nie możemy przestać! Nawet nie wiecie jaką czuje się satysfakcje z upieczenia własnego pysznego zdrowego bochenka pieczywa. Stawiamy na prostotę, a ten przepis jest banalnie prosty. I chodź jego wyprodukowanie trwa kilka dni, to samej pracy przy nim jest niewiele. Jest chrupiący na zewnątrz i wilgotny w środku. Musicie spróbować. Czytaj dalej

Kuchenny Double Trouble
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 140

Czasem dodaję do niego odrobinę chilli, wychodzi chyba jeszcze lepszy! Rewelacyjny dodatek do zup kremów, albo jako przekąska przy oglądaniu filmów.  Przepis znalazłam w książeczce Szybko i smacznie: chleby i chlebki , i wierzę autorom na słowo, że ma coś wspólnego z Indiami... Indyjski chlebek kukurydziany Składniki: (na 12 sztuk) 250 g kukurydzy z puszki 1 łyżeczka soli 1 łyżka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasta łososiowa z kaparami 139

kapary i mógłby je dodawać do wszystkiego 😃. Dlatego tym razem to on przejął kulinarne stery i zrobił boska pastę. Panowie, noże w dłoń ! Pastę możemy wykorzystać do posmarowania chleba, krakersów czy też do własnoręcznie upieczonych chrupiących   serowych wytrawnych ciastek . Pasta łososiowa z kaparami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 200 g wędzonego łososia 80 g mielonego serka z wiaderka

Kulinarne przygody Gatity
Domowy smalec z pieczarkami 160

Cześć ! Robicie czasem w domu smalec z dodatkami ? Jeśli tak, to koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 duże słoiki): 5 dużych pieczarek 4 średnie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo

Moja pasja smaku