chleb - 25827 przepisów (strona:884/1722)

Tosty z figami i serem ricotta 160

SKŁADNIKI: pełnoziarnisty chleb tostowy figi ser ricotta ocet balsamiczny  rukola czosnek granulowany oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Tosty ochlapać oliwą i przyprawić czosnkiem. Zapiekać w piekarniku lub na patelni grillowej. Wysmarować serkiem ricotta. Położyć plasterki z fig i doprawić octem balsamicznym. Szybko, smacznie i aromatycznie

ClauditteMissCooking
Kanapki dla dziecka. Misie 190

Chleb tostowy upiec w piekarniku lub tosterze. Wysmarować ulubionym masłem orzechowym. Dodać plasterki banana i kilka jagód.  Nic prostszego, nic bardziej smacznego :) Śniadanie  mistrzów dla dzieci.....i nie tylko

ClauditteMissCooking
Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą 206

miałam czasu na wspólne wypiekanie w Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam stanąć na wysokości zadania. Przepis Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Udało się a bułki były cudowne z miękkim wnętrzem i pachnące grzybami, cebulą i bryndzą. Zachęcam do spróbowania. Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta 90

upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej 10g drożdży instant 10g soli 40ml oliwy z oliwek 400ml

Codzienne Gotowanie
Focaccia 138

pyszny, włoski chlebek - focaccię. Udała mi się wyśmienicie i była wspaniałą bazą do kanapeczek na śniadanie, a także do zjedzenia z oliwą i octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego chleba, jedynie z dodatkiem rozmarynu. Była pyszna i z pewnością będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np. cebulką lub oliwkami. Składniki : 350g mąki pszennej 250ml letniej wody

Codzienne Gotowanie
Tosty z masłem orzechowym i bananem 219

pełnoziarnistego 1 łyżka masła orzechowego 1 banan Wykonanie: Na kromkach pieczywa tostowego rozsmaruj masło orzechowe. Pokrój banana w plasterki. Plasterki banana ułóż na dwóch kromkach pieczywa, przykryj pozostałymi kromkami chleba. Piecz tosty w opiekaczu, aż się zrumienią. Jeśli tosty chcesz zapakować do pojemnika/saszetki/woreczka, poczekaj aż wystygną. * Prezentowana na zdjęciach saszetka na kanapkę pochodzi ze sklepu Stół z powyłamywanymi nogami

kolorowotorcikowo
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 154

Powiem szczerze że jest to moje pierwsze ciasto które upiekłam w wypiekaczu do chleba. Wypiekacz posiadam już dobrych kilka lat i nie wiem dlaczego dopiero teraz upiekłam w nim ciasto? Ciasto jest pulchne, wilgotne, pachnące szafranem i bardzo pyszne a poza tym nie wymaga pracy bo wszystkie składniki do misy wypiekacza i ciasto się samo robi a efekt? pyszne ciasto

Moje Małe Czarowanie
Chleb na serwatce 132

sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Parówkowe buły 117

łyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski oprószonej mąka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie , przekładamy na stolnicę lub po prostu

Ogrodnik w podróży
Chleb pszenny na zakwasie z jagłami 132

tych co nie przepadają za kaszą jaglaną a dla tych co lubią kolejny pyszny posiłek. Polecam ten chlebek bo i szybki w wykonaniu, choć czeka się trochę to warto. Chleb pszenny na zakwasie z jagłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Crumble z pomidorami 227

ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól morska Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g) 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka mielonych migdałów 2 łyżki masła 50 g startego twardego sera (u mnie miks parmezanu

Pełny talerz
Pszenny chleb pełnoziarnisty 173

czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce

Kulinarny Pamiętnik
Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem 114

Powiem, że do końca nie byłam przekonana czy ten wpis powinien się pojawić. Niby nic nie mogę zarzucić mojemu chlebowi, a jednak mam wrażenie, że nie do końca wyszedł taki jak powinien.   Pierwowzór i przepis na niego znajdziecie u Wisły na blogu http://zapachchleba.blogspot.com/2014/07/chleb-jeczmienny-z-owczym-serem-i-z.html , do wrześniowej piekarni wybrała go Magda z bloga Konwalie w kuchni

Polska Zupa
Chleb na owsiance 167

wzięłam z tej stronki  .    Nie szkodzi , że to nie jest mój przepis oryginał jest tylko jeden prawda :) Pozdrawiam właścicielkę bloga i życzę więcej pysznych nowych przepisów . Chleb na owsiance 2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x  20 cm Składniki: 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4 g) drożdży instant Owsianka

Różowa kuchnia
Chleb orkiszowy, pomidorowy ubijany 112

Chlebek dziś przedstawiony jest leciutki, aromatyczny, ma dziury tak przez niektórych uwielbiane. Dzięki dodatkowi przecieru pomidorowego jest wilgotny i nie wysycha. Zachęcam do pieczenia tak jak zwykle bardzo serdecznie. Chleb orkiszowy, pomidorowy ubijany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie