ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba. Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier i grubą ścierkę
Gotowanie jest łatweSkładniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym. Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w duże kostki
KasiaiKrzysiu.plDziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Mopsikiem , Gin , Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: pełnoziarnisty chleb tostowy figi ser ricotta ocet balsamiczny rukola czosnek granulowany oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Tosty ochlapać oliwą i przyprawić czosnkiem. Zapiekać w piekarniku lub na patelni grillowej. Wysmarować serkiem ricotta. Położyć plasterki z fig i doprawić octem balsamicznym. Szybko, smacznie i aromatycznie
ClauditteMissCookingChleb tostowy upiec w piekarniku lub tosterze. Wysmarować ulubionym masłem orzechowym. Dodać plasterki banana i kilka jagód. Nic prostszego, nic bardziej smacznego :) Śniadanie mistrzów dla dzieci.....i nie tylko
ClauditteMissCookingmiałam czasu na wspólne wypiekanie w Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam stanąć na wysokości zadania. Przepis Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Udało się a bułki były cudowne z miękkim wnętrzem i pachnące grzybami, cebulą i bryndzą. Zachęcam do spróbowania. Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieupiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej 10g drożdży instant 10g soli 40ml oliwy z oliwek 400ml
Codzienne Gotowaniepyszny, włoski chlebek - focaccię. Udała mi się wyśmienicie i była wspaniałą bazą do kanapeczek na śniadanie, a także do zjedzenia z oliwą i octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego chleba, jedynie z dodatkiem rozmarynu. Była pyszna i z pewnością będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np. cebulką lub oliwkami. Składniki : 350g mąki pszennej 250ml letniej wody
Codzienne Gotowaniepełnoziarnistego 1 łyżka masła orzechowego 1 banan Wykonanie: Na kromkach pieczywa tostowego rozsmaruj masło orzechowe. Pokrój banana w plasterki. Plasterki banana ułóż na dwóch kromkach pieczywa, przykryj pozostałymi kromkami chleba. Piecz tosty w opiekaczu, aż się zrumienią. Jeśli tosty chcesz zapakować do pojemnika/saszetki/woreczka, poczekaj aż wystygną. * Prezentowana na zdjęciach saszetka na kanapkę pochodzi ze sklepu Stół z powyłamywanymi nogami
kolorowotorcikowoPowiem szczerze że jest to moje pierwsze ciasto które upiekłam w wypiekaczu do chleba. Wypiekacz posiadam już dobrych kilka lat i nie wiem dlaczego dopiero teraz upiekłam w nim ciasto? Ciasto jest pulchne, wilgotne, pachnące szafranem i bardzo pyszne a poza tym nie wymaga pracy bo wszystkie składniki do misy wypiekacza i ciasto się samo robi a efekt? pyszne ciasto
Moje Małe Czarowaniesól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniełyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski oprószonej mąka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie , przekładamy na stolnicę lub po prostu
Ogrodnik w podróżytych co nie przepadają za kaszą jaglaną a dla tych co lubią kolejny pyszny posiłek. Polecam ten chlebek bo i szybki w wykonaniu, choć czeka się trochę to warto. Chleb pszenny na zakwasie z jagłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól morska Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g) 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka mielonych migdałów 2 łyżki masła 50 g startego twardego sera (u mnie miks parmezanu
Pełny talerzczasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce
Kulinarny Pamiętnik