chleb - 26084 przepisów (strona:891/1739)

Zakwas do żurku lub barszczu białego, 130

wstawię za 5 dni. Będzie to jeszcze przed Wielkanocą Dokładnie wymieszać mąkę z ciepłą wodą i wlać do dużego słoika. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku i kromkę chleba razowego. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać, zostawić tak na 5 dni. Następnie odcedzić i czysty zakwas wlać do butelki i wstawić do lodówki. Można go zaraz

Kuchnia Pokoleń
Cebularz warszawski 128

zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.  Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb 620 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 50 g oliwy 40 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru mąka do podsypania  Farsz 100 g cebuli

SzczyptaSmaQ
Pasta z wędzonej makreli 159

rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty - wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo posmarowana. :) Smacznego

Garniec Magalie
BEZGLUTENOWY CHLEB DYNIOWY 147

słodki chleb (ale w wersji glutenowej) jest bardzo popularny w społeczności amiszów w stanie Pensylwania. Spożywany głównie na słodkie śniadanie lub przekąska w środku dnia. Nie jest słodki jak ciasto, trochę przypomina chałkę, jest na prawdę pyszny. Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook. SKŁADNIKI: - 0,5 mąki ryżowej (przesianej) - 0,5 mąki kukurydzianej (przesianej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Twarożek po wiedeńsku – z czosnkiem 209

wyłącznie na słodko – z cukrem i śmietaną. Pamiętajmy, żeby naszym dzieciom pokazywać różne smaki niech ma możliwość wyboru tego, co lubi Twarożek wybornie smakuje z własnymi bułkami lub chlebem. Ja uwielbiam do twarogu pić kakao. Drukuj Twarożek po wiedeńsku - z czosnkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 gr sera białego ( dałam półtłusty) mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku

Mieszam w Garnku
Tuste ze jabkym i śliwkōm (Smalec z jabłkiem i śliwką) 154

łognia, wciepcie tam pokrōne jabko, śliwki, prziprawy, fajnie wymiyszejcie, przelyjcie do jakego gorczka abo krauzy i fertich. Jak tyn fet już ochōdnie, 21 to nic yno brać sznita 22 chleba, smarować i smacznego 1 dostanę 2 sąsiada 3 koleżanki 4 kawałek 5 słoniny 6 chodowany 7 przez 8 ciągle 9 karmę 10 topić słoninę 11 słoika 12 gotowe 13 wiozę

Chop w kuchni
Chlebki z kaszy jaglanej i ryżu 161

Chlebki ze strony www. magdalirl.com  dla dbających o swoją dietę , poziom cukru i dla starających się zrzucić coś nieco z boczków, tak jak ja. - 200

Pasje Jolki
Smalec domowy ze starej kuchni 112

Poezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3   Składniki 1,5 kg świeżego boczku 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku) 1 kg słoniny 700 g cebuli 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 2 większe winne jabłka   Przygotowanie Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
domowy humus 120

miksujemy na gładką masę. Dodajemy stopniowo wodę i miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać do chleba lub z warzywami

Domowy Smak Jedzenia
chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 251

oliwy duża garść pestek z dyni 4 łyżki sezamu 1 saszetka drożdży w proszku tj: 7 gram / 25 gramów świeżych Wszystkie składniki wymieszać razem - zostawić trochę sezamu do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem , powyrabiać ciasto około 5 minut , odstawić w keksówce na około 35 minut i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Smacznego

na gazie
Chleb z kminkiem 156

Kolejny szybki chleb tym razem z kminkiem i ziołami prowansalskimi z różnych mąk. Jest pulchny w środku i ma bardzo chrupiącą skórkę . Polecam bo jest szybki a smaczny.   Składniki na dwa chlebki : - 500 g mąki typ 650 - 100 g mąki razowej typ 1850 - 100 g mąki żytniej typ 2000 - 50 g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżki soli - 1 łyżka

Wypieki Rene
Kminek, aby wegusy nie dawały gazu. 145

potrawy jak szalony. Czego oczy nie widzą… ;-). A tak w ogóle to kminek do końca życia będzie mi się kojarzył z Krakowem, bo właśnie tam jadłam najlepszy chleb na świcie, zawierający właśnie dodatek tej przyprawy. Podstawową korzyścią medyczną związaną z kminkiem jest jego dobry wpływ na trawienie. Jest wiatropędny czyli pomaga na problemy „gazowe” i dolegliwości żołądkowe

greenscarf
Chleb żytnio-pszenny. 115

ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Pszenny chleb bez dodatków 149

nasze ciasto chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp do 180 i pieczemy 45 minut, spryskujemy wierzch chleba woda co jakiś czas by skórka była rumiana i chrupiąca.  Dziękuję za rarytasy Tradycyjne Jadło . Wasza polędwica sopocka jest bardzo smaczna. Jeszcze ciepły chlebek posmarowałam i pokroiłam polędwicę. Bardzo

Różowa kuchnia
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 153

posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą smaku sezamu.......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię