chleb - 25827 przepisów (strona:889/1722)

Pasta na chleb SEROWO - PISTACJOWA 170

jednocześnie energicznie mieszając rózgą.  2/ Po dodaniu sera, dodajemy masło, pistacje i przyprawiamy lubczykiem i pieprzem. Chwilę podgrzewamy a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. 3/ Ostudzoną pastą smarujemy chleb. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Smalec wegetariański mamusi (smalczyk z jabłek, cebuli i rodzynek) 117

Koleżanka wczoraj stwierdziła, że smalczyk wegetariański brzmi jak oksymoron. Niech będzie, że oksymoron ale za to jaki smaczny!  Polecam zajadać się nim na pajdzie chleba z kiszonymi ogórkami i świeżym tymiankiem. Mmmmmm, pychotka...                 Składniki (duża porcja na kilka osób i parę dni) : 6 większych cebul

Pora na pora i pomidora
Sandomierz - Czas Dobrego Sera - IV Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka 151

krowiego. Wystawców było kilkudziesięciu, w tym z Polski i zagranicy. Wszystkiego było od koloru do wyboru - sery świeże i dojrzewające, miękkie i twarde, itd. Prezentowane były też wina, chleby i lokalne wyroby. Podczas festiwalu jedną z przygotowanych atrakcji były pokazy gotowania przez znanych szefów kuchni - bardzo się na to nastawiliśmy, aczkolwiek czas pozwolił nam zobaczyć tylko pokaz Dariusza Wójcika

Plate of Joy
chleb orkiszowy na zakwasie --- pane a lievitazione naturale di farro 138

zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło. Posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na temp. 220 st. wstawić chleb i piec 20minut. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 15-20 min.do suchego patyczka Smacznego

w mojej kuchni
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 141

Dzisiaj kolejny chleb. Półrazowy, bo upieczony częściowo z mąki pszennej razowej. Powoli też przekonuję się do drożdży z torebki :) Do tej pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :)  Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 113

żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku do  temperatury 220 stopni około 30 minut, następnie obniżyć temperaturę na 190 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiec przez 20 minut

Moje domowe kucharzenie
SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 135

oraz jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, podwiewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Dosładzamy do smaku miodem, dodajemy podprażone wcześniej i posiekane orzechy – mieszamy. Kromki chleba smarujemy masłem ( od spodu ), układamy porcję musu, przykrywamy, dociskamy i smażymy – robimy to albo na patelni z odrobiną oliwy, w piekarniku, albo na grillu. Podajemy na ciepło z gałką

Ostra na Słodko
Chleb pszenny 112

Wiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne...obalamy ten mit:) Składniki; 30 dag maki pszennej,  200 ml mleka,  łyżka cukru,  2 dag drożdży,  łyżeczka soli,  Wykonanie; Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą makę

Anioły w kuchni
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 117

Wspaniały zarówno na ciepło  na zimno. Na chleb, do obiadu, na przekąskę... Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy. Składniki ( 2 średnie pasztety): 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane  marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka

Pora na pora i pomidora
Pasta jajeczna 139

Puszysta, kremowa i super łatwa w wykonaniu. Idealna na chleb do śniadania. Z większą ilością majonezu lub jogurtu  można zastosować jako dip do surowych warzyw pokrojonych w wąskie paseczki. Świetnie smakuje z dodatkiem kiełków. Składniki (2-3 osoby): 5 jajek 1/2 cebuli 1 łyżka czubata majonezu 1 łyżka świeżych ziół ( np. koper, pietruszka, tymianek) sól i pieprz do smaku

Pora na pora i pomidora
Chleb z prosem 112

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn

MamaOskarka
pesto niedźwiedzia 148

dodajemy stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pesto idealnie nadaje się jako sos do makaronów jak i również jako smarowidło do chleba

Domowy Smak Jedzenia
chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie 134

składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej razowej 300 g zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 154

stopni 1,5 godziny.Mięsko nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia,wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia..Wędlinka doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły.  Smacznego

w mojej kuchni