się zrobić ją kolejnym razem z podwójnej porcji i może tą drugą część uda się przetrzymać te 2-3 tygodnie A domowa bryndza, rozsmarowana z odrobiną oliwy na domowym chlebie… no cóż.. nie da się opisać. Na pewno też podzielę bryndzę i do części dodam płatki papryki a do pozostałej kminek. Taki słoiczek wychodzi z 4 l mleka
Mieszam w Garnkuskładników i wyszedł mi jeden bochenek o wymiarach 25 x 11 cm Ale nie wiem czemu podczas pieczenia lekko na środku opadł:( Nie miało to jednak wpływu na smak chleba, zakalca nie było
Proste Potrawynajlepsze smarowidło do chleba jakie ostatnio robiłam.Niech się chowa paprykarz ze sklepu , ten ma smak i strukturę paprykarza szczecińskiego jak za dawnych lat mimo , że użyłam tutaj wędzonej makreli zamiast usmażonej ryby.Od dziś w moim domu kupny paprykarz poszedł do kosza.Zapraszam.Spróbujcie sami czy tak się rzeczy mają. 1 makrela wędzona 1 mała marchewka 2 cebule
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt niesamowity
sierotka maRysia w kuchniczasów naszych babć. Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie moja babcia i wszystkie moje ciotki. Słowem każdy, kto miał piec chlebowy i wypiekał chleb, bo właśnie przy tej okazji kapuśniaczki wypiekano. Smak kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt
Trzeci talerzSerowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a chrupiący słonecznik jest ciekawym dodatkiem. Przepis dostałam ze związku gospodyń wiejskich w Eifel. Szybko dementuję, do gospodyń wiejskich nigdy nie należałam, ale wiesz jak to jest ze smacznymi
dolcevitainmykitchenblogu dominują słodkości to od czasu do czasu prezentuję wam zdrowsze i alternatywne wypieki. Tak będzie i dzisiaj... Studiując jedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała
vaniliowoczekoladowauzyskania gładkiej masy. /W thermomixie obroty 10/10 sek., zebrać masę z pokrywy i boków naczynia, ponownie zmiksować 10/10/. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z makaronem, bądź jako pasta do chleba Pycha! Nie wyrzucajcie! Wykorzystajcie
gutfutsezonowe warzywa i owoce ! 🌼 Na razie korzystam z tego co jest dostępne oraz domowego parapetowego ogródka z ziołami :) W sklepach jest szeroka oferta przeróżnych past i smarowideł do chleba ,ale niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia . Dlatego opcja zrobienia czegoś domowego wydaje się najlepsza , a wcale nie musi być to czynność trudna i czasochłonna . tak jest w przypadku poniższej
Marcepanowa kuchniasałaty rzymskiej, sera parmezan i grzanek. Całość dopełniał sos na bazie majonezu i parmezanu. Genialne, co? Do przygotowania sałatki potrzebujemy (2 spore porcje): 2 piersi kurczaka 3-4 skibki chleba 1 główka sałaty rzymskiej Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 ząbek czosnku oliwę z oliwek 1 łyżkę musztardy (sarepskiej) odrobinę sosu Worcestershire ser Grana Padano, Parmezan itp (ok 2 łyżki
Szybko Tanio Smaczniewyrobić ponownie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Piekłam w foremce 30 cm x 12 cm przez 60 min. Tak przyrządzone mięso będzie smaczne na zimno do chleba, ale również możemy podać je na ciepło na obiad
Proste Potrawyjest coś lepszego niż cieplutkie , puszyste i chrupiące bułeczki na śniadanie ? " Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... " - Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml letniego mleka 150 ml wody 1 duże
Marcepanowa kuchniapółkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza
Zdrowie na języku :P