Sałatka piknikowa z tortellini 204kotów. Ze wszystkich zwierząt to właśnie krowy (które uwielbiam obserwować) i koty sprawiają, że potrafię się wyciszyć i naprawdę poczuć, że odpoczywam. Sałatka jest prosta i pożywna. Z kromką chleba na długo zaspokaja apetyt :) Sałatka piknikowa z tortellini 4 - 6 porcji 1 opakowanie ( 250 g ) tortellini z grzybami lub z szynką 2 pomidory 1 ogórek średniej wielkości pół pęczka szczypiorku
Posadzone i zjedzone
Domowy paprykarz szczeciński 175Dawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego … Piekarnia jeszcze istnieje, dzielnie broni się jakością pieczywa i jestem dziwnie spokojna, że nie wyprą jej żadne pachnące bułki z pieców w sieciówkach spożywczych. Lecz paprykarz w takiej samej puszcze jak kiedyś - ani widu
Posadzone i zjedzone
Chleb z siemieniem lnianym i złotym lnem 204dodatkiem mąki krupczatki..pierwszy raz taki robiłam..no i jeszcze kiedy znów zrobię..dodam wtedy więcej jakiś ziaren lub pestek..tym razem dodałam troszkę siemienia lnianego i lnu złotego. Chleb na zdjęciu krojony na ciepło..i dlatego tak wygląda...na zimno już pewnie nie doczekałby się zdjęć. 2 szkl. letniej wody 25 g drożdży 3,5 szkl. mąki krupczatki
Moje domowe kucharzenie
Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką 202jęczmienny, wilgotny i "niestarzejący" się. Idealny z samym masłem, ja uwielbiam o tej porze roku pajdę ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Dokarmiajcie swoje zakwasy i do pieczenia. Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 239razem z makreli. Moja rodzinka uwielbia ryby pod każdą postacią, więc taka pasta musiała również przypaść im do gustu. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam wszystkim smakoszom past. Inspiracją był przepis, na który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego
Smaczne Zdrowe
Hummus z batatów i soczewicy 220Hummus z batatów i soczewicy to pyszny dodatek do chleba, mięsa i drobiu. Uwielbiam hummus z batatów. Jest lekko słodki, a przy tym bardzo mocno doprawiony. Pieprz kajeński, kmin rzymski, kolendra…Tych przypraw nie może zabraknąć w przepisie na hummus . Hummus to ulubione smarowidło, które bardzo często przyrządzam. Hummus z batatów Składniki: 1 batat, około 300 g 2 ząbki
codojedzenia
Ziemniaczana focaccia 244lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka godzin w kuchni, tylko 5 minut. 5 MINUT... Source
Szybko Tanio Smacznie
Pasta z zielonego groszku 188pasta jest wyjątkowa jak na smarowidło do chleba bo jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla... Source
Szybko Tanio Smacznie
Kotleciki z cukinii i czerstwego chleba 547obiad w upalne dni. Na przepis natknęłam się na jednym z włoskich blogów. Wprowadziłam do niego kilka swoich zmian i w tej […] Artykuł Kotleciki z cukinii i czerstwego chleba pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Chleb z kaszy jaglanej i amarantusa 228łyżek wody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy w piekarniku w 180 st przez 40 min. Najlepiej zostawić chleb do ostudzenia na całą
Łycha smaków
Grzanka z serkiem i rzodkiewką 184inne ciemne pieczywo 100 g domowego twarogu lub wiejskiego serka twarogowego 1 łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos i podsmażając je z obu stron na oliwie lub przygotowując je bez tłuszczu w tosterze. Twarożek mieszamy z jogurtem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pâté, czyli pasztet z watrobki drobiowej 209pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania p âté , czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna , kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację , czy jako przekąska dla gości . Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. Do tego robi się szybko i prosto. Polecam. Podobne smarowidło pojawiło się już na blogu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
CHAŁKA BEZGLUTENOWA 310jadłam dobrej chałki, aż stało się!!! Udało mi się upiec z smaku idealną :), można się przyczepić, że nie jest zaplatana, więc to taki słodki chleb.... Ale w smaku chałka jak glutenowa z najlepszej piekarni :) Do tego samodzielnie zrobione masło, kubek mleka i już mamy własnoręcznie zrobiony śniadaniowy raj :D SKŁADNIKI: - 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana
Kuchnia bezglutenowa Loli
Indyjski naan ziemniaczany 257Chleby uwielbiam piec wszelakie więc jak znalazłam ten przepis też postanowiłam go wykorzystać. My jedliśmy go jako gigantyczne pierogi a smakują wybornie. Masa ziemniaczana dobrze doprawiona jest przepyszna. Polecam gorąco taki rodzaj chlebków. Indyjski naan ziemniaczany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
CHLEBEK MLECZNY 179wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy. Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze wyjdzie pulchny i dobrze wyrośnięty Upieczony chlebek dobrze smakuje zarówno ze słonymi
cool and minty