Jedno z ulubionych ciast mojej mamy ;) Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;) Przekładaniec jest odwzorowany na popularnym i znanym wszystkim batoniku Snickers. Słodkie i sycące ciasto, doskonałe na różne okazje. Przepis zmodyfikowałam z wielu innych dostępnych w sieci. Polecam! Składniki(...)blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Ciasto miodowe: 600 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. cukru waniliowego (16 g) Polewa orzechowa: 300 g orzeszków ziemnych, posiekanych 120 g masła 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu Masa budyniowa: 700 ml mleka
Nastoletnie WypiekanieMazurki w kształcie jaja z czekoladowym wypełnieniem piekę już od kilku lat. Jednak zazwyczaj w formie mini. Tym razem zdecydowałam się na coś większego, ale nie mniej pysznego. Kruche ciasto, lemon curd, odrobina limoncello i bezy, czy to może się nie udać? A przy okazji chciałabym życzyć wszystkim Czytelnikom spokoju i chwili na złapanie oddechu. Miłego towarzystwa i oczywiście pełnego(...)talerza :) Wesołych Świąt! Składniki: Kruche ciasto 150 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej 35 g cukru pudru 1 zółtko 1-2 łyżeczki mocno schłodzonego limoncello , rumu, wódki lub wody Mąki wymieszać z cukrem pudrem posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtko. Zagnieść kruche ciasto dodając po odrobinie limoncello. Dodajemy tylko tyle, żeby ciasto dało się połączyć. Uformować kulę, zawinąć
Pełny talerzsobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie, to ciasto pieczecie, a masę w każdej chwili zrobicie i w kilka(...)sekund jak moją ozdobicie. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 60 g cukru trzcinowego, 2 łyżki śmietany 12%, 2 żółtka, szczypta soli, masa: 100 g gorzkiej czekolady, 200 g chałwy o smaku waniliowym, 100 g śmietanki 30%, 100 g orzechów nerkowca, ponadto: 2 paluszki batonu twix, chałwa do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Ciasto zagniatamy z podanych składników
Moniki Smakołykiprzedpołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE(...)dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiDziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny makowiec z musem jabłkowym i masą śmietanową. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Może upieczecie je na nadchodzące święta? SKŁADNIKI: Makowiec: 1 i 1/3 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , Masa(...)opakowania galaretki cytrynowej. Dodatkowo: Polewa i dekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa : Jabłka obieram i ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta(...)Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant aby nie wylała nam się masa. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto
Domowy Smak Jedzeniaczasie miałam do wykorzystania sporo jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie a nie pożałujecie :-) Jabłecznik syryjski JABŁECZNIK SYRYJSKI Składniki na blachę(...)ciasto: 500g mąki pszennej 160g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 190ml mleka Na wyłożenie: ok 2 kg jabłek skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 100g cukru brązowego 140g rodzynek
peggiwkuchniPyszne i proste w wykonaniu ciasto. Masło, mleko, kakao, cukier podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Do wystudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z blaszki i przeciąć na pół. Pierwszą warstwę ciasta położyć ponownie do blaszki. Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec dodać śmietan fix, wymieszać. Banany pociąć na mniejsze kawałki i rozłożyć na pierwszej warstwie ciasta. Wylać śmietanę na banany i przykryć drugim płatem ciasta. Polać ciasto polewą, wstawić na godzinkę lub dłużej do lodówki
Kuchnia PokoleńJabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody 1/2 szklanki(...)cukru pudru Mąkę pszenną i krupczatkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Posiekać nożem i zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w lodówce około 30min. Każdą połówkę ciasta rozwałkować na prostokąt o takiej samej wielkości co forma (21×30). Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem formę
https:KKuchniaMniamOstatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli(...)dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli
Monia miesza i gotujeulubione pytanie , które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie "co jest najważniejsze w pizzy" słyszę oczywiście od jednej osoby - ciasto. Od innej, że sos. Ktoś dorzuci, że najważniejszy jest(...)jest naprawdę? Żadna z tych rzeczy nie jest jedną, jedyną najważniejszą rzeczą w pizzy! Okej, odpowiadam moim rozmówcom adekwatnie: - Co z tego, że masz idealne ciasto (recepturę na nie szlifował ktoś latami, używa najlepszej mąki i drożdży) jeśli masz beznadziejny sos albo jest go za dużo/za mało, albo masz lichej jakości ser, który ciągnie się jak niekończąca się guma
Right Behind The Kitchenbezkarnie i w nieograniczonej ilości. W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem(...)Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy 50 g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: pączki: Wodę podgrzewamy z masłem
Bon appetit mon amierozmarynu i dwa obrane z łupinek i rozgniecione ząbki czosnku. Całość odstawiłem na 24 godziny w ciemne, suche miejsce, aby oliwa nabrała aromatu przypraw. Kiedy oliwa była gotowa przygotowałem ciasto. Ciasto na facaccię bardzo przypomina ciasto na pizzę, choć powinno być zdecydowanie bardziej puszyste. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej (typ 450). Dodałem do niej 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę(...)soli, 20 gram świeżych drożdży, 2 łyżki wcześniej przygotowanej oliwy rozmarynowo - czosnkowej i 150 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na gładkie, elastyczne, nie klejące się do ręki ciasto. Ciasto odstawiłem w ciepłe na 1,5 godziny, aby wyrosło podwajając swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie rozciągnąłem je równomiernie na wyłożonej posmarowanym oliwą pergaminem blasze
Wyprawy kulinarnewziąć do rąk i schrupać :) Te ciasteczka nadają się do tego doskonale! Kruchutkie, dwukolorowe w kształcie jajeczek w smaku podobne do ciastek Spirali . By ułatwić Wam pracę, sposób składania ciasta w „piramidkę” pokazałam na zdjęciach. Mam nadzieję, że Was zainspiruję. Polecam! Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto jasne: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1 małe jajko(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + poniższe: 15 g kakao 15 g cukru trzcinowego 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 białko Przygotowanie: Ciasto jasne: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do połączenia. Z ciasta uformować
Nastoletnie WypiekanieDelikatne ciasto na pierogi i uszka! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Ciasto na pierogi i uszka Ciasto na uszka i pierogi Składniki ciasto: 500 g mąki ( poznańska typ 5000 1 jajko 1 łyżka oleju 1 szklanka ciepławej wody ( dodawać ostrożnie) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na stolnice wsypujemy odważoną mąką. Robimy dołek i wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę oleju. Następnie delikatnie zaczynamy wyrabiać ciasto, i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy około 10 min, musimy uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec rzucamy kilka razy ciastem o stolnicę. Z tej ilości ciasta wychodzi około 120 pierogów
Sprawdzone przepisy kulinarne