Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle

Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle

Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle

Mój kolega z pracy wiele razy przynosił na drugie śniadanie  drożdżowe ciasto z kruszonką, było wyjątkowe, w kwestii  smaku ale i konsystencji.  Gdy opowiadał o nim używał określenia  "topielec". Nie piekłam nigdy drożdżowego, które rośnie  pod wodą, przyszła jednak pora na to ciasto i w moim domu. Przyczyniła się do tego najnowsza lidlowa książka  „Kuchnia polska. Słodka”. Ciasto jest wilgotne, bardzo smacznie, nie kruszy się, właściwie tylko kruszonka się kruszy.  Poza tym jes... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dzieje kuchennej Wiewióry

Autor

WiewióraWiewióra

Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, tarta, pieczywo, chleb, śniadania, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, do pracy, bułki, drożdżowe, por , świąteczne przepisy, świąteczne, szybkie ciasto, bułka pszenna, chleb na drożdżach , tarta na słodko, szybkie śniadanie

Inne przepisy z Dzieje kuchennej Wiewióry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.