ciasto - 162020 przepisów (strona:878/10802)

Drożdżowe z borówką i kruszonką 149

wydobywa się w trakcie pieczenia. Teraz mamy sporo sezonowych owoców więc można je piec nawet codziennie. Bo jak wiadomo drożdżowe wypieki najlepsze są w tym samym dniu. Spory kawałek ciasta do tego kubek zimnego mleka i mamy pełnię szczęścia. Ciasto na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Raphael . Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka(...)pracować i zrobił się zaczyn.  Mąkę przesiać do misy miksera dodać cukier, cukier z wanilią, wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Miksować na wolnych obrotach z końcówką do ciast drożdżowych (hak). Po krótkim miksowaniu wlać rozpuszczone letnie masło i miksować aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będziecie wyrabiać ręką ciasto może być trochę klejące ale nie dosypujemy mąki

Ala piecze i gotuje
Makaron z kurczkiem ,szpinakiem i pieczarkami 183

Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste(...)gładkie . Składamy na pół podczas ugniatania, w ten sposób nabierze ono powietrza. Wyrabiamy od 15-20 minut. Gotowe gładkie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy do odpoczynku na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności, ponieważ włókna glutenu napęcznieją i się rozprostują. Po 30 minutach ciasto ,dzielimy na 4 części Bierzemy jeden kawałek (resztę ciasta przykrywamy Bardzo

w mojej kuchni
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 140

szybko? Ta domowa pizza ma wielką, niepodważalną zaletę – naprawdę zrobicie ją całą w przeciągu godziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie(...)chlebowym, w którym pizza piecze się dosłownie moment. W warunkach domowych tyle wystarczy. Zostawcie w nim na najniższym poziomie blachę do pieczenia. Nagrzeje się i wytworzy chrupiąca skórkę na cieście. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy od wsypania do wody cukru, wlania oliwy i wrzucenia drożdży – wystartujemy

Karo in the Kitchen
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 206

Sernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki(...)godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok. Odważamy potrzebną ilość jogurtu, mieszamy go z sokiem i skórką cytryny. Owoce moreli kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy je pestek a następnie kroimy je na ćwiartki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę (uważajcie

Karo in the Kitchen
Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów 212

Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW CIASTO IDEALNE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników

Życie zamknięte w smaku
Przedwakacyjne ciasto z borówkami 189

zapomnicie. Jak już wrócę, obiecuję wrześniowe dyniowe szaleństwo - mam cała listę przepisów do wypróbowania, która w zasadzie ciągle się powiększa... A zostawiam Was z pysznym ciastem, które C. pochłania w ilościach wręcz przerażających, tak mu zasmakowało. Znalazłam je w Cukierni Lidla Pawła Małeckiego, i muszę przyznać, że już na zdjęciach bardzo mi się spodobało. Gdy kupiłam pół kilo borówek(...)bardzo zachęcającej cenie, od razu zabrałam się do dzieła. Kruche ciasto wyszło naprawdę cudownie kruche, ale nie kruszące się. Budyniowa pianka jest lekka i delikatna, a owoce nadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać, że mi również naprawdę zasmakowało i myślę, że spróbuję przygotować je po raz kolejny, z innymi owocami (marzą mi się czerwone porzeczki...). W każdym razie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 172

chrupiących. Fantastyczny pomysł na upalne dni (trzeba tylko dobrze tartę schłodzić przed podaniem, żeby wytrzymała dłużej w upale po podaniu). Orzeźwiająca i niesamowicie łamiąca smaki.   Składniki: na ciasto: – 130g masła – w temperaturze pokojowej – 35 ml mleka w temperaturze pokojowej – 1/2 łyżeczki soli – 2 łyżki cukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej(...)znów lepiej 36%) – 2 łyżki cukru pudru – 400 g porzeczek – 4 łyżki dżemu porzeczkowego (można zamienić na owoce leśne/ jeżyny/ jagody, etc.) – kilka bez Wykonanie: Ciasto : masło zagnieść z mąką, solą i cukrem pudrem, dodać mleko i żółtko. Ciasto będzie dość miękkie. Uformować kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 2 minimum

Pociąg Do Kuchni
Placek drożdżowy z letnimi owocami 196

dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie?  Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny, 150 ml ciepłego(...)nektarynki, 1 brzoskwinia, czarne maliny i czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około 5-7 minut, następnie dodawać po kawałku masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Tak wyrobione

Plate of Joy
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 193

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam(...)chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało :P PS: na zdjęciu nie ma wszystkich kawałków, bo podczas krojenia focaccia została od razu zjadana . Składniki: ciasto na duża blachę od piekarnika ok. 38-35 cm: 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki

Moniki Smakołyki
Brzoskwiniotka - kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 997

Swojego czasu często robiłam szarlotkę z budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo:   2 budynie śmietankowe/waniliowe   3 szkl mleka   5-6 łyżek cukru   12 brzoskwiń 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać

Kto ugości moich gości?
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 287

orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży

Grahamka, weka i kajzerka
PS. Biszkopt - porady 193

Ciasto biszkoptowe jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ciast jako baza do przeróżnych słodkich wypieków, nie tylko do tortów czy rolad. Jego przygotowanie nie wydaje się skomplikowane - w końcu potrzebujemy tylko jajka, cukier i mąkę, i przy zastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny, wyrośnięty biszkopt. Jednak nie zawsze tak się dzieje, w końcu czasem najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc(...)uwagi na fakt, iż ja najczęściej w swoich przepisach opieram się na metodzie drugiej, dlatego w niniejszym poradniku przedstawię wykonanie biszkopta od tej właśnie strony. JAJKA Do przygotowania ciasta na biszkopt powinniśmy użyć świeżych jajek, wcześniej schłodzonych w lodówce (one zapewniają uzyskanie puszystości, wpływają na smak, barwę, zapach i niosą wartości odżywcze), Pianę z białek ubijamy na sztywno - zbyt długie

psgotujemy
Bajaderki 172

Ostatnio na blogu pojawiło się kilka wpisów z poradami odnośnie pieczenia ciast ( porady ogólne , biszkopt , ciasto kruche ). Czasem jednak nawet najlepszej gospodyni pomimo stosowania się do rad pójdzie coś niegodnie z planem i zamiast ciasta powstanie coś na kształt ciasta, ale z zakalcem lub inną niespodzianką. Co wtedy robić? Rozpaczać, wyrzucać ciasto, umyć miski i zaczynać wszystko od nowa?? Jest(...)lepszy scenariusz, aby rozwiązać patową sytuację :) Mianowicie: BAJADERKI!!! Tak, dzięki temu niemal w każdym przypadku możemy cieszyć się pysznymi smakołykami.  No i co z tego, że będzie to ciasto w nieco innej formie, niż zakładaliśmy na początku? Grunt, żeby było pysznie. A więc smacznego!   Składniki: ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu) 1/4 szkl

psgotujemy
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 116

być ;) Znalazł się czas na wypieki i tak powstał ten apfelstrudel, z dużą ilością jabłek i cynamonu, dzięki temu nie miałam wyrzutów sumienia po zjedzeniu dość dużej porcji ;) Składniki*: Ciasto: - 2 szklanki mąki krupczatki - 5 łyżek oleju rzepakowego - 1 szklanka ciepłej wody - szczypta soli - olej rzepakowy do wysmarowania foremek - cukier puder do posypania Farsz: - 4 jabłka pokrojone w kostkę(...)łyżek cynamonu** - 5 łyżek cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone w kostkę poddusić na małej ilości oleju razem z cukrem brązowym i trzeba

Corner With Recipes
Ciasto kruche z czereśniami i malinami pod owsiankowo kokosową kruszonką 207

Kruche ciasto, czerwień skąpanych w słońcu sezonowych owoców, delikatny kremowy i rozpływający się w ustach budyń, na górze słodka, lekko chrupiąca, owiankowo kokosowa skorupka... To nie jest kolejna opowieść o moich przygodach kulinarnych... to przepis na ciasto, które pokochasz ! Łamiące się smaki, nachodzące na siebie faktury, gwarantują prawdziwe kulinarne doznanie. Jest krucho, mięciutko i delikatnie, miejscami ostro i chrupiąco(...)lubię najbardziej  :) SKŁADNIKI CIASTO  2 szklanki mąki, 0,5 margaryny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skóra otarta z polowy cytryny. OWOCE  0,5 kg czereśni, 250 gram malin BUDYŃ 1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru KRUSZONKA 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu

Mój Smak na Życie