Składniki na spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto: 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo: słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce(...)rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1) . Piec 20 minut w temp. 175°C. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć
Świat CiastaSkładniki na 12 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta) 2 jabłka (np. reneta) cynamon brązowy cukier 1 żółtko 1 łyżka mleka Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już(...)gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm. Jabłka obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić. Pocięte na kwadraty
Świat CiastaKremówki , napoleonki , ciasta budyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić(...)obawy o bioderka ;) Gwarantuję! SKŁADNIKI: CIASTO : *Mąka pszenna – 400 g *Masło – 200 g *Śmietana 18% gęsta – 125 ml *Sól – 1 szczypta MASA : *Mleko – 750 ml *Masło – 50 g *Cukier – 1 szkl *Cukier wanilinowy – 1 op *Mąka pszenna – 2 łyżki *Mąka ziemniaczana – 2 łyżki *Budyń waniliowy – 1 op *Żółtko – 2 szt *Truskawki ( mrożone ) – 250 g DODATKOWO : *Cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkoworeczka i dajemy mu odpocząć ok 30 min. -po tym czasie odcinamy kawałek, resztę nadal trzymamy w woreczku, aby nie wyschło, Wykonanie maszynką do makaronu - kawałek ciasta zaczynamy wałkować na pozycji "0" przepuszczamy przez maszynkę, początkowo może nam się ciasto kruszyć, ale przy następnym wałkowaniu ciasto staję się bardziej sprężyste i już się nie kruszy, nie rwie - przewałkowane(...)ciasto składamy w pół, gdy jest mocno kleiste podsypujemy semoliną tak przygotowane ponownie wałkujemy - czynność tą powtarzamy ok 5 razy na pozycji "0" - po czym przełączamy na pozycje "1" przepuszczamy, składamy i ponownie przewałkujemy, gdy ciasto jest już elastyczne nie ma już potrzeby składania na pół, przełączamy na pozycję "2" i ponownie rozwałkujemy 2 razy czynność tą powtarzamy do grubości
Basia w kuchniwięc nie ma w sobie tyle wody, ile większość kiełbas. W przypadku wykorzystania jej do pizzy to wielka zaleta, gdyż pięknie się upiekła, a brzegi były lekko przypieczone. Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pychaaaaaa :) Sos pomidorowy: 2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego(...)soli , odrobina świeżo zmielonego pieprzu . Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze pokojowej) na kilka minut, żeby się "przegryzły". W tym czasie można przygotować ciasto. Składniki ciasta na dwie duże pizze: 5 dkg drożdży , 3 łyżki oleju , 1 łyżka cukru , 1 szklanka ciepłej wody , 3 szklanki mąki , 1 czubata łyżeczka soli , 2 łyżki ziół prowansalskich
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżówki z aronią... Pyszne, drożdżowe ciasto. Wnętrze pełne słodko-kwaśnych aronii. Polane słodkim lukrem. Komu jedną? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 75 g margaryny; 250 ml mleka (u mnie 0,5%); 4 - 5 łyżek syropu powstałego z duszenia aronii; 25 g świeżych drożdży; 30 g białego cukru; 500 g mąki; Szczypta soli. Nadzienie: 300 g aronii; 100 g białego cukru(...)gotowania aronii. Całość powinna mieć letnią temperaturę. Dodać drożdże i dobrze wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier, sól i mieszam, a następnie dodaję drożdże ropuszczone w mleku z margaryną i sokiem z aronii i zagniatam ciasto przy użyciu
Gospodyni MiejskaWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką... Puszyste ciasto drożdżowe. Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem. I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula. Bardzo delikatny w smaku. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży; 2/3 szklanki letniej wody; 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; Łyżka oleju; Szczypta cukru. Masa twarogowa: 250 g białego, chudego twarogu; 1/2 szklanki mleka(...)około 20 minut. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg
Gospodyni MiejskaSezamowy quiche z papryką i chorizo... Kruchy, sezamowy spód. Podsmażona, kolorowa papryka. Słupki paprykowego chorizo. A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie. Pychota! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 4 łyżki sezamu; 150 g zimnej margaryny; 1 łyżeczka soli; 1/3 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 100 g kiełbasy chorizo; 200 g kwaśnej(...)pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę
Gospodyni Miejskamiąższu. Pyszny! Polecam! Składniki: Zaczyn: 90 g zakwasu żytniego; 110 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 40 g mąki żytniej (typ 720); 90 g letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 250 g mąki żytniej (typ 720); 480 g letniej wody; 1 łyżka soli; 1 łyżeczka białego cukru; Cały zaczyn; Ewentualnie(...)chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję
Gospodyni MiejskaSkładniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego; 110 g ciepłej, przegotowanej wody. Ciasto właściwe: Cały zaczyn; Cała namaczanka; 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 35 g mąki żytniej razowej (typ 2000); 160 g wody; 55 g ziaren słonecznika; 25 g ziaren(...)patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić
Gospodyni Miejskaoblizać się choć raz. Jutro będzie idealny dzień na sprawdzenie tego. Pączki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą. Jak dla mnie ważne nie są one suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem(...)fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu nałożyć w odpowiednich odstępach marmoladę, przykryć płatem ciasta i powycinać wykrawaczem do pączków lub zwykłą szklanką. Także sposobów jest wiele każdy znajdzie swój
Basia w kuchniPaseczki drożdżowe z owocami to wypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min. pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy(...)pszennej typ 500, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki żurawiny, 2 łyżki kandyzowanych kostek papai, 3 suszone figi, 1 jajko, cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie: Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę
Moniki Smakołykidobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki . A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa). SKŁADNIKI: /FARSZ: - Szpinak świeży, 1/3 opakowania, - Pieczarki, 1/2 opakowania, - Papryka Czerwona, 1 mała - Papryka Żółta, 1 mała, - Ser Żółty, 400 g, - Wędlina(...)oregano, chilli" Piątnica , na smak, - Pomidorki Igiełki Piątnica , na smak. - Pieprz czarny, - Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju, /Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy. /CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oleju, - 1 łyżka masła, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE: Mąka
Wypisz Wymalujwcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i wodę z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem. Dodaj do ciasta(...)rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut. Dodaj do ciasta oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło, i wyrabiaj około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Dodaj czarnuszkę i wyrabiaj aż do równomiernego rozłożenia się ziaren czarnuszki
Grahamka, weka i kajzerkapięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta. Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne... Wpis znalazł się(...)żytniej chlebowej 240 g ciepłej wody 20 g cukru 10 g soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwek odrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta. Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników. Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć
Grahamka, weka i kajzerka