ciasto - 160894 przepisów (strona:889/10727)

Metrowiec bez pieczenia 67

Dziś zrobiłam ciasto, które nazwałam metrowcem bez pieczenia. Z tradycyjnym metrowcem co prawda nie ma zbyt wiele wspólnego, ale składa się go i kroi tak jak metrowca pieczonego. Do przygotowania ciasta użyłam jasnych herbatników, które przekładałam kremem budyniowym w dwóch smakach. Ciasto polałam czekoladą. Po schłodzeniu i pokrojeniu ciasto fajnie się prezentuje, a jest dużo mniej pracochłonne i czasochłonne niż(...)łyżeczką jasnego kremu. Ułożyłam drugi herbatnik i posmarowałam go łyżeczką kremu orzechowo - kawowego. I tak na przemian układałam herbatniki i obydwa kremy, aż do skończenia wszystkich składników. Gdy ciasto było złożone, odwróciłam blaszkę do normalnej pozycji, ciasto posmarowałam z wierzchu i po bokach resztą kremu która została lub wyszła bokami z ciasta. Ciasto odstawiłam do lodówki na kilka godzin

Waniliowe Improwizacje
Kantyczka 315

Kantyczka jest ciastem bardzo efektownym. Mimo iż wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Doskonale smakuje na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci od dżemu i polewy.  Ciasto sprawdzi się na wszelkie większe uroczystości. Ciasto: 375 g margaryny lub masła 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)paczka okrągłych biszkoptów słoik dżemu z czarnej porzeczki Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji Ciasto: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli

Smakołyki Asi
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka 48

Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Fredropol, powiat przemyski Migdałek to ciasto składające się z trzech kruchych blatów upieczonych z bezą, które przełożone są masą z masła i kajmaku. Placek, który układa się na wierzchu, posypany jest migdałami, stąd nazwa całego ciasta. W tym przepisie wykorzystuje się gotowy kajmak z puszki, jednak jeśli ktoś ma ambicje i 2 dodatkowe wolne(...)godzinki może go przygotować sam z mleka i cukru ;) Ciasto Migdałek nie tylko dobrze wygląda, ale jest też bardzo smaczne. Na moim stole na pewno jeszcze się pojawi :) Przepis pani Alicji Kożuch pochodzi z publikacji pt. Lokalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”. Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 450 g masła

Trzeci talerz
Ciasto z truskawkami i budyniem 147

Sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i budyniem. Niezawodny i super prosty do upieczenia placek, który jest łatwy w przygotowaniu i do tego obłędnie smakuje. Ciasto z truskawkami i budyniem będzie idealne do popołudniowej kawy, ale też jako deser po niedzielnym obiedzie, lub na rodzinne spotkanie. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a połączenie truskawek z budyniem jest(...)wyjątkowo smaczne i delikatne. Zapraszam do wypróbowania przepisu i udostępniania dalej! CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM PRZEPIS Składniki Biszkopt 140 g mąki pszennej 4 jajka 150 g cukru szczypta soli Warstwa budyniowa 3 budynie śmietankowe bez cukru po 35 g każdy 1l mleka 150 g cukru 1 kostka masła (200 g) Warstwa truskawkowa 350 g truskawek 330 ml śmietanki kremówki

Alle Dobre!
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 32

truskawki nie są zbyt słodkie, ale nie jestem w stanie odmówić ich sobie o tej porze roku. Robię z nich kompoty, koktajle, a także ulubione u nas w domu ciasto drożdżowe. Na weekend jak znalazł. Wyśmienicie smakuje z ciepłym mlekiem i pasuje nie tylko na niedzielne śniadanie. Składniki zaczyn 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru(...)pudru 3 łyżki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka ciasto 100 g cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy

Raj dla Podniebienia
Ciasto bezowe z rabarbarem 91

Ciasto bezowe z rabarbarem To delikatne jak chmurka i przepyszne ciacho jest u mnie obowiązkową pozycją w okresie letnim. Kruchy spód oraz rozpływająca się w ustach beza, której słodycz zostaje subtelnie przełamana smakiem rabarbaru. Niebo w ustach!     Składniki: Kruchy spód: 4 żółtka jaj 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki proszku(...)stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy lub siekamy nożem, aż powstanie kruszonka *** *** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto *** *** Ciastem wylepiamy foremkę do pieczenia ( moja blaszka ma wymiary 26×26 cm ). Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach *** ** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 20 minut

Blog z Apetytem
Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym 67

Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym to schabowy, ale w znacznie innej panierce. Panierka będzie przypominała ciasto naleśnikowe, ale dla podkręcenia smaku dodamy do niej odrobinę natki pietruszki. Tak przygotowany kotlet schabowy to pyszna propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Przecież nie zawsze w niedzielę trzeba jeść klasyczne kotlety schabowe. Jak przygotować kotleta schabowego w cieście naleśnikowym? Kotlet schabowy to jedno(...)polskiej. Przygotowuje się go ze schabu wieprzowego w panierce z mąki, roztrzepanego jajka i bułki tartej. Zazwyczaj jest on smażony na smalcu. Jednak tym razem postanowiliśmy przygotować schabowego w cieście naleśnikowym, a później zapiec z żółtym serem z dodatkiem tropikalnego ananasa. Zaczynamy przygotowanie kotleta schabowego w ten sam sposób jak klasycznie. Plastry schabu rozbijamy i przyprawiamy do smaku, a później

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym 47

Sernik z białą czekoladą? Podchodziłam do tego ciasta trochę jak do jeża, bo nie jestem fanką białej czekolady. Ale ciasto było zamówione przez koleżankę dla jej męża na urodziny. Zresztą ogromnego fana białej czekolady. Zrobiłam oczywiście większą porcję, tak żeby zostało też coś dla nas. O dziwo ta biała czekolada w serniku plus te truskawki naprawdę świetnie razem współgrały. Ciasto(...)masła 2 łyżki cukru 1 jajko Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Zagniatamy energicznie do momentu oblepienia masłem wszystkich składników. Dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. ciasto przekładamy na spód i rozgniatamy je palcami dopasowując do foremki. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do momentu zezłocenia ciasta. Masa serowa

Relaxtime
Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 52

Składniki: (szklanka 250 ml, forma 26x26) Rozczyn: Drożdże świeże 40 g Mleko 1/4 szklanki Cukier łyżka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g  Żółtka 3  Masło 100 g Cukier 1/3 szklanki Mleko 3/4 szklanki Dodatkowo:  kruszonka ( 50 g masła, 50 g cukru, 75 g mąki) Rabarbar 500 g Przygotowanie: W misce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki(...)razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, cukier, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło oraz mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto w dłoniach lub robotem. Ciasto powinno być lekko klejące, ale zwarte. Jeśli ciasto mocno będzie się kleiło podsypać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką

Kulinarne przygody
Kajmakowiec 68

dzisiaj Kajmakowiec 😊 Ciasto powstało bardzo spontanicznie, bez przepisu, a z chęci domowników na coś bardzo słodkiego, a’la cukierek krówka. Mówisz i masz 😊 Kajmakowiec to blaty kruchego ciacha zespolone sowitą warstwą mleczno- budyniowego kremu oraz rzeczonego wcześniej domowego kajmaka . Ale, ale- co za słodkie to i przełamane czymś kwaskowym zostać musi 😉 - tak powstała warstwa jeżynowej frużelinki - w ten oto sposób(...)przekładaniec jest wyważony smakowo. Najlepszy kolejnego dnia. Składniki na ciasto kruche :    3 szklanki mąki pszennej    4 żółtka    cukier waniliowy    1/2 szklanki cukru    2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka kwaśnej śmietany    kostka masła    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy

Domowe ciasta
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc 58

Święta tuż za rogiem, a Ty nie masz czasu na pieczenie skomplikowanych ciast? Mamy dla Ciebie kilka fajnych przepisów na ciasta bez pieczenia , których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Smakują równie dobrze i są o wiele prostsze w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się święta jak i na co dzień(...)najdzie nas ochota na coś słodkiego. Poniżej znajdziecie nasze wyselekcjonowane propozycje na najlepsze ciasta bez pieczenia na Wielkanoc . CIASTA NA WIELKANOC BEZ PIECZENIA 1. Kokosowa rozkosz przepis na: Prosta Kuchnia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Ciasto Ferrero Rocher przepis na: Kulinarne Cuda 3. Migdałowa słodycz przepis na: Alle Dobre 4. Ciasto Mars przepis na: Przepiski 5. Kinder Country przepis na: Pieprzyć

Damusia.pl
Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka 50

Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Ostrowy Baranowski, gmina Cmolas, powiat kolbuszowski Mazurek to jedno z tych ciast, których w naszym regionie na tradycyjnym wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć. Zachęcam więc do upieczenia mazurka wykwintnego, który spełnia wszystkie kryteria wielkanocnego przysmaku: jest złożony z dwóch blatów kruchego ciasta, główny dodatek stanowią suszone owoce i smaczny krem, a ciasto jest niewysokie(...)połowę). Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Lesianki” z Ostrów Baranowskich został opublikowany w Korso Kolbuszowskim z 23 marca 2016 r. Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła (lub margaryny) 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka

Trzeci talerz