Sernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek(...)tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem. Sernik kawowy powstał na specjalną okazję, jaką są pierwsze urodziny bloga Smakołyki Bereniki . Wczoraj minął rok od postania pierwszego wpisu. Przy tej okazji chcę Wam serdecznie podziękować za odwiedziny i pozostawiane komentarze
Smakołyki Berenikiardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura(...)piekarnik gazowy) Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam
coolinarnastrefa.blogspot.comInternecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę(...)sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe 4 jajka 0,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową
coolinarnastrefa.blogspot.comardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia(...)Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min. Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce
coolinarnastrefa.blogspot.comlunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia(...)Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki
coolinarnastrefa.blogspot.comCasatiello napoletano: to tradycyjny włoski chleb, który pochodzi z Neapolu i jest szczególnie popularny w okresie Wielkanocy. Jest to bardzo sycące, bogate w smaku ciasto, które łączy w sobie elementy chleba i wypieku w rodzaju ciasta drożdżowego. Jego charakterystyczną cechą jest to, że w cieście znajdują się kawałki wędliny, najczęściej salami, a także ser, który nadaje mu wyjątkowy, pełny smak(...)wyciętymi otworami, przez które wkłada się jajka, które po upieczeniu pozostają w całości w skorupkach, a także zewnętrznie zdobią chleb. Przygotowanie Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto: 500 g mąki typu 00 (dobrej jakości) 250 g wody 12 g świeżych drożdży 75 g smalcu ok.10 g soli ok.10 g cukru ok.4 g pieprzu suszone zioła w/g uznania
Zakamarki mojej kuchniWyobraź sobie ciasto, które łączy w sobie aksamitną lekkość sernika i głębię smaku korzennych ciasteczek Lotus. Taki właśnie jest sernik Lotus bez pieczenia – doskonały dla wielbicieli intensywnie ciasteczkowych, maślanych i kremowych smaków. Na spodzie – kruchy, rozpływający się w ustach miks ciastek Lotus i masła. Wypełnienie? Aksamitna masa sernikowa, otulona korzenną nutą ciasteczkowego kremu Biscoff, z subtelną waniliową słodyczą i lekką(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 250 g kremu ciasteczkowego Biscoff Lotus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 360 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) Dodatkowo: 125 g kremu ciasteczkowego Biscoff Lotus (na wierzch ciasta) 70 g kruszonki Crumble Lotus (do przełożenia warstw) Do ozdoby: ciastka markizy z kremem waniliowym Biscoff Lotus śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru świeże maliny Zaczynamy od wykonana spodu sernika
Świat CiastaPodzielny przekładaniec z pysznym kremem i jabłkami z galaretką. Idealne ciasto na różne przyjęcia okolicznościowe. Składniki blaszka 25/36: Ciasto miodowe: 300 g mąki pszennej, 150 g margaryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 100 g cukru, 1 jajko, Biszkopt: 4 jaja, 120 g mąki pszennej, 150 g cukru(...)cukier waniliowy do smaku, sok z cytryny do smaku, Polewa: 100 g masła, 60 g cukru pudru, 20 g kakao, 4 łyżki mleka, Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Najłatwiej położyć ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na wielkość blaszki. Wtedy
kulinarne odsłony patiBrownie – wilgotne ciasto czekoladowe Brownie nie jest puszyste jak tradycyjne ciasto, jego wnętrze jest wilgotne, a nawet lekko lepkie i charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem czekolady. Jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Taki deser z pewnością zadowoli każdego miłośnika czekolady. Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej(...)czekoladową *** *** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 20 cm ). Ciasto przelewamy do tortownicy *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′ C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej
Blog z Apetytemsoli 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego 0,5 szklanki śmietany 18% lub 12% ok 1kg smalcu Jak zrobić faworki: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie tę mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę, mieszamy(...)zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto musi być elastyczne, dość gęste. Wyrabiamy aż składniki idealnie połączą się (ja używam robota planetarnego z końcówką – hakiem do wyrabiania ciasta). Następnie ciasto trzeba napowietrzyć, by potem przy pieczeniu powstawały pęcherzyki powierza w nim, nadając faworkom kruchość. Należy ciasto składać na pół i na pół kilka razy a potem tłuc wałkiem do ciasta kilka minut. Można
Dorota SmakujeCześć Kochani, czas na kolejne rewelacyjne ciasto. Tym razem to Szyszkowy król. Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym w kajmaku Całość pięknie wygląda i super smakuje. Bardzo lubię takie smaki, wiec serdecznie zachęcam Was do zrobienia tego ciasta. jest łatwe i na prawdę pyszne zapraszam też na film z jego(...)dżem porzeczkowy BISZKOPT Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min. Biszkopt studzimy i kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTakie kulki Kasztanki to świetny pomysł na wykorzystanie ciasta babkowego, które stoi już kilka dni i wiesz, że nikt się już raczej na nie nie skusi . Efektowny deser, który zachwyci wszystkich. Z podanych składników przygotujesz 8 kasztanków. Kasztanki składają się z kilku warstw, ale ich wykonanie jest bardzo łatwe. Zaczynamy od przygotowania krokantu. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na krokant(...)dodaję pastę pistacjową. Całość ponownie mieszam i dzielę na 8 części do foremki na lód. Foremkę z masą pistacjową wstawiam do zamrażarki do zamrożenia. Teraz zabieram się za przygotowanie ciasta. Składniki na ciasto: 300 g pokruszonego ciasta babkowego (u mnie marchewkowe) 2 łyżki nutelli innego kremu czekoladowego 2/3 porcji przygotowanego krokantu 2 łyżki mascarpone Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce
Słodki sentymentChciałam napisać, że to ciasto dla fanów kokosowych wypieków, ale… to ciasto jest praktycznie dla wszystkich łasuchów. Dwóch członków mojej rodziny nie przepada za kokosowymi wypiekami, a mimo to ciasto bardzo chwalili i sięgali z przyjemnością po kolejny kawałek. Jest pyszne. Pomiędzy dwoma biszkoptowymi blatami znalazła się warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki oraz dosyć słodka masa śmietanowo-kokosowa(...)białą czekoladą. Wiórki kokosowe zalewa się na noc ajerkoniakiem, który w cieście również jest lekko wyczuwalny. Ja użyłam smaku słony karmel. Masę zrobiłam jak w oryginalnym przepisie i użyłam śmietany Śnieżki, ale jeśli chcesz, możesz usztywnić masę żelatyną. Wersja poniżej jest jednak sprawdzona i pyszna. Ja polecam i z pewnością będę robić je częściej. Ciasto: 8 jajek 1 szkl. cukru
Smaki Na TalerzuDodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 170-175 st. C przez ok. 30-35 min. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów(...)masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając na gładką jednolitą masę. złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim cienką warstwę kremu. Układamy ciasto orzechowe i również rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Układamy nasączone śliwki, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Na kremie opcjonalnie układamy maczane
Domowy Smak JedzeniaCiasto francuskie jest fantastyczne w zaoszczędzeniu nam czasu na wyrabianiu ciasta, ponieważ jest gotowe do pieczenia. Wystarczy je wypełnić ulubionymi dodatkami i od razu upiec. Tak też powstały te paszteciki, kruche, bardzo delikatne. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole z czerwonym barszczem a także na każdej imprezie jako pyszna przekąska. Dodatek czarnuszki i czerwonego pieprzu podkręca smak Co potrzeba(...)ciasta francuskiego, 400 g grzybów świeżych lub mrożonych, 2 średnie cebule, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki pieprzu nie czubate, 1 jajko, Czarnuszka, Pieprz czerwony (opcjonalnie) Wykonanie: Świeże oczyszczone grzyby obgotowujemy przez 1 minutę w osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli na 1,5 l wody), przelewamy na sitko, płuczemy zimną wodą, zostawiamy do odsączenia. Jeśli mamy mrożone
Bułka z Chlebem