ciasto - 162907 przepisów (strona:886/10861)

Sernik kawowy z kokosową pianką 446

Sernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek(...)tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem. Sernik kawowy powstał na specjalną okazję, jaką są pierwsze urodziny bloga Smakołyki Bereniki . Wczoraj minął rok od postania pierwszego wpisu. Przy tej okazji chcę Wam serdecznie podziękować za odwiedziny i pozostawiane komentarze

Smakołyki Bereniki
Drożdżowy warkocz z orzechami 194

ardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura(...)piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Snikers vel Gosiak 1917

Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS   /na dużą blachę(...)sernikową"/   Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C   Czas pieczenia: 30-35 min.   Ciasto kakaowe   4 jajka 0,5 szkl. cukru  1 szkl. mąki krupczatki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami 652

ardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia(...)Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min.   Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 187

lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia(...)Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Włoski Chleb Wielkanocny-Casatiello Napoletano – 18

Casatiello napoletano: to tradycyjny włoski chleb, który pochodzi z Neapolu i jest szczególnie popularny w okresie Wielkanocy. Jest to bardzo sycące, bogate w smaku ciasto, które łączy w sobie elementy chleba i wypieku w rodzaju ciasta drożdżowego. Jego charakterystyczną cechą jest to, że w cieście znajdują się kawałki wędliny, najczęściej salami, a także ser, który nadaje mu wyjątkowy, pełny smak(...)wyciętymi otworami, przez które wkłada się jajka, które po upieczeniu pozostają w całości w skorupkach, a także zewnętrznie zdobią chleb.  Przygotowanie Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto: 500 g mąki typu 00 (dobrej jakości) 250 g wody 12 g świeżych drożdży 75 g smalcu ok.10 g soli ok.10 g cukru ok.4 g pieprzu suszone zioła w/g uznania

Zakamarki mojej kuchni
Sernik Lotus bez pieczenia 29

Wyobraź sobie ciasto, które łączy w sobie aksamitną lekkość sernika i głębię smaku korzennych ciasteczek Lotus. Taki właśnie jest sernik Lotus bez pieczenia – doskonały dla wielbicieli intensywnie ciasteczkowych, maślanych i kremowych smaków. Na spodzie – kruchy, rozpływający się w ustach miks ciastek Lotus i masła. Wypełnienie? Aksamitna masa sernikowa, otulona korzenną nutą ciasteczkowego kremu Biscoff, z subtelną waniliową słodyczą i lekką(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 250 g kremu ciasteczkowego Biscoff Lotus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 360 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) Dodatkowo: 125 g kremu ciasteczkowego Biscoff Lotus (na wierzch ciasta) 70 g kruszonki Crumble Lotus (do przełożenia warstw) Do ozdoby: ciastka markizy z kremem waniliowym Biscoff Lotus śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru świeże maliny Zaczynamy od wykonana spodu sernika

Świat Ciasta
Ciasto Leon 65

Podzielny przekładaniec z pysznym kremem i jabłkami z galaretką. Idealne ciasto na różne przyjęcia okolicznościowe. Składniki blaszka 25/36: Ciasto miodowe: 300 g mąki pszennej,  150 g margaryny,  2 łyżki miodu,  1 łyżeczka sody,  2 łyżki kwaśnej śmietany,  100 g cukru,  1 jajko,  Biszkopt: 4 jaja, 120 g mąki pszennej,  150 g cukru(...)cukier waniliowy do smaku,  sok z cytryny do smaku,  Polewa: 100 g masła, 60 g cukru pudru,  20 g kakao, 4 łyżki mleka,  Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Najłatwiej położyć ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na wielkość blaszki. Wtedy

kulinarne odsłony pati
Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe 31

Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe Brownie nie jest puszyste jak tradycyjne ciasto, jego wnętrze jest wilgotne, a nawet lekko lepkie i charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem czekolady. Jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Taki deser z pewnością zadowoli każdego miłośnika czekolady.     Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej(...)czekoladową *** *** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 20 cm ). Ciasto przelewamy do tortownicy *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′ C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej

Blog z Apetytem
Faworki przepis tradycyjny 35

soli 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego 0,5 szklanki śmietany 18% lub 12% ok 1kg smalcu Jak zrobić faworki: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie tę mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę, mieszamy(...)zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto musi być elastyczne, dość gęste. Wyrabiamy aż składniki idealnie połączą się (ja używam robota planetarnego z końcówką – hakiem do wyrabiania ciasta). Następnie ciasto trzeba napowietrzyć, by potem przy pieczeniu powstawały pęcherzyki powierza w nim, nadając faworkom kruchość. Należy ciasto składać na pół i na pół kilka razy a potem tłuc wałkiem do ciasta kilka minut. Można

Dorota Smakuje
ciasto SZYSZKOWY KRÓL+FILM 46

Cześć Kochani, czas na kolejne rewelacyjne ciasto. Tym razem to Szyszkowy król. Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym w kajmaku Całość pięknie wygląda i super smakuje. Bardzo lubię takie smaki, wiec serdecznie zachęcam Was do zrobienia tego ciasta. jest łatwe i na prawdę pyszne  zapraszam też na film z jego(...)dżem porzeczkowy  BISZKOPT Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min. Biszkopt studzimy i kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kulki Kasztanki 45

Takie kulki Kasztanki to świetny pomysł na wykorzystanie ciasta babkowego, które stoi już kilka dni i wiesz, że nikt się już raczej na nie nie skusi . Efektowny deser, który zachwyci wszystkich. Z podanych składników przygotujesz 8 kasztanków. Kasztanki składają się z kilku warstw, ale ich wykonanie jest bardzo łatwe. Zaczynamy od przygotowania krokantu. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na krokant(...)dodaję pastę pistacjową. Całość ponownie mieszam i dzielę na 8 części do foremki na lód. Foremkę z masą pistacjową wstawiam do zamrażarki do zamrożenia. Teraz zabieram się za przygotowanie ciasta. Składniki na ciasto: 300 g pokruszonego ciasta babkowego (u mnie marchewkowe) 2 łyżki nutelli innego kremu czekoladowego 2/3 porcji przygotowanego krokantu 2 łyżki mascarpone Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce

Słodki sentyment
Rafaello śniegowe siostry Anastazji 89

Chciałam napisać, że to ciasto dla fanów kokosowych wypieków, ale… to ciasto jest praktycznie dla wszystkich łasuchów. Dwóch członków mojej rodziny nie przepada za kokosowymi wypiekami, a mimo to ciasto bardzo chwalili i sięgali z przyjemnością po kolejny kawałek. Jest pyszne. Pomiędzy dwoma biszkoptowymi blatami znalazła się warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki oraz dosyć słodka masa śmietanowo-kokosowa(...)białą czekoladą. Wiórki kokosowe zalewa się na noc ajerkoniakiem, który w cieście również jest lekko wyczuwalny. Ja użyłam smaku słony karmel. Masę zrobiłam jak w oryginalnym przepisie i użyłam śmietany Śnieżki, ale jeśli chcesz, możesz usztywnić masę żelatyną. Wersja poniżej jest jednak sprawdzona i pyszna. Ja polecam i z pewnością będę robić je częściej. Ciasto: 8 jajek 1 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
ciasto łącki przekładaniec 112

Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 170-175 st. C przez ok. 30-35 min. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów(...)masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając na gładką jednolitą masę. złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim cienką warstwę kremu. Układamy ciasto orzechowe i również rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Układamy nasączone śliwki, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Na kremie opcjonalnie układamy maczane

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami 98

Ciasto francuskie jest fantastyczne w zaoszczędzeniu nam czasu na wyrabianiu ciasta, ponieważ jest gotowe do pieczenia. Wystarczy je wypełnić ulubionymi dodatkami i od razu upiec. Tak też powstały te paszteciki, kruche, bardzo delikatne. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole z czerwonym barszczem a także na każdej imprezie jako pyszna przekąska. Dodatek czarnuszki i czerwonego pieprzu podkręca smak Co potrzeba(...)ciasta francuskiego, 400 g grzybów świeżych lub mrożonych, 2 średnie cebule, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki pieprzu nie czubate, 1 jajko, Czarnuszka, Pieprz czerwony (opcjonalnie) Wykonanie: Świeże oczyszczone grzyby obgotowujemy przez 1 minutę w osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli na 1,5 l wody), przelewamy na sitko, płuczemy zimną wodą, zostawiamy do odsączenia. Jeśli mamy mrożone

Bułka z Chlebem