Cześć Kochani, mamy jesień a jak jesień to pyszne jesienne ciasta :) Osobiście jestem wielką fanką wszelkich wypieków z orzechami, jabłkami, miodem itp :) Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zrobienia choć troszkę czasochłonny, ale warto-bardzo polecam i zapraszam Zapraszam też(...)mąkę i budynie-dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając żeby się nie przypaliło, powstały budyń studzimy. SPODY Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Ciasto jeśli się klei można trochę podsypać mąką Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami. Bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealne na rodzinne spotkania, domowe imprezy czy święta. Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami to połączenie kakaowego biszkopta z delikatną masą na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone, wzbogaconą o brzoskwinie i kawałki czekolady. Całość smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! PRZEPIS(...)CIASTO CZEKOLADOWA FANTAZJA Z BRZOSKWINIAMI BISZKOPT KAKAOWY 5 jajek rozmiar L (temperatura pokojowa) 160 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO posypka czekoladowa do dekoracji Wykonanie Białka
Alle Dobre!Cześć Kochani, za oknami powoli robi się jesiennie :) Lato odchodzi. Osobiście lubię jesień, ale taką złotą-kolorową i słoneczną :) Żeby osłodzić sobie pożegnanie lata zapraszam Was na nowe pyszne ciasto bez pieczenia. Jest to napoleonka na krakersach z czekoladową pianką-łatwe, szybkie i bardzo dobre ciacho na każdą okazję. Tradycyjnie zapraszam Was też na film z przygotowaniem tego ciasta(...)czekolady mlecznej lub deserowej -1,5 łyżki żelatyny -50g masła -5 łyżek mleka DODATKOWO -1,5 paczki krakersów solonych -czekolada biała do posypania ciasta Dno blaszki wykładamy papierem lub smarujemy masłem, układamy krakersy Do garnka dajemy litr mleka (4 szklanki) masło cukier waniliowy i cukier-stawiamy na ogniu i podgrzewamy W miseczce mieszamy żółtka, mąkę, budynie i szklankę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupasem więc czas na wypieki ze śliwkami. Przepis na klasyczną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką jest u mnie nie do zastąpienia o tej porze roku. Tym razem zrobiłam ciasto w wersji bezglutenowej i mogę zdecydowanie zarekomendować ten przepis dla wszystkich alergików. Czas przygotowania: 35 min Czas oczekiwania: ok. 80 min Czas pieczenia: 35 min Składniki: (na blaszkę(...)łyżeczka cukru waniliowego 30 g masła miękkiego lub roztopionego szczypta soli 500 g śliwek Kruszonka: 50 g masła miękkiego 40 g cukru 80 g mąki (może być bezglutenowa Przygotowanie: Ciasto: Do miski przełóż wszystkie składniki za wyjątkiem masła, wyrób na gładką masę przez ok. 10 min * Polecam użycie robota, szczególnie w przypadku robieniu wypieku bezglutenowego, ciasto będzie się lepić! * Każda
Słodki BlogLubicie ciasta z owocami sezonowymi? My bardzo, dlatego też zrobiliśmy ciasto kruche z malinami. Przepis jest bardzo prosty, nie jest bardzo czasochłonny, a ciasto smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować, puki są maliny. Oczywiście jeśli ich nie lubicie możecie zastąpić je np. borówkami :-) Blaszka: 22 x 32 cm Składniki ciasto kruche: 400 g mąki pszennej tortowej 5 jajek (żółtka, białka do pianki(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g) 120 ml oleju świeże maliny 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść. Do ciasta kruchego dajemy tylko żółtka, białka zostawiamy do pianki. Najlepiej na ten czas włożyć je do lodówki. Podzielić na 2 części 60/40 %. 2. Oba ciasta zawijamy
kruche babeczkipory robiłam sporadycznie, to jednak w takim wydaniu to gratka dla wielbicieli słodkości. Pomysł na taki serniczek właściwie sam przyszedł. Wszystko zaczęło się od silikonowej formy do ciast musowych. Zaraz po jej zakupie wypróbowywałam chyba wszystkie znane mi przepisy. Sernik był dość eksperymentalnym dziełem, ale wyszedł przepysznie. Wykonanie sernika Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest on trudny(...)nałożenie dżemu na spód , a następnie umieszczenie spodu w formie, dżemem do dołu . Ważnym jest, aby trochę docisnąć spód do środka. Tak, aby nasz serniczek dokładnie wypełnił boki formy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na min 4h . Ozdabianie Proszę uważać podczas wylewania ciasta polewą czekoladową. Bardzo szybko gęstnieje na zimnym ciachu. Układanie wzorów na tym serniczku jest bardzo proste , ozdoby trzymają
SmartBake.plprzepisie znajdziecie instrukcje jak to zrobić. Składniki: Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru pół szklanki oleju Kruszonka: 50g masła pół szklanki mąki 1/3 szklanki(...)cukru Dodatkowo: ok 3/4 szklanki porzeczek lub innych sezonowych owoców typu jagody, maliny, rabarbar itp. *** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski *** *** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Jeśli nie macie papierowych papilotek do babeczek, możecie tak jak ja, zrobić je z papieru do pieczenia
Blog z ApetytemShare Pinterest Print Łatwe ciasto z warstwą twarogową i czereśniami, idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu i jest pyszne. Zapraszam na ciasto z serem i czereśniami Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa(...)zmielonego twarogu półtłustego 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszek) 1 jajko 4 łyżki cukru Dodatkowo: około 500 g czereśni Przygotowanie: Masa serowa: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie
Oryginalny smakCiasto z jagodami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jabłonka, gmina Dydnia, powiat brzozowski W dawnych polskich obyczajach zbieranie leśnych jagód związane było z religijnymi wierzeniami i zwyczajami, które dyktowały czas najobfitszych zbiorów. Wierzono mianowicie, że jagody i inne leśne owoce powinno się zbierać dopiero od 24 czerwca, czyli od dnia Świętego Jana. Mawiano „Na Święty Jan jagód dzban”, wierząc że święty święci(...)maliny, porzeczki i agrest. Zbiory jagód kończono na Świętego Jakuba, czyli 25 sierpnia. „Po Świętym Jakubie robak w owocach dłubie”. Jednym z lubianych zastosowań jagód było dodawanie ich do ciasta. Ciasto z jagodami z Jabłonki posmakuje i wielbicielom biszkoptów i tym, którzy lubią wilgotne ciasta na oleju. Jest okazałe i puszyste, ale dzięki olejowi i odrobinie śmietany jest też miękkie
Trzeci talerzubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 30 min. składniki na warstwę z truskawkami(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w ok. 140 st. C przez ok. 60 min., a następnie pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. złożenie ciasta: biszkopt – galaretka z truskawkami – krem budyniowy – beza
Domowy Smak Jedzeniazimno) z truskawkami. Smakuje rewelacyjnie, jest wilgotny, kremowy, wysoki i przepyszny. Zapraszam ***zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki(...)pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g masła lub margaryny MASA SEROWA -ok. 1250g sera białego półtłustego lub tłustego zmielonego -5 jajek -3 białka z ciasta -200g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) DODATKOWO -ok 500g truskawek -2 łyżki mąki ziemniaczanej -cukier puder do oprószenia Składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrincessa kokosowa to pyszne ciasto przekładane z truskawkami. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych kokosową masą budyniową z dodatkiem wafelków kokosowych oraz świeżych truskawek. Pomiędzy warstwami masy znajduje się chrupiąca beza kokosowa, która świetnie komponuje się z kremową masę budyniową z mascarpone. Ciasto jest mocno kokosowe i dość słodkie, a orzeźwiającej nuty dodają mu kawałki świeżych(...)blaszki (wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu przecinamy biszkopt na 2 części. Masa budyniowa: Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy
Kuchnia MagdaLenydodatkiem sosu śmietanowego z natką pietruszki i gałką muszkatołową. Idealny pomysł na ciepłą przystawkę, obiad lub kolację w gronie najbliższych. Bardzo smaczny i sycący placek na wytrawnym, kruchym cieście. Składniki zalane doprawionym sosem jajeczno-śmietanowym. Quiche to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. To świetna propozycja dla całej rodziny. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na quiche z szynką, porem, serem(...)cheddar i pomidorkami koktajlowymi. Quiche z szynką i serem gorgonzola w sosie śmietanowym SKŁADNIKI na ciasto: 300 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej) 150 g masła – ¾ kostki masła 1 duże jajko szczypta soli SKŁADNIKI na sos: 3 średnie jajka 150 ml śmietanki 30 % 200 g kwaśnej śmietany 18 % 100 g sera cheddar garść natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zasmakuj KuchniLeśny mech to pyszne ciasto szpinakowe przekładane galaretką z owocami i kremem śmietankowym. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto idealne na specjalne okazje jak imieniny, urodziny, czy święta. Przepis na ciasto leśny mech z galaretką jest bardzo prosty i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto(...)wyjdzie wyśmienite! CIASTO LEŚNY MECH Z GALARETKĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g) 280 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z galaretką i owocami 2 galaretki malinowe 400 g malin 700 ml gorącej wody Masa śmietankowa 250 serka mascarpone
Alle Dobre!