nasze babcie i prababcie raczej nie piekły szarlotek, a jabłeczniki, jabczyniaki, albo właśnie jabczoki. Jabczok z Krasnej to smażone jabłka na kruchym spodzie z piankową kołderką i startym ciastem na wierzchu. Piana z białek ubita jest z dużą ilością cukru i zagęszczona mąką ziemniaczaną, dlatego nie opada i swoją słodyczą kontrastuje z kwaśnymi jabłkami. Najlepszą odmianą jabłek do tego typu(...)ciast jest antonówka albo reneta. Jabłka są kwaśne, ale szybko rozpadają się pod wpływem temperatury i tworzą smaczną, zwartą masę jabłkową. Przepis pani Marii Zaguły z Koła Gospodyń Wiejskich z Krasnej pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Jabczok – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru
Trzeci talerzskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej o pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C, aż będzie rumiane. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę z galaretki(...)białkową wykładamy do foremki (22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 – 80 min. wystudzoną bezę układamy na kremie śmietankowym. Ciasto schładzamy przez kilka godzin. (Bezę można upiec dzień wcześniej
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na ciasto: (foremka 24cm x 24cm) 2 szkl mąki pszennej 220 g masła lub margaryny 1/2 szkl wody (lub mleka) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Ustawiamy na średnim ogień i podgrzewamy mieszając(...)połączą a cukier rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie dodajemy żółtka, a. następnie mąkę. Mieszamy całość rózgą Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z kakaowym ciastem. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy na 2 placki. Ponieważ moje
Walijskie PichcenieCzęsto tutaj piszę, że uwielbiam ciasta z kawą. I faktycznie tak jest. Choć samej kawy praktycznie wcale nie piję na co dzień, to wypiekom z dodatkiem kawy nie potrafię się oprzeć. Tym razem przygotowałam ciasto kawowo-kakaowe przełożone kawowym kremem budyniowym z biszkoptami i galaretką. Wyszło cudownie wilgotne i bardzo pyszne. Ciasto: 4 jajka 250 g gęstej, kwaśnej śmietany(...)pszennej 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 200 g masła 2 łyżki kawy zbożowej (u mnie karmelowa) 50 g czekolady białej Dodatkowo: 1 op. petitków 2 op. galaretki wiśniowej Ciasto: Jajka miksujemy na niskich obrotach wraz z cukrem, olejem i śmietaną (nie trzeba miksować zbyt długo; masa powinna nabrać jednolitej konsystencji). Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną łączymy
Smaki Na TalerzuCiasto czekoladowe z serem Moja rodzina bardzo lubi ciasta czekoladowe popularnie zwane murzynkiem a i serniki również, więc połączenie tych dwóch ciast w jednym jest oczywiście pysznym rozwiązaniem! Smakuje wam takie połączenie? Uwaga bo bardzo szybko znika! Do kawy, do herbatki, do kakao – no pyszne po prostu! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS(...)CIASTO CZEKOLADOWE Z SEREM Składniki na blaszkę 35x25cm: Ciasto czekoladowe: 4 jajka 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ciemnego 5 łyżek wody Masa serowa: pół kg sera białego mielonego (może być z wiaderka) 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej
Dorota SmakujeLekkie, cytrynowe ciasto z musem mango. Przez konsystencję „ptasiego mleczka” doskonale będzie pasować, po wcześniejszym schłodzeniu, przede wszystkim jako letni wypiek. Natomiast dzięki wykorzystaniu polpy z mango z puszki, jest to jak najbardziej ciasto całoroczne. W zasadzie to sprawdzi się na każdą okazję, nawet na Święta. Jest przepyszne i jestem pewna, że posmakuje Tobie i Twoim bliskim(...)ciasto składa się cienki, jasny biszkopt, śmietanowo-jogurtowa pianka, usztywniona galaretką, oraz warstwa mango, również z dodatkiem galaretki. Ciasto jest mięciutkie, delikatnie, piankowe. Słodkie, ale nie przesłodzone. Koniecznie spróbujcie Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru drobnego 75-80 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Cytrynowa pianka: 330 g śmietany kremówki
Smaki Na TalerzuTorcik jagodowy to cały zestaw pysznych smaków, w którym główną rolę grają jagody. To smaki lata, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Torcik jagodowy zrobiłam na blatach z ciasta półkruchego . Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowania, możesz zamiast blatów użyć herbatników. Uwaga: szklanka 200 ml Rozpoczynam od przygotowania frużeliny jagodowej i ganache czekoladowego, które najlepiej zrobić dzień wcześniej. Składniki(...)chwili mieszam, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści. Ganache odstawiam do wystygnięcia, a następnie na noc do lodówki. Następnego dnia przygotowuję ciasto. Składniki na ciasto: 550 g mąki (4 szklanki) ½ szklanki cukru 150 g masła 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatam ciasto
Słodki sentymentCiasta czekoladowe to moja słabość i miłość. Uwielbiam je piec i jeść, dlatego dziś mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto czekoladowe , które doskonale sprawdza się na ostatnią chwilę, kiedy spodziewamy się niezapowiedzianych gości i chcemy poczęstować ich czymś słodkim. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i mocno czekoladowe. Nawet nie trzeba używać miksera, żeby je zrobić(...)więcej, składniki prawdopodobnie znajdziecie w swojej spiżarni, więc jest to świetna opcja na szybki i smaczny deser do kawy bez wychodzenia z domu. WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS Składniki 1 butelka kefiru (400 g) 450 g mąki pszennej 2 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki kakao 3/4 szklanki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki ulubionego dżemu
Alle Dobre!Składniki : płat ciasta francuskiego jedna cukinia mała czerwona papryka żółty ser, ulubione zioła musztarda i majonez jajko Przygotowanie: Przed wyłożeniem ciasta z lodówki trzeba przygotować wszystkie składniki by ciasto nie zdążyło się rozmrozić Umytą cukinie pokroić w dość cienkie,długie plasterki i ułożyć na patelni grillowej, grillować z obu stron- wystudzić Paprykę również pokroić w dość długie kawałki Ser żółty(...)zetrzeć na tarce lub w cienkie plasterki, jajko utrzepać Gdy mamy już przygotowane w/w składniki wyjmujemy ciasto i i gdy tylko to możliwe rozwijamy delikatnie na papierze i smarujemy musztardą zmieszaną z odrobiną majonezu Rozkładamy na cieście wzdłuż plastry cukinii, paprykę, posypujemy serem i ziołami i energicznie zwijamy by ciasto pozostało nadal lekko zimne Smarujemy
Proste PotrawyCiasto bez pieczenia ze świdośliwą, a to ci dopiero niespodzianka. Wiem, że nie każdy z was zna świdośliwę dlatego spokojnie można ją t zastąpić porzeczką czy borówką. Lub gotowymi powidłami. Bo tak też było i u mnie. Świdośliwę dostałam od sąsiadki w postaci konfitury. Swoją drogą jest to przepyszny i bardzo zdrowy owoc. Ciasto robiłam w zasadzie pod tą konfiturę(...)jego wykonania wykorzystałam przepis na ciasto Malakoff , które jest już na blogu. Popełniłam tu jeden mały błąd, ale na szczęście wybaczalny Trochę za długo moczyłam biszkopty w kawie, w szczególności w tej warstwie dolnej. Dlatego spód trochę zbyt bardzo mi się rozmiękł. Ale dla fanów kawy nie było to żadną pomyłką Ciasto bez pieczenia ze świdośliwą, przepis na foremkę
RelaxtimeSerdecznie witam i zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami, ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ciasto z truskawkami jest wilgotne, puszyste, polecam upiec, bo warto. Użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm na ciasto: około 500 gramów truskawek 320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 110 gramów cukru – ½ szklanki(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli na kruszonkę: 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Link do filmiku z przepisem na: Ciasto truskawkowe Przygotowanie: Składniki na kruszonkę łączę ze sobą dłońmi, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję, tak żeby
Uwaga Babcia GotujeCiasto czekoladowe sprawdzi się na każdą okazję - zarówno na imprezę (np. imieninową) czy po prostu jako coś słodkiego do kawy, gdy odwiedzają nas znajomi. Samo ciasto jest bardzo proste do zrobienia, do tego krem śmietankowy i świeże pomarańcze - chwila roboty i pyszny deser gotowy! Ciasto czekoladowe z kremem i pomarańczą - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 3 jajka(...)zmiksuj dodając stopniowo mąkę kokosową, proszek do pieczenia, kakao i cukier waniliowy. 2. Do mieszaniny dodaj 75g masła i zmiksuj stopniowo dolewając 50-100ml wody kontrolując konsystencję ciasta (mąka kokosowa mocno wciąga wodę, więc jej ilość może być różna). 3. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
Z notatnika dietetykaCiasto Malinowa Krówka to prosty deser bez pieczenia, dzięki czemu mogą go zrobić osoby nie posiadające w swojej kuchni piekarnika. Jest to ciasto warstwowe składające się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, kremu malinowego i kremu śmietanowego. U mnie ciasto Malinowa Krówka to deser do zrobienia którego wykorzystałam dżem malinowy, ale w okresie letnim kiedy są świeże maliny(...)można dżem zastąpić świeżymi owocami. W takim przypadku należy pominąć jedną warstwę herbatników, a owoce ułożyć w warstwie kremu budyniowego. Ciasto Malinowa Krówka jest kremowe, delikatne i niezbyt słodkie. Ten deser najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy smaki się połączą, a herbatniki zmiękną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ciasto Malinowa Krówka: około 400 g herbatników Krem budyniowy
Danka Pichciskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C, aż będzie rumiane. składniki na warstwę z mango i galaretki: 3 galaretki(...)syropu i kroimy w kostkę. Świeże mango obieramy i również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce dodajemy do galaretki, mieszamy i odstawimy. Gdy galaretka zacznie tężeć całość przekładamy na upieczone ciasto kruche i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru
Domowy Smak Jedzenia