ciasto - 162020 przepisów (strona:909/10802)

Razowe rogaliki z jabłkami 69

wyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki). Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz jabłek wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić(...)robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg

moj przepis na
Zygmuntówka 67

mojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona :) Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem(...)konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego

moj przepis na
Pączki z ziemniakami 82

mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk niemiłosiernie(...)należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. rozwałkować na grubość 1-1,3 cm na mocno wysypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Odstawić do napuszenia na wysypanej mąką tacy pod ściereczką. Rozgrzać olej do 175 st nie więcej. Smażyć z dwóch stron

moj przepis na
Tarta cytrynowa 73

mojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla fanów mniej słodkich ciast. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Moje wypieki . Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24-26 cm: 195 gr mąki tortowej 20 gr cukru pudru 115 gr zimnego(...)cytryny (1 łyżka) Mąkę z masłem posiekać nożem na drobną kostkę, dodać resztę składników, posiekać, krótko wyrobić. Spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 61

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto(...)być błyszczące, elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 63

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 66

dużej miski wsypać mąkę, w środku mąki zrobić dołek. W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania(...)dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron. Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat, w celu odgazowania

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 74

adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę(...)turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tarta bananowa z kremem czekoladowym, bezglutenowa, bez cukru 69

mojprepisna.pl | Tarta bananowa z kremem czekoladowym Nietypowa tarta bananowa, smaczna, zdrowa, bezglutenowa i prawie wegańska. Prawie, bo w cieście kruchym jest jedno jajko. Dopełnieniem tarty jest pyszny krem czekoladowy z dojrzałego awokado i bananów. Pomysł na spód i budyń mojego autorstwa. Pomysł na krem czekoladowy z blogu Lady och Mistrzyni . Polecam! Składniki na formę 23 cm: Składniki na spód(...)ryżowej 50 g mąki jaglanej 50 g mąki gryczanej 50 g oleju kokosowego (następnym razem dam 70 g) lub zimnego masła 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, w przypadku gdy ciasto nie chce się kleić ) 1 jajko 1 łyżka cukru pudru (ja nie dodawałam) Składniki na bananowy budyń: 300 g dojrzałych bananów 500 ml mleka (u mnie sojowe

moj przepis na
Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie 60

stolnicę, dodać masło, posiekać aż masło połączy się z mąką, następnie puszkę z mlekiem mocno wstrząsnąć, wymieszać i dodać odmierzoną ilość do mąki i oleju, szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ja zawsze składniki na ciasto przekładam do malaksera i siekam do momentu, aż składniki połączą się w jedną zwartą kulę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część przełożyć do woreczka(...)spłaszczyć, schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, stolnicę wysypać lekko mąką. Wyjąć z lodówki pierwszy kawałek ciasta, rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm, o grubości około 3 mm. Podzielić na 8 lub 12 równych trójkątow. Na każdą podsrtawę trójkąta położyć łyżeczkę twardego dżemu, u mnie z aronii. Zwijać ragaliki zaczynająć od podstawy di wierzchołka, lekko

moj przepis na
Ciasto Truskawkowa Kostka 95

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto truskawkowa kostka to bardzo lekki i smaczny deser z dodatkiem delikatnego biszkopta, puszystej masy śmietankowej i pysznego musu truskawkowego. Idealnie sprawdzi się jako smaczny i lekki deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto z musem truskawkowym to idealny dodatek do kawy, ponieważ można je przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, przygotować masę(...)dodatkiem różnego rodzaju owoców, ja wybrałam truskawki, jednak czasem zastępuje je malinami lub wiśniami. Adekwatnie do owoców wybieram smak galaretki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne ciasto truskawkowa kostka , które jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. PRZEPIS NA CIASTKO TRUSKAWKOWA KOSTKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Przepiski.pl
SZYBKIE, DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z MIGDAŁAMI 53

Szybkie, dwukolorowe ucierane ciasto z migdałami to moja dzisiejsza propozycja ciasta do popołudniowej kawy . Wymieszanie tego ciasta razem z pieczeniem zajmuje godzinę a pokroić je można praktycznie od razu po upieczeniu . Migdały można tu zastąpić orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi a nawet ulubionymi owocami. Powiem Wam, że ciasto to jest tak pyszne , że znika z talerza równie szybko jak się(...)miesza. Idealne w sytuacji "jadą goście" .  Składniki na szybkie, dwukolorowe ucierane ciasto z migdałami : * 150 g masła w temperaturze pokojowej * 3/4 szklanki (150g) cukru * 4 jajka * 2 szklanki (240 g) mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mleka * 2 płaskie łyżki kakao * około 50 g migdałów krojonych w słupki (użyłam  Skworcu ) * opcjonalnie cukier puder do posypania

Zrób to smacznie
Strudel smażony – kuchnia podkarpacka 74

Dzikowa, ostatnich właścicieli Góry Ropczyckiej. Być może właśnie z racji tej bogatej lokalnej historii jednym ze specjałów, które się tutaj przygotowuje od kilku pokoleń, jest smażony strudel z jabłkami. Ciasto na strudel przygotowuje się podobnie do ciasta na pierogi – z mąki pszennej, gorącej wody, oleju i soli. Tak przygotowane ciasto jest elastyczne i łatwo się formuje. Na rozwałkowane ciasto wykłada(...)najlepiej jest wykorzystać jedną z wczesnych odmian jabłek, które szybko się rozpadają podczas smażenia. Strudel zwija się w rulon, który następnie smaży się z dwóch stron na oleju. Upieczone ciasto jest chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Podaje się je posypane cukrem pudrem. W okolicy przygotowuje się również strudel w wersji galicyjskiej, tj. pieczony w piecu, a nie smażony

Trzeci talerz
Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. 87

Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. Każdy z nas kocha pierogi , najbardziej popularne to pierogi ruskie i z kapustą i grzybami . Bardzo smaczną alternatywą są szybkie pierogi wykonane z ciasta francuskiego , które wypełnione są karmelizowaną cebulą . Prosty przepis na ciasto i nadzienie tworzą pyszny posiłek . Tym razem pójdziemy na łatwiznę, bez gniecenia i wałkowania ciasta , wykorzystamy gotowe ciasto francuskie i wypełnimy(...)żelazo. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 3 cebule – 1 łyżka syropu klonowego – 2 łyżki octu balsamicznego – sól, pieprz – olej do smażenia – 1 opakowanie ciasta francuskiego – ser mozzarella do posypania – 1 jajko Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy syrop klonowy. Mieszamy i smażymy około

Zdrowy Styl Joanny