adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulebiak z kapustą i grzybami Przepis na tradycyjną potrawę Wigilijną czyli Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne kulebiaki drożdżowe. Kulebiak z kapustą i grzybami Składniki na 2 kulebiaki: Farsz: 500g kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów leśnych(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku dwie szklanki wody 2 cebule 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Ciasto: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 50g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kulebiaka przed pieczeniem
Księga-SmakuPrzepis na pyszne ciasto marchewkowe pachnące cynamonem, pełne orzechów i słodkiej marchewki. Ciasto jest dodatkowo przełożone waniliową masą z serka kremowego. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na tortownicę 20 cm) Ciasto: 70 g cukru (1/3 szklanki) 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju 100 g marchewki (1 szklanka) 130 g mąki (3/4 szklanki) 1 łyżeczka(...)orzechów Masa: 100 g serka kremowego typu philadelphia 50 g miękkiego masła 40 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego * Serek i masło powinny być w temp. pokojowej Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę Wlej cienką strużką olej i wymieszaj na małych obrotach miksera Dodaj marchewkę Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem
Słodki Blogjajko 1/4 szklanki ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 kg kwaskowych jabłek (lub 800 g musu jabłkowego) cynamon - ile lubicie :) PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, słodzidło i pokrojone w kostkę zimne masło (możemy wykorzystać malakser/termomix itp). Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę(...)tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy sok. Mieszamy z cynamonem. Do szarlotki można wykorzystać mus jabłkowy wymieszany z cynamonem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy ciasto się schłodzi dzielimy je na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy dno blaszki (po kawałku ciasta i ugniatamy dłonią, aż wykleimy całe dno). Na ciasto wykładamy jabłka
Moje Kuchenne Rewelacjeświąteczny czas naszła mnie ochota na jakiś deser. A że z powodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche(...)odstawić do wyrośnięcia drożdży. Rozbełtać jajka. Czekoladę posiekać na kawałki. Gdy drożdże się namnożą, do miski dodać rozbełtane jajka, sól, cukier, masło i resztę mleka. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać kawałki czekolady i wyrabiać ciasto dalej, by czekolada równomiernie rozłożyła się w całej masie. Ciasto uformować w kulę. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieKremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Machowa, gmina Pilzno, powiat dębicki Kremówka z Machowej to proste ciasto złożone z dwóch kruchych blatów i domowej masy budyniowej. Zwykle masę do kremówek przygotowuje się na 2 sposoby. Albo zimny budyń uciera się z masłem na krem, albo masło dodaje się do budyniu w trakcie gotowania. Krem przygotowany pierwszym sposobem jest delikatniejszy(...)bardziej puszysty, ale przekłada się nim na zimno, więc blaty ciasta muszą być bardzo delikatne, żeby ciasto było smaczne. Masa ugotowana z masłem ma bardziej zwartą konsystencję, ale lepiej łączy się z ciastem przekazując mu swoją wilgotność. Takie ciasto łatwiej kroić, ale też dłużej można je przechowywać. Do kremówki z Machowej masę budyniową przygotowuje się według drugiej metody. Ciasto
Trzeci talerzCzekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany wiśniami liofilizowanymi. Prawdziwa rozpusta! Kremowa, mocno czekoladowa masa z wyczuwalną nutą wiśni wykonana została z serka mascarpone, gorzkiej czekolady oraz kremu o smaku czekoladowo-wiśniowym. Dodatkowo w masie wyczuwalne są drobinki gorzkiej czekolady(...)cukru. Pod masą czekoladową znajduje się kisielowa masa wiśniowa wykonana z mrożonych wiśni, o słodko-kwaśnym smaku, która świetnie współgra z deserową masą czekoladową. Znakomite połączenie czekolady i wiśni! Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć i uprościć sposób jego wykonania, to zamiast ciasta kruchego możemy zrobić spód herbatnikowy - z mielonych herbatników i rozpuszczonego
Kuchnia MagdaLenydokładniej ciasto marchewkowe ze śliwkami, ale też z dodatkiem jabłka, które nadaje bardzo fajny smak. Delikatne, przepyszne, a śliwki są tutaj świetnym uzupełnieniem jesiennych smaków. Prosto i przepysznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 150 g marchewki(...)cynamon, mieszam i dodaję po łyżce do masy jajecznej. Wyłączam mikser. Dodaję marchewkę i jabłko i mieszam łopatką. Tortownicę 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika do wystygnięcia
Słodki sentymentCiasto finazja to kolejny smaczny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Wypiek ten składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego masą kajmakową, herbatnikami, dżemem porzeczkowym oraz pyszną i puszystą masą śmietanową. Połączenie tych wszystkich składników ze sobą smakuje naprawdę rewelacyjnie. Poniżej zaprezentuję Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować ciasto finezja. Jestem pewna, że zachwyci Wasze(...)podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO FINEZJA Składniki BISZKOPT 4 jajka 140 g cukru 80 g mąki 3-4 łyżki kakao 20 g skrobii ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżka wody MASA 600 ml śmietany krówki 250 ml serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody DODATKOWO 1 puszka masy kajmakowej 1 słoik dżemu z czarnej pożyczki duża paczka
Alle Dobre!MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z czekoladą. Jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach, oba kremy jasny i ciemny wspaniale ze sobą smakują. Ciasto jest aromatyczne, apetycznie wygląda i uważam, że jest proste do zrobienia. Podczas przygotowywania może się wydawać, że budyń jest za gęsty, ale tak ma być. Powstanie świetne, kremowe ciasto. Polecam(...)inspiracja z bloga kolaci.biz ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą Składniki: Spód: 5 białek 120g cukru 100g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) Krem: 1 litr mleka 5 żółtek 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
Mała Cukierenkajuż bardzo dawno nie robiłam żadnego ciasta bez pieczenia. Dlatego postanowiłam nadrobić zaległości w tym temacie, a przy okazji wykorzystać trochę zapasów ze spiżarni. Postawiłam na ciasto krówka bananowa. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony: Ciasto krówka bananowa na krakersach (gotujzcukiereczkiem.pl) , zmieniając pewne szczegóły. Ciasto krówka bananowa to wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, mimo(...)tortową i ziemniaczaną. Mieszankę cienkim strumieniem wlałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń wyłożyłam na herbatniki i równo rozsmarowałam. Na budyniu ułożyłam krakersy solone. Ciasto obciążyłam drewnianą deską do krojenia aby ciastka nie odchodziły i odstawiłam na czas przygotowania kolejnych warstw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żelatynę zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut do napęcznienia
Waniliowe Improwizacjesię Karpatka w wersji klasycznej spróbujcie ją urozmaicić owocami, np. borówką amerykańską. Karpatka sama w sobie jest pyszna, a z dodatkiem owoców jest fantastyczna. KARPATKA Z BORÓWKAMI Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła 250 ml wody 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 200 g masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka duża garść borówek amerykańskich Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy z ognia, mieszamy, aby przestudzić. Do ostudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia z resztą składników. Ciasto dzielimy na dwie części
Bon appetit mon amieCiasto Pijany Czarny Las powstało po zrobieniu nalewki wiśniowej , z której zostały mi wiśnie nasączone alkoholem. Pierwsze ciasto jakie mi się skojarzyło z wiśniami to tort Czarny Las. Tort wydał mi się za duży, więc powstało ciasto biszkoptowe ze śmietankową masą, wiśniami i odrobiną czekolady. CIASTO PIJANY CZARNY LAS Składniki: (forma 20x30 cm) ciasto(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 600 g wiśni drylowanych z wiśniówki wierzch: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru, masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Bon appetit mon amieOstatnio mam etap, że ciągle mogłabym piec i jeść ciasto drożdżowe , więc dziś przychodzę do Was z taką propozycją. Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi , co Wy na to? Pyszne, puszyste, miękkie ciasto pełne czekolady i orzechów. Wieczory są już chłodne, a takie ciasto doskonale nada się na jesienne popołudnia i wieczory z towarzystwem kubka ciepłego mleka(...)milusiego kocyka. Mnie taka opcja odpowiada :) Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi - składniki: Ciasto drożdżowe: * 340 g mąki pszennej * 150 ml letniego mleka * 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych) * 30 g cukru * 50 g roztopionego masła * 1 jajko Dodatkowo: * 3 łyżki masła czekoladowego * 40 g orzechów laskowych Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę
Zrób to smacznieKurczak w chrupiącym cieście czosnkowym Delikatne, soczyste mięsko drobiowe w chrupiącej i aromatycznej panierce z ciasta czosnkowego. Te kotleciki wprost rozpływają się w ustach, pychotka Składniki: 2 filety z kurczaka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano Ciasto: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego(...)koperku 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: olej do smażenia *** Fileciki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w dość cienkie kotlety *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami *** *** Przygotowujemy ciasto. Mleko łączymy z wodą, mąką i jajkiem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta *** *** Dodajemy przeciśnięty lub starty czosnek, sól oraz posiekany koperek. Mieszamy *** *** Do ciasta wkładamy filety z kurczaka, mieszamy delikatnie
Blog z Apetytem