Mazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję... Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa(...)świetnie komponuje się z kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz słodkim i chrupiącym wierzchem z orzechów włoskich w miodzie. Ciężko mu się oprzeć... Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka) 2 jajka
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj mam coś dla fanów batoników Ikar a mianowicie pyszne dwukolorowe ciasto z masą opartą na tych właśnie batonikach. Składniki: ciasto ciemne - 250 g masła - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru - 4 łyżki mleka - 1 i 1/2 szklanki mąki - 4 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe - 4 białka - 150 g cukru - 1 łyżka octu jabłkowego - 1 czubata(...)łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 3 łyżki cukru - 200 g masła - 3 batony Ikar - 3 łyżki mleka Przygotowanie: Na początku zabieramy się za przygotowanie ciemnego ciasta. Do garnka wkładamy pokrojone masło, kakao, cukier oraz mleko. Całość mieszamy, zagotowujemy a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Białka
Zainspirowana w kuchnikolejna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Mazurek z wiśniami i orzechami znaleziony na Kwestii Smaku to połączenie smaków, które bardzo lubimy. Nie jest typowym, niezwykle słodkim ciastem. Tutaj słodycz czekolady jest przełamana kwaskowatymi wiśniami i połączona ze smakiem prażonych orzechów. Mazurek ma wyjątkowo bogaty smak. Jeśli lubicie takie zestawy smakowe – gorąco polecam. Składniki: Ciasto: • 150 g mąki(...)skórki i zemleć. W misce wymieszać mąkę z migdałami, dodać masło. 2. Następnie do misy dodać cukier i żółtka, posiekać składniki i zagnieść, aż do uzyskania jednolitego ciasta. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć je na natłuszczoną formę do ciasta w taki sposób, by uformować wałeczek na brzegach. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. 4. Orzechy lekko podprażyć
W mojej kuchniSuper pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto cytrynowe to jeden z moich hitów w domu (ponieważ lubimy cytrusy). Dodatkowo upieczone ciasto zostało polane lukrem i posypane tartą skórką z cytryny, która jeszcze bardziej podkreśla smak i cytrusowy aromat ciasta. To świetny przepis, który możesz dowolnie modyfikować dodając do ciasta bakalie, a nawet owoce. Ciasto cytrynowe SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre oraz skórkę otartą z 1 cytryny, mieszam energicznie, lecz krótko tylko do połączenia. Składniki na ciasto mieszam na początku rózgą kuchenną, następnie łyżką – krótko, tylko do połączenia się składników. Formę wykładam papierem do pieczenia (samo dno, zamykam obręcz), a boki smaruję masłem. wlewam ciasto, wyrównuję. Ciasto
Zasmakuj Kuchnicoś słodkiego polecam zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem. Wykwintny, delikatny, prawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc. Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem(...)takim waniliowym aromatem i kojarzy mi się on z dobrymi, włoskimi lodami. Po co sobie psuć taki nieziemski smak :) Zawijany torcik wymaga może trochę więcej pracy niż inne ciasta. A czasami pewnie trzeciej ręki. Chociażby do robienia zdjęć. Uświadomiłam to sobie właśnie po nałożeniu kremu na biszkopt. O ile do tego momentu udawało mi się sfotografować każdy krok, to już
dolcevitainmykitchenniego wystudzony budyń. Krem odstawić w chłodne miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać wszystko nożem. Dodać cukier, szczyptę soli i żółtka. Zagnieść szybko jednolite ciasto i uformować kulę. Zawinąć całość w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość(...)Przygotować małe foremki do babeczek o średnicy 7 cm. Wysmarować je dokładnie masłem, a następnie wylepiać przygotowanym ciastem. Następnie babeczki napełnić kremem budyniowym, zostawiając odstęp około 0,5 cm od brzegu. Na koniec każdą babeczkę przykryć plasterkiem ciasta, wyciętym za pomocą wolnej foremki - tak żeby idealnie pasowała do kształtu. Każdą babeczkę nakłuć delikatnie widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez
Świat Ciastawiaderka 1 puszka masy kajmakowej 460 gram 100 gram masła lub margaryny 6 jajek 1 budyń śmietankowy bez cukru opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru jeśli lubimy słodsze ciasto Składniki na polewę : 2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki masła 2-3 garście płatków migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta : do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy(...)suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia. ( mi się spieszyło więc nie chłodziłam ciasta tylko od razu przełożyłam je do blaszki ). ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do formy o wymiarach
Blog kulinarny S9.PLKilka lat temu pisałam, że mazurki poznałam dopiero po przeprowadzeniu się z domu rodzinnego na Mazowsze. Nigdy wcześniej ani nie widziałam, ani nie jadłam tych ciast. Choć nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami, do których należą typowe mazurki, to raz w roku nabieram na nie ochotę. Po ponad miesięcznym niejedzeniu słodyczy i rezygnacji z cukru, w Wielkanoc chętnie sięgam(...)zimnej wody Wymieszać ze sobą suche składniki. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do suchych składników. Lekko wyrobić, rozdrabniając kawałki masła. Do masy dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto uformować w dysk i położyć na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkować w okrągły placek o grubości 1 cm. Na środku ciasta ułożyć
Weekendy w domu i ogrodzieproporcje na smaczną babkę piaskową w okrągłej i głębokiej formie z kominem w środku o pojemności 2 litrów. Sekret sypkości babki polega na użyciu skrobi ziemniaczanej, dzięki której ciasto jest sypkie, wręcz piaskowe . Jeśli lubisz bardzo sypką babkę, to zwiększ ilość skrobi ziemniaczanej i proporcjonalnie zmniejsz ilość mąki pszennej. Jeśli całkowicie zastąpisz mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną, otrzymasz bezglutenową i bardzo(...)cytryny oraz kakao do urozmaicenia smaku i koloru. W przepisie nie używam proszku do pieczenia, a mimo to babka bardzo ładnie wyrasta. Postępuj zgodnie z moimi wskazówkami. Przygotowuję masę ciasta. W misce mieszam ze sobą 150g mąki pszennej i 150g skrobi ziemniaczanej. Następnie oddzielam żółtka od białek. Do oddzielnej miski wrzucam masło oraz szczyptę soli i miksuję na najwyższych obrotach
Ania gotujeDrożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować! Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100g cukru pudru 5 żółtek 1 jajko 1/4 szklanka oleju szklanka ciepłego mleka 100g masła szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka masy makowej roztrzepane białko Kruszonka: 50g cukru(...)żółtka, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko, sól, resztę cukru, mąkę i stopione masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia
Blog z Apetytemchwilę, czas więc zaplanować co pojawi się w te święta na stole. Absolutnym deserowym wielkanocnym 'must have' są mazurki. Właściwie jest to jedyna okazja w roku, kiedy pieczemy to ciasto. Choć muszę przyznać, że nie było to nigdy moje ulubione wielkanocne ciasto. Trafiłam jednak pewnego razu na przepis na orzechowy mazurek, dostosowałam go do swoich potrzeb i okazało się(...)śliwkowych i zwieńczenie- chrupiąca beza. Wszystko to razem smakuje doskonale i w moim przypadku odczarowało mazurki. Coś czuję że ten przepis zostanie ze mną na długie lata. Składniki: Kruche ciasto: 180 g zmielonych orzechów włoskich 180 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 2 żółtka Mąkę, mielone orzechy
Smakowity Blog Kulinarnysię blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy. Składniki na ciasto kruche Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm. 40 dag mąki krupczatki 20 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru 4 żółtka Składniki(...)rozpuszczalnej 1 łyżeczka spirytusu ½ łyżeczki esencji waniliowej odrobina soli 1 słoiki galaretki z czarnej porzeczki - do smarowania blatów Przygotowanie tortu Przygotowanie tortu kruchego zaczynamy od upieczenia blatów z kruchego ciasta. Jak upiec kruche blaty Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy zimne, posiekane masło. Wszystkie składniki siekamy nożem lub siekacz ką do ciasta kruchego
Korniszonkiobficie zastawionym stole. W tym czasie wielkanocny stół aż się ugina od różnego rodzaju smacznych i kolorowych potraw. Pośród Wielkanocnych smakołyków nie może zabraknąć odrobiny słodyczy, chodzi oczywiście o ciasta Wielkanocne . Tradycyjnym ciastem jest oczywiście babka wielkanocna, która jest obowiązkowa. Obok niej powinny znaleźć się także inne, smaczne i kolorowe ciasta, które nie dość, że pięknie prezentują się na stole(...)jeszcze smakują obłędnie. Szczególnie osobom, które w poście trzymały wstrzemięźliwość od słodkości. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 10 ciekawych i apetycznych przepisów na ciasta Wielkanocne . Każde z nich swoim wyglądem zachęca do upieczenia go na tegoroczne święta. Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi przepisami. 1. Ciasto Leśny Mech Przepis na: Przepiski.pl 2. Migdałowa słodycz Przepis na: Alledobre.pl
Damusia.plduże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 650 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 50 g płatków migdałów, do oprószenia Mleko podgrzać, dodać drożdże(...)dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę
moj przepis nawyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki). Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz jabłek wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić(...)robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg
moj przepis na