ciasto - 162258 przepisów (strona:906/10818)

Torcik W-Z jak z PRL 79

adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę(...)turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tarta bananowa z kremem czekoladowym, bezglutenowa, bez cukru 75

mojprepisna.pl | Tarta bananowa z kremem czekoladowym Nietypowa tarta bananowa, smaczna, zdrowa, bezglutenowa i prawie wegańska. Prawie, bo w cieście kruchym jest jedno jajko. Dopełnieniem tarty jest pyszny krem czekoladowy z dojrzałego awokado i bananów. Pomysł na spód i budyń mojego autorstwa. Pomysł na krem czekoladowy z blogu Lady och Mistrzyni . Polecam! Składniki na formę 23 cm: Składniki na spód(...)ryżowej 50 g mąki jaglanej 50 g mąki gryczanej 50 g oleju kokosowego (następnym razem dam 70 g) lub zimnego masła 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, w przypadku gdy ciasto nie chce się kleić ) 1 jajko 1 łyżka cukru pudru (ja nie dodawałam) Składniki na bananowy budyń: 300 g dojrzałych bananów 500 ml mleka (u mnie sojowe

moj przepis na
Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie 63

stolnicę, dodać masło, posiekać aż masło połączy się z mąką, następnie puszkę z mlekiem mocno wstrząsnąć, wymieszać i dodać odmierzoną ilość do mąki i oleju, szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ja zawsze składniki na ciasto przekładam do malaksera i siekam do momentu, aż składniki połączą się w jedną zwartą kulę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część przełożyć do woreczka(...)spłaszczyć, schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, stolnicę wysypać lekko mąką. Wyjąć z lodówki pierwszy kawałek ciasta, rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm, o grubości około 3 mm. Podzielić na 8 lub 12 równych trójkątow. Na każdą podsrtawę trójkąta położyć łyżeczkę twardego dżemu, u mnie z aronii. Zwijać ragaliki zaczynająć od podstawy di wierzchołka, lekko

moj przepis na
Ciasto Truskawkowa Kostka 99

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto truskawkowa kostka to bardzo lekki i smaczny deser z dodatkiem delikatnego biszkopta, puszystej masy śmietankowej i pysznego musu truskawkowego. Idealnie sprawdzi się jako smaczny i lekki deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto z musem truskawkowym to idealny dodatek do kawy, ponieważ można je przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, przygotować masę(...)dodatkiem różnego rodzaju owoców, ja wybrałam truskawki, jednak czasem zastępuje je malinami lub wiśniami. Adekwatnie do owoców wybieram smak galaretki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne ciasto truskawkowa kostka , które jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. PRZEPIS NA CIASTKO TRUSKAWKOWA KOSTKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Przepiski.pl
SZYBKIE, DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z MIGDAŁAMI 57

Szybkie, dwukolorowe ucierane ciasto z migdałami to moja dzisiejsza propozycja ciasta do popołudniowej kawy . Wymieszanie tego ciasta razem z pieczeniem zajmuje godzinę a pokroić je można praktycznie od razu po upieczeniu . Migdały można tu zastąpić orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi a nawet ulubionymi owocami. Powiem Wam, że ciasto to jest tak pyszne , że znika z talerza równie szybko jak się(...)miesza. Idealne w sytuacji "jadą goście" .  Składniki na szybkie, dwukolorowe ucierane ciasto z migdałami : * 150 g masła w temperaturze pokojowej * 3/4 szklanki (150g) cukru * 4 jajka * 2 szklanki (240 g) mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mleka * 2 płaskie łyżki kakao * około 50 g migdałów krojonych w słupki (użyłam  Skworcu ) * opcjonalnie cukier puder do posypania

Zrób to smacznie
Strudel smażony – kuchnia podkarpacka 77

Dzikowa, ostatnich właścicieli Góry Ropczyckiej. Być może właśnie z racji tej bogatej lokalnej historii jednym ze specjałów, które się tutaj przygotowuje od kilku pokoleń, jest smażony strudel z jabłkami. Ciasto na strudel przygotowuje się podobnie do ciasta na pierogi – z mąki pszennej, gorącej wody, oleju i soli. Tak przygotowane ciasto jest elastyczne i łatwo się formuje. Na rozwałkowane ciasto wykłada(...)najlepiej jest wykorzystać jedną z wczesnych odmian jabłek, które szybko się rozpadają podczas smażenia. Strudel zwija się w rulon, który następnie smaży się z dwóch stron na oleju. Upieczone ciasto jest chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Podaje się je posypane cukrem pudrem. W okolicy przygotowuje się również strudel w wersji galicyjskiej, tj. pieczony w piecu, a nie smażony

Trzeci talerz
Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. 94

Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. Każdy z nas kocha pierogi , najbardziej popularne to pierogi ruskie i z kapustą i grzybami . Bardzo smaczną alternatywą są szybkie pierogi wykonane z ciasta francuskiego , które wypełnione są karmelizowaną cebulą . Prosty przepis na ciasto i nadzienie tworzą pyszny posiłek . Tym razem pójdziemy na łatwiznę, bez gniecenia i wałkowania ciasta , wykorzystamy gotowe ciasto francuskie i wypełnimy(...)żelazo. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 3 cebule – 1 łyżka syropu klonowego – 2 łyżki octu balsamicznego – sól, pieprz – olej do smażenia – 1 opakowanie ciasta francuskiego – ser mozzarella do posypania – 1 jajko Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy syrop klonowy. Mieszamy i smażymy około

Zdrowy Styl Joanny
Słoniowe Uszy – perskie faworki – przepis 74

Samo ciasto i technika jego wyrabiania czy smażenia bardzo podobna do naszych faworków . To czym się te ciasteczka wyróżniają to niezwykły smak i aromat, który nadają im korzenne przyprawy takie jak kardamon, cynamon, imbir oraz aromatyczna woda różana. Sam kształt tego chrustu też zasługuje na uwagę – ciasteczka mają przypominać słoniowe uszy. Upieczone ciacha obsypuje się mieszanką cukru pudru(...)szkl jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 l oleju do smażenia cukier puder i cynamon do obsypania Jak zrobić słoniowe uszy: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia. Następnie tą mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy jajko, wodę różaną, jogurt, mieszamy

Dorota Smakuje
Pączki kokosowe a la Raffaello 96

kokosowych. Są to najwspanialsze pączki jakie kiedyś udało mi się zrobić. Z obwódką też, rzecz jasna! Musicie wypróbować.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kilka dobrych wskazówek przed smażeniem pączków kokosowych. Ciasto wychodzi dosyć lepkie, więc najlepiej wyrabiać za pomocą miksera. Przy formowaniu i wyrabianiu staramy się minimalnie podsypywać mąką, tylko tyle by nie lipło. Jeżeli daje się to trudno, to można(...)zwilżyć dłonie olejem. Zawsze dodaję alkohol do ciasta, bo wtedy pączki mniej nasiąkają tłuszczem. Smażymy w rozgrzanym do 170-175 st. tłuszczu (najlepiej skorzystać z termometru cukierniczego). Jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego, to możemy skorzystać z woreczka strunowego, wystarczy, że odkroimy jeden róg woreczka, zrobimy w pączku dziurkę i nafaszerujemy. Nadziewamy jeszcze lekko, lekko ciepłe pączki, bo wtedy wpakujemy

Kuchnia Łukasza
Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia 114

Słodka Karolinka to pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z masą z serków homogenizowanych i bitej śmietany, a także z wiśniową nutą za sprawą dżemu i galaretek. Jest delikatne, kremowe i nie za słodkie. Ciasto najlepiej przygotować na dzień przed podaniem, żeby zdążyło dobrze zastygnąć.   Składniki na Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia: Masa jasna: 400 g serka homogenizowanego waniliowego(...)ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na biszkopty. Deser wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki, aby kremy stężały, a galaretka zastygła. Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta bez pieczenia: Ciasto Cappuccino bez pieczenia Ciasto Bajka bez pieczenia Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia Ciasto Lodowiec bez pieczenia Napoleonka bez pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowa Finezja 77

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cudowny i puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej masy oraz galaretki z aromatycznymi truskawkami to idealne połączenia smakowe, które zawiera ciasto truskawkowa Finezja. Ciasto truskawkowa Finezja jest bardzo delikatne i lekkie, charakteryzują je cudowne, soczyste kolory, wspaniały wygląd oraz jeszcze lepszy smak. Do przygotowania ciasta możecie użyć świeżych truskawek, ale jeśli nie macie do nich dostępu, śmiało można(...)sięgnąć po mrożone, z ich dodatkiem również smakuje rewelacyjnie. Sama bardzo często je wykorzystuję, kiedy nie ma sezonu truskawkowego, a mam ochotę na ten wypiek. Zapraszam serdecznie na ciasto truskawkowa Finezja , które stanowi idealny dodatek do aromatycznej kawy, a także będzie świetnym pomysłem na poczęstunek dla gości. PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA FINEZJA Składniki BISZKOPT 4 jajka 100 g cukru

Przepiski.pl
Cannoli 75

Cannoli włoskie, sycylijskie ciasteczka, rurki nadziewane kremem z sera ricotta. Oryginalnie do przygotowania ciasta na cannoli używa się smalcu, niektórzy zamiast smalcu dodają do ciasta masło. Ciasto : 30 g miękkiego smalcu, 1 żółtko, 50 g cukru pudru, 60 ml marsali, 1 łyżka ekstraktu wanilii, 1 łyżeczka kakao, 1/2 łyżeczki do kawy cynamonu, 3 g soli, 250 gram mąki(...)utrzeć z cukrem pudrem. Doprawić do smaku wanilią, skórką otartą z cytryny i szczyptą soli. Dodać skórkę pomarańczową i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krem odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto : utrzeć smalec. Dodać do niego żółtko i cukier puder. Do utartej masy dodać wanilię, marsalę, skórkę cytrynową, kakao i cynamon. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię

królestwo garów
Ciasto Monte Bez Pieczenia 75

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Monte bez pieczenia to smaczny deser, inspirowany popularnym serkiem monte, który każdy z Was z pewnością miał okazję jeść. Ciasto tak, jak w przypadku tradycyjnego deserku jest dwukolorowe, składa się z ciemnej i jasnej masy oraz herbatników. Ciasto monte jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Będzie idealnym deserem na każdą okazję(...)Możemy przygotować je na różnego rodzaju domowe uroczystości, takie jak urodziny, imieniny, czy spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto monte to także idealny dodatek do popołudniowej kawki. Przygotowując ciasto monte bez pieczenia , pamiętajcie jednak, aby przed podaniem wstawić je na kilka godzin do lodówki, aby lekko stężało i nie rozleciało się podczas krojenia. PRZEPIS NA CIASTO MONTE BEZ PIECZENIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Ciasto Morze Czarne 119

Bardzo smaczne i efektowne ciasto Morze Czarne to idealna propozycja na każde spotkanie. Ciemny czekoladowy biszkopt w połączeniu z mocno czekoladowym kremem i przełamany malinową frużeliną? Po prostu niebo w gębie. Ciasto jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warte wykonania. Ciasto Morze Czarne Ciasto Morze Czarne efekt końcowy Porcja ciasta Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)stopniowo dodaję wymieszane mąki i mieszam za pomocą szpatułki lub na bardzo niskich obrotach tak aby nie opadła piana. Biszkopt czekoladowy. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gotowe ciasto wylewam do przygotowanej foremki i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez około 35-40 minut (oczywiście w zależności od piekarnika, najlepiej wykonać test drewnianym patyczkiem – gdy jest suchy

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania