Cannoli włoskie, sycylijskie ciasteczka, rurki nadziewane kremem z sera ricotta. Oryginalnie do przygotowania ciasta na cannoli używa się smalcu, niektórzy zamiast smalcu dodają do ciasta masło. Ciasto : 30 g miękkiego smalcu, 1 żółtko, 50 g cukru pudru, 60 ml marsali, 1 łyżka ekstraktu wanilii, 1 łyżeczka kakao, 1/2 łyżeczki do kawy cynamonu, 3 g soli, 250 gram mąki(...)utrzeć z cukrem pudrem. Doprawić do smaku wanilią, skórką otartą z cytryny i szczyptą soli. Dodać skórkę pomarańczową i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krem odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto : utrzeć smalec. Dodać do niego żółtko i cukier puder. Do utartej masy dodać wanilię, marsalę, skórkę cytrynową, kakao i cynamon. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię
królestwo garówadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Monte bez pieczenia to smaczny deser, inspirowany popularnym serkiem monte, który każdy z Was z pewnością miał okazję jeść. Ciasto tak, jak w przypadku tradycyjnego deserku jest dwukolorowe, składa się z ciemnej i jasnej masy oraz herbatników. Ciasto monte jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Będzie idealnym deserem na każdą okazję(...)Możemy przygotować je na różnego rodzaju domowe uroczystości, takie jak urodziny, imieniny, czy spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto monte to także idealny dodatek do popołudniowej kawki. Przygotowując ciasto monte bez pieczenia , pamiętajcie jednak, aby przed podaniem wstawić je na kilka godzin do lodówki, aby lekko stężało i nie rozleciało się podczas krojenia. PRZEPIS NA CIASTO MONTE BEZ PIECZENIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plBardzo smaczne i efektowne ciasto Morze Czarne to idealna propozycja na każde spotkanie. Ciemny czekoladowy biszkopt w połączeniu z mocno czekoladowym kremem i przełamany malinową frużeliną? Po prostu niebo w gębie. Ciasto jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warte wykonania. Ciasto Morze Czarne Ciasto Morze Czarne efekt końcowy Porcja ciasta Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)stopniowo dodaję wymieszane mąki i mieszam za pomocą szpatułki lub na bardzo niskich obrotach tak aby nie opadła piana. Biszkopt czekoladowy. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gotowe ciasto wylewam do przygotowanej foremki i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez około 35-40 minut (oczywiście w zależności od piekarnika, najlepiej wykonać test drewnianym patyczkiem – gdy jest suchy
Ania gotujePrzepis na bardzo delikatne i aromatyczne pączki kwadratowe. To pomysł na odskocznię od pączków klasycznych. Kwadratowe pączki są od swoich okrągłych braci łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto i pokroisz w jednakowej wielkości kwadraty. Wyrastanie ciasta i smażenie odbywa się jak w przypadku pączków tradycyjnych. Pączki kwadratowe smażone na smalcu to przepis, w którym wykorzystaliśmy klasyczne ciasto na pączki(...)zapewne nieco intrygują. Takie pączusie można poza tym wypełnić większą ilością nadzienia A to zapewne zadowoli entuzjastów pączków z bogatym wnętrzem Przepis na tradycyjne pączki jak każdy przepis na ciasto drożdżowe wymaga spokoju, cierpliwości i ciepła. Zrekompensuje się nam pysznymi, puszystymi i delikatnymi pączkami. Nadzienie, dekoracja oraz dodatki zależą już od naszych upodobań smakowych i estetycznych. Poza tym pączki kwadratowe
Kuchnia Na Wypasieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini pizze z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki, sera i papryki to idealna przekąska na imprezę . Będzie idealnym wyborem na domówki, parapetówki i rodzinne spotkania. Pizzerinki z ciasta francuskiego są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu i banalnie proste. Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować w zaledwie 15 minut. Na kolejne 12 lądują w piekarniku, więc(...)całość zajmuje mniej niż pół godziny. Szybkie prawda? Możemy je podawać z ketchupem i sosem czosnkowym. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne przekąski z ciasta francuskiego , które z pewnością posmakują każdemu. PRZEPIS NA MINI PIZZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup 1/2 papryki czerwonej 200 g szynki 150 g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plDzień dobry :-) To ciasto powstało tak spontanicznie. Naskładało mi się białek i musiałam je wykorzystać. Dzieci lubią coś z dodatkiem kajmaku, więc połączyłam jedno z drugim. Z białek i orzechów zrobiłam bezę, do tego maja z serka mascarpone z dodatkiem kajmaku, ciasteczka typu petitki i dżem z czarnej porzeczki, żeby nie było tak słodko. Całość wyszła pyszna. Polecam i miłego(...)piątku Wam życzę :-) Blaszka: 24 x 34 cm Ciasto: 7 jajek L 1 szklanka drobnego cukru 140 g mąki typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 5 białek 100 - 150 g posiekanych orzechów włoskich 150 g cukru Masa: 150 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
kruche babeczkiCzekoladowe ciasto z guinnessem, orzechami i kremem z mascarpone Nie przepadam za ciemnym piwem, więc byłam ciekawa, jak może smakować ciasto z jego dodatkiem. Okazuje się, że jest bardzo pyszne, wilgotne i przepełnione czekoladowym smakiem z nutą ciemnego piwa w tle. To bardzo łatwe i proste ciasto i … nie można się nim upić Ciasto jest jeszcze smaczniejsze(...)połączeniu z kremem ze śmietanki i mascarpone. To zestawienie jest absolutnie idealne! Składniki CIASTO 250 g mąki typ 500 20 g czarnego kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 70% 50 g orzechów włoskich 25 g rodzynków 100 g mascarpone 150 g masła 120 g cukru 3 jaja 250 ml ciemnego
Tajemnice SmakuDzień dobry :-) Już piątek, a jak przed nami weekend to przepis na pyszne ciasto do kawy będzie idealny. Ja mam dla Was właśnie 3 bit w mojej wersji. Na spodzie biszkopt, żeby ciasto było bardziej stabilne, dwa rodzaje herbatników i dżem porzeczkowy, który sprawia, że nie jest ono takie słodkie. Cukru też nie dawałam za dużo. Ciasto proste, szybkie(...)nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzimy. Masa budyniowa: 1. Połowę mleka
kruche babeczkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to znakomita baza do wielu pysznych przekąsek. Ogromną zaletą imprezowych przekąsek z ciasta francuskiego, jest fakt, że są one bardzo szybkie w wykonaniu. Kupujemy w markecie ciasto francuskie do którego dodajemy ulubiony farsz tworząc ulubioną przekąskę. Przekąski z ciasta francuskiego możemy wykonać w wersji na słodko i na słono. W tym wpisie skupimy się(...)drugiej opcji. Poniżej znajdziecie 15 pysznych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego. Jeśli macie ochotę na szybkie przekąski na imprezę, zapoznajcie się z poniższym zestawieniem. 1. Ślimaczki z ciasta francuskiego Przepis na: przepiski.pl 2. Sakiewki ze szpinakiem Przepis na: akademiasmaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! Przepis na: kulinarneprzeboje 4. Przekąski z ciasta
Damusia.plSkładniki : 3 - 4 szt. jak najmniejszych gruszek Ciasto: 150 g masła 150 g cukru białego drobnego Budyń do ciast i kremów czekoladowy smak 4 łyżki kakao 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów skórka z jednej pomarańczy migdały w płatkach do dekoracji 4 jajka , cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Gruszki(...)dodatkiem cukru i soku z cytryny. Masło ucieraj z cukrem,aż do uzyskania puszystej konsystencji.Dodaj jajka i zmiksuj całość.Następnie dodaj pozostałe składniki,poza płatkami migdałów,i dokładnie wymieszaj.Przelej ciasto do nasmarowanej formy.Gruszki powkładaj do ciasta tak,aby były nim przykryte mniej więcej w połowie.Udekoruj wierzch płatkami migdałów.Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze
KUCHNIA POLSKAMagda Może i mielenie maku jest czasochłonne, ale skoro wyręcza mnie w tym mąż, czemu by nie skorzystać i jednak zrobić szybki i prosty makowiec na te Święta. Podstawa ciasta jak do biszkoptu, który łączymy z makiem. Dla przełamania tradycyjnego przepisu polewam taki makowiec lepkim, słodko-słonym karmelem, jest niebiański. Ale aby smak karmelu przechodził w głąb ciasta stosuje iście(...)karmel: 6 łyżek cukru 4 łyżki wody 100ml śmietanki kremówki łyżeczka masła 3-4 szczyty soli – użyłam morskiej gruboziarnistej Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Przygotowanie do zrobienia ciasta zaczynamy już dzień wcześniej – mak zalewamy wrzątkiem, aby całkowicie pokrył mak i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień mak dobrze odsączamy – ja zawinęłam w gazę i odciskałam
Smaczna StronaJakiego ciasta nie może u Was zabraknąć na Święta? U nas jest to makowiec, obowiązkowe ciasto świąteczne co roku. Był czas kiedy za nim nie przepadałam, i wybierałam w święta inne wypieki, ale z biegiem lat coraz bardziej go doceniam. Delikatne, drożdżowe ciasto i domowa masa makowa. Możecie iść na skróty i użyć jakiejś gotowej, wszak przed świętami jest(...)robić, ale jak macie trochę czasu to zainwestujcie w przygotowanie masy samemu, satysfakcja gwarantowana. Ważne, żeby pamiętać że ciasto robimy dzień wcześniej i sobie rośnie przez noc, a mak trzeba sparzyć i wymoczyć- więc trzeba wziąć na to poprawkę, planując prace. Z podanej proporcji wyjdzie 4-6 makowców ( w zależności od wielkości keksówek jakie macie)- więc jest to porcja
Smaczny zeszytPaszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem(...)paszteciki z kapustą. Do przygotowania farszu do tych pasztecików wykorzystałam gotowaną białą kapustę, cebulę, odrobinę kminku, soli oraz pieprz. Paszteciki zrobiłam na domowym cieście francuskim, na które przepis znajdziecie na blogu. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Paszteciki z kapustą Składniki na paszteciki z kapustą. 40 dkg ugotowanej kapusty (odciśniętej z wody) 10 dkg białej
MeCooks