ciasto - 162020 przepisów (strona:911/10802)

Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami 78

Magda Może i mielenie maku jest czasochłonne, ale skoro wyręcza mnie w tym mąż, czemu by nie skorzystać i jednak zrobić szybki i prosty makowiec na te Święta. Podstawa ciasta jak do biszkoptu, który łączymy z makiem. Dla przełamania tradycyjnego przepisu polewam taki makowiec lepkim, słodko-słonym karmelem, jest niebiański. Ale aby smak karmelu przechodził w głąb ciasta stosuje iście(...)karmel: 6 łyżek cukru 4 łyżki wody 100ml śmietanki kremówki łyżeczka masła 3-4 szczyty soli – użyłam morskiej gruboziarnistej Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania   Przygotowanie do zrobienia ciasta zaczynamy już dzień wcześniej – mak zalewamy wrzątkiem, aby całkowicie pokrył mak i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień mak dobrze odsączamy – ja zawinęłam w gazę i odciskałam

Smaczna Strona
Makowiec 102

Jakiego ciasta nie może u Was zabraknąć na Święta? U nas jest to makowiec, obowiązkowe ciasto świąteczne co roku. Był czas kiedy za nim nie przepadałam, i wybierałam w święta inne wypieki, ale z biegiem lat coraz bardziej go doceniam. Delikatne, drożdżowe ciasto i domowa masa makowa. Możecie iść na skróty i użyć jakiejś gotowej, wszak przed świętami jest(...)robić, ale jak macie trochę czasu to zainwestujcie w przygotowanie masy samemu, satysfakcja gwarantowana. Ważne, żeby pamiętać że ciasto robimy dzień wcześniej i sobie rośnie przez noc, a mak trzeba sparzyć i wymoczyć- więc trzeba wziąć na to poprawkę, planując prace. Z podanej proporcji wyjdzie 4-6 makowców ( w zależności od wielkości keksówek jakie macie)- więc jest to porcja

Smaczny zeszyt
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 141

Paszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem(...)paszteciki z kapustą. Do przygotowania farszu do tych pasztecików wykorzystałam gotowaną białą kapustę, cebulę, odrobinę kminku, soli oraz pieprz. Paszteciki zrobiłam na domowym cieście francuskim, na które przepis znajdziecie na blogu. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Paszteciki z kapustą Składniki na paszteciki z kapustą. 40 dkg ugotowanej kapusty (odciśniętej z wody) 10 dkg białej

MeCooks
Pain d’épices - francuski piernik dla zabieganych 101

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta, które przygotował mój kolega Daniel, aspirujący na jednego z moich ulubionych cukierników, niemal płakałam ze szczęścia. Miękkie, rozkosznie słodkie i rozpływające się w ustach...jak mogłam wcześniej nie znać tego wypieku? Historia tego ciasta sięga XVw., kiedy pewien kuchmistrz z francuskiego Bourges wymyślił na cześć króla Karola VII pain d'épieces , czyli chleb(...)wypieku. Jednak prawdziwy sekret francuskiego piernika krył się w leżakowaniu w drewnianych kadziach przez dni, miesiące, a nawet lata, co wzmacniało smak i aromat. Od XIXw. zaczęto dodawać do ciasta proszku do pieczenia, co znacznie przyspieszyło jego produkcję. Tak, jak wiele jest receptur na polskie wypieki świąteczne, tak i we Francji jest z czego wybierać. Najczęściej możecie spotkać tam bochenki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 85

absolutnie zabraknąć świątecznych przepisów! Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam dla Was przepis na przepyszny seromak – czyli sernik z masą makową na kruchym spodzie. Ciasto fantastyczne! Jest hitem w moim domu na święta! Zawsze znika jako pierwsze. Delikatny kruchy spód pokryty kremową, serową masą i wilgotną masą makową tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się(...)oprze! Koniecznie spróbujcie! Ps. tak jak w przypadku poprzednich ciast mówiłam i powtarzać będę – uwielbiam pieczenie w rantach. Dzięki temu ciasta są idealnie równe! Tak jak i tym razem! Do pieczenia wykorzystałam rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie

Ostra na Słodko
Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą 89

smaku, pulchna i delikatna. Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladową posypką. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu. Ale efekt końcowy jest tego wart. Ciasto bardzo dobrze się kroi na porcje, a przechowywane w lodówce długo utrzymuje świeżość. Polecam :) Składniki  ( na blaszkę 25x30 cm ) Biszkopt - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki(...)ubijam na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik z bezą 71

sernik z chrupiącą bezą na wierzchu. Pięknie wyglądający sernik który sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 110 min   Składniki: (na tortownicę 21 cm) Ciasto kruche: 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 75 g miękkiego masła 2 żółtka Masa serowa: 2 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)powinny być w temperaturze pokojowej Beza: 2 białka 120 g drobnego cukru Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Ciasto kruche: Do miski przesiej mąkę cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtka i zarób ciasto kruche Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodki Blog
Rogaliki z marmoladą 73

maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia po upieczeniu a i kolejnego dają(...)Mąkę przesiać do miski. Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia. Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto przełożyć do miski

Smaczny zeszyt
Pyszne Ciasto na Święta – TOP 15 Przepisów na Świąteczne Wypieki 156

bardzo ważny i wyjątkowy czas, na który czekamy cały rok z niecierpliwością. Chwile spędzone z rodziną i najbliższymi, pośród świątecznych dekoracji i choinki są bezcenne. Świąteczna sałatka, zapach świątecznego ciasta w połączeniu z zapachem choinki, to coś pięknego. Jeśli zastanawiacie się co upiec na święta, oraz szukacie pysznych przepisów na ciasta świąteczne , koniecznie zerknijcie do poniższego zestawienia. Zebraliśmy(...)najlepszych przepisów na świąteczne ciasta , które na pewno posmakują Waszym gościom. W parze z ciastem idzie oczywiście sałatka. Tutaj znajdziecie pyszne przepisy: Sałatka na Święta i Sylwestra 1. Sernik Wiedeński Przepis na: przepiski.pl 2. Ciasto Toffi (bez pieczenia) Przepis na: najsmaczniejsze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto makowo serowe Przepis na: domowysmakjedzenia 4. Tortowe ciasto czekoladowe Przepis na: ilovebake 5. Ciasto

Damusia.pl
Makowiec zwijany na kruchym cieście 322

Składniki: ( z podanej porcji wychodzą 3 rolady) Ciasto: (szklanka 250 ml) Mąka 4,5 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Śmietana 18 % 3 pełne łyżki Cukier 1,5 szklanki Jajko Żółtka 5 Proszek do pieczenia 2 łyżki Masa makowa z puszki 850 g Przygotowanie: W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek(...)pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą dłoni rozpłaszczamy na grubość ok. 5 mm. rozpłaszczmy na prostokąt o długości nie dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać   mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu

Kulinarne przygody
Szarlotka z jabłek na kruchym cieście 91

Taki jabłecznik pamiętam z dzieciństwa. Mama często go robiła. Jest to porcja na małą blaszkę. Jeśli chcecie większą porcję to wystarczy podwoić składniki. Ciasto pycha, długo świeże. Wykonanie ciasta – szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24 x 18 cm lub podobną. Jest to mała porcja ciasta. Blaszka powinna być wyłożona(...)papierem do pieczenia, tylko dno. Włożyć blaszkę z ciastem do lodówki. Przygotowanie masy z jabłek – jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier do smaku. Nie podaję ile bo to zależy jakie są kwaśne jabłka. Następnie dodać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i masło. Można wlać wino, ale nie jest to konieczne. W oryginalnym przepisie tak było

Kuchnia Pokoleń
Odwrócone ciasto ananasowe 93

Magda Aż dziw bierze, że tyle razy już piekłam odwrócone ciasto z ananasem, a jeszcze nigdy nie podzieliłam się przepisem na niego tutaj, na blogu. Muszę nadrobić natychmiast, a ciasto zdecydowanie jest tego warte. Nie tylko na pyszny smak czy piękny wygląd, ale także na bardzo proste wykonanie i jego 100% perfekcyjne wyrastanie za każdym razem. Nie ma tu mowy(...)popełnieniu błędu, nie udaniu się czy zakalcu. Krok po kroku z przepisem i mamy pyszne ciasto do kawy. Składniki (na formę do pieczenia o wymiarach około 23x23cm): puszka plastrów ananasa łyżka masła 4 łyżki brązowego cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 jajka 1/3 szklanki soku

Smaczna Strona
Piernikowe rogale 96

Kolejny świąteczny akcent? Proszę bardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną atmosferę: zapach przy pieczeniu wypełni cały dom, a Wasz apetyt na coś słodkiego wzrośnie w okamgnieniu : ) Z podanych proporcji wychodzi ok 19 sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR ( 23-24.11 ) 91

było i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW

Ostra na Słodko