rabarbaru powinny być takie same, żeby ta cała układanka nam się udała. Mnie się to nie udało, nie starczyło mi cierpliwości, ani takich samych kawałków rabarbaru 😆. Tak czy siak, ciasto wyszło pyszne, a do mozaiki powrócę przy kolejnej okazji pieczenia tej tarty. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami(...)rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Tarta z rabarbarem i budyniem Tarta z rabarbarem i budyniem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto przełożone delikatną pianką budyniową z jagodami. Bardzo smaczne i apetyczne… Czas przygotowania: 2.5 godziny Ilość porcji: >5 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki tortowej (2,5 szklanki) 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g margaryny SKŁADNIKI PIANKA: 80 g budyniu(...)jagód (użyłem mrożonych) cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do miski. Dodajemy cukier waniliowy oraz zimną margarynę. Wyrabiamy do uzyskania kruchego ciasta. 2. Do kruchej masy dodajemy żółtka i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie
karolgotujeGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto czekoladowe: 320 g mąki 380 g cukru 2 jajka 60 g kakao 125 ml oleju np. słonecznikowego 250 ml mleka 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą(...)jajka, mleko oraz olej i mieszamy. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Przelewamy do dwóch foremek po ok. 16-17 cm średnicy wyłożonych papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto jest płynne więc warto zabezpieczyć dodatkowo dna tortownic np. folią aluminiową aby ciasto nie wypłynęło. Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez
Domowy Smak JedzeniaWiosenna klasyka czyli kruche ciasto z rabarbarem :). Proste, nieprzekombinowane, łatwe do wykonania. A smakuje oczywiście wybornie :). Kruche ciasto jest naprawdę apetycznie kruche, pięknie pachnie masłem i wanilią, a kruszonka chrupie nawet na drugi dzień. Starajcie się wybierać rabarbar o jak najbardziej czerwonych łodygach; taki rabarbar jest słodszy no i ładniej wygląda po upieczeniu. Cóż więcej mogę powiedzieć - pozycja obowiązkowa(...)sezonie na rabarbar :). Kruche ciasto: 160 g masła, zimnego 360 g mąki pszennej 3 duże żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z rabarbaru: 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek ) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie - kilka łyżek
Opowieści z piekarnikaKremówka zwana też napoleonką jest ulubionym ciastem z czasów mojego dzieciństwa, cienkie warstwy ciasta przełożone pysznym kremem, któż nie lubi tego połączenia.. Moja wersja zamiast ciasta ma maślane herbatniki, które idealnie komponują się z budyniową masą. Dzięki herbatnikom ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Całym sekretem doskonałego smaku tego ciasta jest masa, która dzięki(...)szklanki pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego / 20 g 200 g masła 250 g śmietanki 30 % * Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek. Polecam użycie regulowanej prostokątnej formy do ciasta , wtedy możecie idealnie dopasować jej wielkość do herbatników, dzięki temu masa nie wycieka po bokach i nie ma potrzeby docinania herbatników. Przygotowanie: Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrami na jasną
Słodki BlogKruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą. Składniki(blaszka 23/33 cm): Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa 1 szt, Krem: mleko(...)budyń waniliowy 1 szt, cukier 5 łyżek, masło 200 g, Polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio
kulinarne odsłony patiblogu pojawił się już przepis na odwrócone ciasto z pomarańczami i podobne ciasto ze śliwkami . O tej porze roku można je wykonać z innymi owocami. Dziś przedstawiam ciasto, na które miałam ochotę od wielu tygodni. Myślałam, że upiekę je na Wielkanoc, ale sytuacja zmieniła moje plany. Nieoczekiwanie dostałam ananasa po Świętach (B. - dziękuję 😊) i wtedy pomyślałam, że czas zrealizować plany(...)upiec ciasto, na którego pomysł od długiego czasu chodził mi po głowie. Ciasto pięknie się prezentuje, więc można je upiec na niedzielę, święta lub specjalną okazję. Smakuje wyśmienicie nawet 3 dni po upieczeniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi średni ananas garść suszonej żurawiny 100 g cukru 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieSernik bez sera na kruchym cieście z brzoskwiniami to pyszna i lekka alternatywa dla tradycyjnych serników. Jest bardzo delikatny, puszysty jak chmurka, a w smaku obłędny! Można powiedzieć: co to za sernik bez sera? Jednak ciasto smakuje dokładnie jak domowy sernik, choć jest zrobione na jogurcie naturalnym. Składniki na sernik bez sera na kruchym cieście (blacha o wym: 28x23(...)żółtka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania spodu. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i masło prosto z lodówki. Ciasto szybko zagniatamy ręką albo robotem kuchennym. Zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego
e-PrzepisyKulinarneSernik, jako moje ulubione ciasto, bardzo często gości u nas w domu. Delikatny, mięciutki i przyjemnie wilgotny. Dzisiejsza wersja to wersja „wiaderkowa” , czyli ser gotowy, bez konieczności mielenia. Ja, ten o smaku pomarańczowym kupiłam w popularnym dyskoncie. To świetne rozwiązanie , gdy mamy mało czasu. Spód sernika wykonałam na kruchutkim cieście z dodatkiem kawałków czekolady, coś a’la „chocolate chip cookie(...)świątecznego czekoladowego zajączka : ) ) Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, w ciasto wciskamy kawałki czekolady. Sernik: opakowanie ( 500 g ) serka wiaderkowego smakowego
Domowe ciastapory robiłam sporadycznie, to jednak w takim wydaniu to gratka dla wielbicieli słodkości. Pomysł na taki serniczek właściwie sam przyszedł. Wszystko zaczęło się od silikonowej formy do ciast musowych. Zaraz po jej zakupie wypróbowywałam chyba wszystkie znane mi przepisy. Sernik był dość eksperymentalnym dziełem, ale wyszedł przepysznie. Wykonanie sernika Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest on trudny(...)nałożenie dżemu na spód , a następnie umieszczenie spodu w formie, dżemem do dołu . Ważnym jest, aby trochę docisnąć spód do środka. Tak, aby nasz serniczek dokładnie wypełnił boki formy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na min 4h . Ozdabianie Proszę uważać podczas wylewania ciasta polewą czekoladową. Bardzo szybko gęstnieje na zimnym ciachu. Układanie wzorów na tym serniczku jest bardzo proste , ozdoby trzymają
SmartBake.plDziś zapraszam na Truskawkową Chmurę - bardzo popularne ciasto z galaretką, kremem i bezą. W zależności od sezonu do ciasta można użyć dowolnych owoców - już niedługo świetnie sprawdzą się maliny czy brzoskwinie, w zimie natomiast z powodzeniem przygotujemy ciasto z bananami czy mrożonymi owocami jagodowymi. Tradycyjnie bezę do tego ciasta piecze się w całości, jako jeden blat. Zależało mi na czasie(...)więc upiekłam małe beziki, które następnie pokruszyłam na warstwę kremu - z podanych proporcji można oczywiście upiec bezowy blat, czas pieczenia się jednak wydłuży. Kruche ciasto można upiec dzień wcześniej, warto też przypomnieć, że surowe ciasto może leżakować w lodówce nawet kilka dni, a jeszcze dłużej w zamrażarce. Polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 35x24 cm: na kruchy spód
Lekcje w kuchniulubionej czekolady. Będzie pasować mleczna lub gorzka, ale ja najbardziej lubię połączenie obu. Do tarty świetnie sprawdzą się też brzoskwinie lub inne owoce, dobrze komponujące się z czekoladą. Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i piec kolejnego dnia - ja wylepiam formę wieczorem i piekę dobrze schłodzoną tartę nazajutrz. Ciasto można też zamrozić i upiec w dowolnym momencie. Jeśli macie mniejszą(...)formę i po jej wylepieniu zostanie Wam porcja ciasta, można upiec z niego ciasteczka. Polecam wszystkim wielbicielom czekolady, smacznego:) na formę do tarty o średnicy 29-30 cm: 240 g mąki, 160 g zimnego masła, 90 g cukru pudru, 2 żółtka wierzch tarty: maliny, 240 g czekolady (u mnie po połowie mlecznej i gorzkiej) 150 g śmietany kremówki 2 łyżki
Lekcje w kuchnisię uda! Mazurek przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWY MAZUREK WIELKANOCNY Składniki kryzysowy mazurek wielkanocny: ciasto: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe(...)powidła morelowe posypka cukrowa Jak zrobić kryzysowy mazurek wielkanocny: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta – ciastem należy wyłożyć dowolną formę prostokątną. Brzegi odcinamy za pomocą noża do pizzy. Ciasto nakłuwamy widelcem
Dorota SmakujeŚwięta Wielkiej Nocy przecież będą i coś pysznego na stole musi się pojawić:) Składniki na kruche ciasto: 200 g zimnego masła 400 g mąki pszennej 10 dag cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku Składniki na bezę: 4 białka 1 i 1/2 szklanka drobnego cukru(...)łyżeczka skrobi ziemniaczanej szczypta soli ponadto słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 120 g płatków migdałowych do posypania wierzchu Przygotowanie ciasta: Przesiać mąkę i proszek, dodać masło, posiekać szybko nożem, aż masa przypominać będzie kruszonkę Dodać żółtka, cukier, proszek i amoniak oraz śmietaną- zagnieść ciasto, uformować 2 kule i odłożyć je do lodówki na ok. 30- 50 min. Przygotowanie bezy : Ubić
Proste Potrawy