ciasto - 162020 przepisów (strona:923/10802)

Snikers bez pieczenia 86

Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, przekładane ciastkami, różnymi kremami, masą kajmakową czy czekoladą. Takie, które mają wiele warstw i pięknie wyglądają po rozkrojeniu. Są one z reguły dość słodkie, ale mi to nie przeszkadza. Tym razem postanowiłam zrobić właśnie jedno z tych ciast. Postawiłam na snikersa bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach kakaowych i krakersach, z kremem mlecznym z mleka(...)proszku, z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest złożone z wielu warstw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 36szt. kakaowych herbatników ok. 36szt. krakersów solonych 1 puszka masy kajmakowej (użyłam orzechowej) 250g mleka w proszku 3/4 kostki masła 0,5szkl. cukru 2/3szkl. mleka ok. 200g orzeszków

Waniliowe Improwizacje
Bounty bez pieczenia 109

Bounty bez pieczenia to ciasto czy też deser inspirowany znanym sklepowym batonikiem. Ciasto bounty na kakaowym biszkopcie jest od dłuższego już czasu dobrze znane i lubiane. Kiedyś było hitem, dziś chyba trochę już zostało zapomniane i wyparte przez nowe pomysły. Ja jednak od czasu do czasu powracam do tego ciasta, bo bardzo lubię połączenie kokosu i czekolady. Dziś jednak(...)miałam czasu na pieczenie biszkoptu, więc zrobiłam to ciasto na kakaowych herbatnikach. To ciasto to więc prawie sama masa kokosowa i czekolada, ale o to mi chodziło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt. kakaowych herbatników 300ml mleka 2% 150g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 1/4szkl. cukru 120g masła Polewa: 2 łyżki śmietany 30% 20g gorzkiej czekolady 20g mlecznej

Waniliowe Improwizacje
Czekoladowy przekładaniec 144

Czekoladowy przekładaniec to bardzo proste i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia. Zrobiłam go na jasnych herbatnikach. Masa to śmietana kremówka połączona z dwoma rodzajami czekolady. Ciasto wyszło pyszne, mocno czekoladowe, ale niezbyt słodkie, bo użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół. W konsystencji ciasto wydaje się bardzo lekkie, bo krem jest na bazie ubitej śmietany(...)jest to ciężki krem maślany. Ciasto robi się bardzo szybko, i nie trzeba go jakoś bardzo długo chłodzić. Do tego ładnie wygląda po rozkrojeniu. Polecam. Oto przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 32szt. jasnych herbatników 330ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 2 łyżki mleka 25g mlecznej czekolady 25g gorzkiej czekolady

Waniliowe Improwizacje
Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową 123

Proste ciasto, ale jakie pyszne. Z kawałkami czekolady i dodatkiem mąki ryżowej. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto jest bardziej sypkie, ale nie zapycha. Idealne dla na podwieczorek, upiec raz dwa dla gości i do kawy. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki(...)ryżowej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 kostek gorzkiej czekolady Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy. Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną

Izabelawkuchni
domowy sękacz 124

czas miksując. Następnie dodajemy zmielone migdały, rum oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremkę natłuszczamy (ja użyłam formy do babki). Na dnie rozsmarowujemy cienką warstwę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 st. C i pieczemy, aż wierzch(...)będzie mocno zrumieniony, przez ok. 5 min. Na upieczone ciasto wykładamy cienką warstwą ciasta surowego i ponownie pieczemy do mocnego zrumienienia (tą i kolejne warstwy pieczemy przy użyciu tylko górnej grzałki). Tak postępujemy do wyczerpania ciasta surowego. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane serowo-makowe Siostry Anastazji 135

Dzień dobry :-) Pyszne ciasto Siostry Anastazji, które pieczemy w całości. Pracy troszkę przy nim jest, ale wynagradza to smakiem, a smaków jest tu kilka. Jest ciasto ucierane, jest mak, ser i są biszkopty. Ja do ciasta używałam masła, ale jak ktoś woli margarynę to oczywiście może, bo w oryginalnym przepisie była właśnie ona. Ujęłam też trochę cukru, ciasto(...)było słodkie. Na pewno trzeba pamiętać, żeby wcześniej sparzyć sobie mak. Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka: 34x24 cm Składniki ciasto ucierane: 100 g masła 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem

kruche babeczki
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE 75

Święta były tak nie dawno, a mnie już naszło na makowca. Uwielbiam to ciasto nie tylko na święta, ale od tak, po prostu. Pyszne, kruche ciasto, wilgotna masa makowa i lukrowa polewa. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ skorzystałam tu z gotowej masy makowej, uda się każdemu :) Składniki na kruche ciasto (blacha 20 x 28 cm): * 300 g mąki pszennej(...)zimnego masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 70 g cukru pudru * 3 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, podzielić je na dwie części, owinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta z zamrażalnika

Zrób to smacznie
Ciasto kakaowe z kremem mascarpone i wiśniami, bez cukru i mąki 154

Ciasto, które wyglądem może konkurować z tymi z najlepszej cukierni, ale nie ma w sobie ani białego cukru, ani mąki. Niemożliwe? Dzisiejszy przepis udowadnia, że to nie tylko możliwe, ale i całkiem proste ;)  Na ciasto składają się trzy pyszne części. Spód to wilgotne, mocno kakaowe brownie na bazie czerwonej fasoli. Przygotujcie je i dajcie do skosztowania komuś(...)będzie wiedział co znajduje się w cieście. Mogę się założyć, że nie wpadnie na to, że w środku zamiast mąki skrywa się fasola!  Krem przygotowany jest z serka mascarpone oraz naturalnego twarożku. Posłodzony jest naturalnym miodem, który poza tym, że nadaje smak to dostarcza także cennych składników, co daje mu ogromną przewagę nad białym cukrem.  Całość wieńczy wiśniowy

HealthyCreations
drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania 100

odstawiamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem. Do mąki dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem oraz letnią wodę i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiały gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. W miedzy czasie robimy cukier cytrynowy: cukier mieszamy ze skórką z cytryny oraz(...)pomarańczy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt (30×50 cm). Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy równomiernie cytrusowym cukrem. Ciasto kroimy (pionowo) na 5 pasków (każdy 10x30cm). Następnie układamy jeden na drugim i całość kroimy na 6 równych części ( 5x10cm). Układamy w foremce (ok.12x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) na sztorc. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
SEROMAKOWIEC 448

Seromakowiec , czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego przepisu, czy na genialny makowiec teściowej, może warto pomyśleć o połączeniu tychże smakołyków w jedno. Seromakowiec jest bardzo prosty w przygotowaniu. I choć zazwyczaj tego nie popieram, masę makową można także zastąpić gotową z puszki(...)ładnie się zwarła podczas pieczenia warto dodać 2 jajka na 1 puszkę takiej masy. Niemniej jednak polecam przygotować ją własnoręcznie. SEROMAKOWIEC (blacha 25 x 30 cm) Składniki kruchego ciasta 160 g zimnego masła (lub margaryny) 2,25 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko rozm. M Składniki masy makowej  2 szklanki niebieskiego maku 1 szklanka cukru

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak 87

Pleśniak to bardzo fajne ciasto i każdemu wyjdzie. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21 cm, moja ma 28 cm ,stąd placek jest niższy. Składniki - 3 szklanki mąki tortowej - 4   żółtka - 200 g masła - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - pół szklanki cukru pudru - pół szklanki cukru kryształu - aromat rumowy - 2 łyżki kakao - dowolny kisiel - słoik powideł śliwkowych(...)Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu rumowego- wymieszaj. Dodaj żółtka i miękkie masło- zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na 3 równe części.. Do jednej dodaj kakao i zagniataj dotąd , aż ciasto będzie brązowe i składniki się połączą. Porcję ciasta białego i ciemnego włóż do zamrażarki celem zamrożenia. Jedną częścią ciasta wylep tortownicę

Z Kuchni Do Kuchni
Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto 129

Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto Dziś zapraszam Was na mocno czekoladowy wypiek. Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto przygotowuje na różne okazje. Jest proste i szybkie w przygotowaniu i… mocno czekoladowe. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smakołyków. Idealne na domową imprezę sylwestrową W końcu obok przeróżnych sałatek, przekąsek, pasztecików nie może też zabraknąć słodkości, prawda? Ciasto przygotowałam na bazie czekolady kulinarnej(...)idealna do wypieków, ale i nie tylko. Spróbujcie zrobić z niej domową gorącą czekoladę. Coś cudownego Polecam. A wracając do wypieku. Spójrzcie jak łatwo przygotować takie puszyste podwójnie czekoladowe ciasto. Z tym przepisem poradzi sobie każdy Składniki: Na czekoladowe ciasto: 120 g czekolady kulinarnej 44% z Manufaktury Czekolady 3 jajka klasy M 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny) 3 łyżki

Słodkie okruszki
Mini pizze na cieście francuskim 81

Warto mieć zawsze w domu paczkę gotowego ciasta francuskiego, można bowiem z niego wyczarować niesamowite przekąski. Te mini pizze które mam dziś dla Was to fajny sposób na kolację oraz na wszelakie imprezy i przyjęcia. Wyglądają efektownie, robi się je w kilka minut a smakują wybornie! Polecam Wam także: – pizza na cieście francuskim – mini pizza – pizza na tortilli(...)thai z kurczakiem – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami – pikantne frytki z batatów MINI PIZZE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – 100 ml passaty pomidorowej z przyprawami (czosnek, chilli, oregano – dodaj i zblenduj

nietylkopasta.pl
Kruche ciasto z morelami i bezą 70

Cześć! Morele cieszą się dużym uznaniem w moim domu. Dlatego też dodaję je gdzie tylko mogę. Czy do knedli, czy do ciasta. Uwielbiamy ich smak. Tym razem dodałam je do kruchego ciasta i wzbogaciłam ich smak bezą z białek.   Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.  Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego

Pieprzyć z Fantazją
Fale Dunaju – ciasto 67

Cześć! Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy(...)dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części. Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam. Białe ciasto wylałam do blaszki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie przycisnęłam je dłonią

Pieprzyć z Fantazją