theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jaka jest Primadonna? Bajecznie słodka, kokieteryjnie kolorowa i pod lekkim procentowym wpływem 😊 Przekładaniec z mojego przepisu to połączenie miodowego ciasta nasączonego mocnym trunkiem , cienka wkładka krucha z zapiekanym dżemem porzeczkowym ,słodka masa grysikowa … no i kolorowy pióropusz z wafelkowych wiórek. Zaprosicie „Primadonnę” na stół 😊 ? Normal 0 21 false false(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rozpuszczonej 1 jajo Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy
Domowe ciastaWitam Kochani, zrobiło się bardzo gorąco, aby sobie trochę ulżyć w upałach, chcę Wam polecić pyszne ciasto-sernik na zimno, który wygląda w przekroju jak arbuz. Ma zielony spód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego(...)pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, olej oraz mleko i wszystko razem miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka. Ciasto studzimy, a potem ścinamy wierzch. Możemy lekko nasączyć herbatą. MASA SEROWA Śmietanę ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuGotowe w : 1:10 h Prawdziwie zakręceni ludzie zobaczą coś na półce w sklepie i już kombinują co z tego można wyczarować. Dziś kupiłam banany i postanowiłam upiec ciasto bananowe. Przygotowanie to zaledwie 10 min a potem to już tylko pozostaje rozkoszować się smakiem. Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 jajko 15 dkg. masła 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 3 banany Krok po Kroku 1 Rozpuszczamy masło,dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. 2 Banany obieramy i gniesiemy widelcem łączymy z powstałym ciastem. 3 Pieczemy w 180 stopniach przez około odzinę. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Ciasto Bananowe pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyPyszne, szybkie ciasto jogurtowe-muffinowe, powstało bowiem na bazie naszych ulubionych muffinek . I choć nie piecze się tak szybko one, to warto niekiedy zamiast muffin przygotować takie właśnie ciasto z owocami i kruszonką. Pyszne, wilgotne, długo pozostające świeże, pod warunkiem, że coś się uchowa... ;-) I co bardzo istotne, mega proste do przygotowania, bez długiego mieszania, bez wyrabiania. Osobno wszystkie składniki(...)mokre, osobno suche, następnie tylko lekkie przemieszanie i ciasto gotowe. Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 28x23cm Składniki: suche: - 200g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej) - 150g ksylitolu lub drobnego cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli mokre: - 170g jogurtu naturalnego - 100g roztopionego masła - 3 jajka Dodatkowo: - ulubione owoce (u mnie borówki, truskawki
Smaczne ZdroweRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 150g mąki pszennej 180g mąki krupczatki 200g cukru 250ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki(...)masło do wysmarowania formy Krem śmietanowy: 500g śmietany 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Warstwa truskawkowa: 500g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę
Szalona Kuchnia Ewelinytruskawki nie są zbyt słodkie, ale nie jestem w stanie odmówić ich sobie o tej porze roku. Robię z nich kompoty, koktajle, a także ulubione u nas w domu ciasto drożdżowe. Na weekend jak znalazł. Wyśmienicie smakuje z ciepłym mlekiem i pasuje nie tylko na niedzielne śniadanie. Składniki zaczyn 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru(...)pudru 3 łyżki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka ciasto 100 g cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy
Raj dla PodniebieniaJestem wyjątkowo cierpliwa, pod jednym wszelako warunkiem - że w końcu wyjdzie na moje". Margaret Thatcher Sezonowe wypieki to coś, co cenię najbardziej. Na jakiś czas ciasta z kremem odejdą w zapomnienie a my będziemy się cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :) Od jakiegoś czasu nie kombinuję(...)dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam tylko dodatki. Tak było i tym razem. Ciasto drożdżowe znane jest Wam np. z tego ( klik ) przepisu. Składniki na dużą blachę: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Kruszonka
My simple kitchenDzisiaj na blogu zawitało ciasto z kwaśnym rabarbarem i słodką bezą, a wszystko na kruchym cieście. Całość posypana migdałami. Rewelacyjne w smaku, szybkie do zrobienia, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Teraz, kiedy jest w pełni sezon na rabarbar proponuję upiec ten wspaniały placek i delektować się jego smakiem. Po zrobieniu przez Was i wypróbowaniu przepisu, podzielcie się swoją(...)opinią w komentarzach. Składniki Ciasto 250 g mąki pszennej 3 żółtka wielkości M 125 g masła 4 łyżki cukru pudru (z czubkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany kwaśnej Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, masło zimne pokrojone w kostkę i śmietanę. Wszystko razem na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć
O kuchni z uczuciemMama jest specjalistką w tej dziedzinie i choć teraz już zdecydowanie mniej piecze (bo i jeść nie ma komu i siły nie te), to jeszcze kilka- kilkanaście lat temu ciasto było na stole niemal co niedzielę, jak nie częściej. Nie wspominam o świętach, bo kto mnie uważnie czyta, wie że wtedy tych ciast było kilkanaście i do tego kilka rodzai(...)siły na to wszystko? Nie mam pojęcia! Ja teraz po ubiciu trzepaczką białek z siedmiu jajek mam zakwasy, nie wspominając o tych kleistych dłoniach, kiedy chcę wyrobić jakieś kruche ciasto ręcznie i mam zajęty malakser. Lubię piec, ale zdecydowanie cieszę się, że mam w kuchni swoich niezawodnych pomocników. I jedyne czego teraz potrzebuję, to niezawodny express do kawy
Kuchnia w czekoladzieCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)czas jego przygotowania. Ciasto jest lekkie, delikatne i kremowe w smaku, a do tego jest mega owocowe. Poza tym, dodatek świeżych owoców sprawia, że nie jest ono przesłodzone. Smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 płat ciastka francuskiego XXL 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin
Kuchnia MagdaLenyRolada z bitą śmietaną Rolada to ciasto mojego dzieciństwa, zdecydowanie. Mama przygotowywała ją bardzo często, obowiązkowo z kwaśnym dżemem i kremem maślanym. Zastanawiam się co przygotowywała częściej, bo równie dobrze kojarzy mi się sernik z czekoladowym ciastem. Rolada biszkoptowa to bardzo proste i szybkie ciasto . Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei(...)mogę sobie jeszcze rozłożyć w czasie. Najpierw piekę duży i cienki biszkopt , który zawijam w ściereczkę, aby nadać ciastu formę, przez co nie pęknie podczas właściwego zwijania. Rolada z bitą śmietaną to takie ciasto deser . W swojej strukturze przypomina mi chmurkę, a mały kawałeczek rolady jeszcze nikomu nie zaszkodził, ot taki deserek. :) Tym razem postawiłam na pyszny środek w postaci
MamaOskarkarabarbar i muszę się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy ! Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego ?! Tarta może nie prezentuje się najpiękniej. Ale smak nadrabia ! Poniższy przepis będzie idealny na formę i średnicy(...)mniejszej formy – 24 – 26 cm zmniejsz składniki o 1/4 (poza jajkiem – cały czas zostaje 1) Składniki na ciasto: 200 g zimnego masła 1 i 1/4 szklanki mąki szczypta soli 1/3 szklanki cukru pudru 1 duże jajko opcjonalnie – łyżka zimnej wody dodatkowo: mąka do podsypywania + 1 kg rabarbaru sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 3 – 4 łyżki
Moja pasja smakuKruche ciasto z bezą i rabarbarem Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową. Składniki: Kruchy spód: 4 żółtka jaj 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki(...)Przygotowujemy spod: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto *** *** Tortownicę lub foremką (moja ma średnicę 26cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą *** *** Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę. Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemgościł w tym roku na naszym wielkanocnym stole. Oczywiście taką pyszną drożdżówkę można przygotować na co dzień nie tylko od święta, do czego serdecznie was zachęcamy. Przepis: Produkty: Na ciasto: 250ml mleka 20g świeżych drożdży 75g cukru 500g mąki typ 550 1 jajko sól 80g miękkiego masła Na nadzienie: 60g pistacji 300g marcepanu 7 łyżek mleka 5 łyżek soku pomarańczowego(...)cukrem. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do mleka z drożdżami. Następnie dodajemy jajko, resztę mleka i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wyrabiamy. My używamy miksera do wyrabiania ciasta. Jak zawsze w przypadku ciasta drożdżowego musi ono odchodzić od rąk (śmigła miksera), jeżeli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste, mleka. Ciasto musi się dość długo wyrabiać, my zostawiamy
KasiaiKrzysiu.plCiasto na maślance z truskawkami Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach! Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200g truskawek Dodatkowo: cukier puder do posypania *** Masło rozpuszczamy i odkładamy(...)dodajemy maślankę oraz masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty *** *** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa *** *** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki
Blog z Apetytem