Bartek mógł je poznać, szarlotka zakopiańska została pochwalona, ale jej degustacja odbywała się już bez zmęczenia i pięknych widoków za oknem. Udostępnij Zakopiańska szarlotka – składniki Kruche ciasto: 400 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek: 3 kg jabłek (najlepiej(...)szara reneta) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać nożem. Do składników na kruche ciasto dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić
niecodziennikparySernik to chyba moje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam(...)dzieciństwa. Były one robione z prawdziwego twarogu, jeśli była akurat okazja to czasem nawet z wiejskiego, swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3/4szkl. mąki
Waniliowe ImprowizacjePyszne ciasto szpinakowe które zachwyca smakiem ale też ładnie się prezentuje. Leśny mech przygotowywany jest zazwyczaj z kremem śmietanowym. Tym razem dla odmiany zrobiłam z pyszną pianką brzoskwiniową i wyszło bardzo smacznie. To ciasto zdecydowanie może być też piękną ozdobą Wielkanocnego stołu. Na ciasto 300 gramów mąki pszennej tortowej 3 jajka M 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka brzoskwiniowa Brzoskwinie w syropie 400 gramów po odsączeniu 300 ml śmietanki słodkiej minimum 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Ciasto Szpinak rozmrozić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, cukier dodajemy stopniowo. Do ubitej piany z jajek wlewamy wolnym strumieniem cały czas miksując olej
Andzia PichciWitajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko(...)ciacha już niejednego oszukał. To moja kolejna próba stworzenia nowej jego wersji- całkiem udana: lekko owocowa, piankowa, w wiosennych kolorach- nada się także na nadchodzącą Wielkanoc ; ) Buziaki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy
Domowe ciastaKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje
zdrowo i aktywnieKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje
Zdrowie i pysznie na talerzuSezon na szarlotkę trwa cały rok, pomimo, że jabłka to jesienny owoc. Ciasto jest proste do wykonania i różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza(...)różne okazje. Sprobujcie ją podać ciepłą z gałką waniliowych lodów-Pycha! Polecam. Blaszka 25/30 cm SKŁADNIKI: Ciasto: 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej 25 dag masła 1 serek homogenizowany waniliowy np. Danio 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek Cynamon do posypania 1 cukier waniliowy Lukier
Wanilia i KardamonCiasto drożdżowe często „za mną chodzi”, mogłabym je jeść codziennie Zatem tym razem drożdżówki z twarogiem. Delikatne ciasto drożdżowe i twaróg, to rewelacyjne połączenie. Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki(...)śmietany 12% 1 łyżeczka wanilii Najpierw przygotowuję masę twarogową. Twaróg umieszczam w misce i dokładnie rozgniatam widelcem. Dodaję ksylitol (albo cukier), śmietanę i wanilię i dokładnie mieszam. Teraz przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 3 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę
Słodki sentymentDzień Dobry w niedzielę :) Takie pyszne ciasto upiekłam z białek, które zostały mi po smażeniu pączków. Nie lubię jak się coś w kuchni marnuje. Dodałam do niego mak i rodzynki, w sumie to też miałam ich takie resztki. Ciasto bardzo wszystkim smakowało i zjadali z wielkim apetytem. Szybko je się przygotowuje i szybko piecze, a jeszcze szybciej znika. Bardzo polecam(...)pół szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki sypkiego maku 5 łyżek wiórek kokosowych Wykonanie pysznego ciasta z białek: 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wlewamy mleko i olej i chwilę miksujemy
Izabelawkuchnirównież na imprezy rodzinne jak wesele czy chrzest. Tak się składa, że korzenie mojej rodziny sięgają Podlasia więc ta polska kuchnia regionalna jest mi trochę znana. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem(...)smalcu do smażenia Klej na mrowisko: 150g miodu 50ml wody 20g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mak suchy rodzynki Jak zrobić mrowisko z faworków: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie ta mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy jajka, spirytus, śmietanę, mieszamy i zaczynamy
Dorota SmakujeCiasto puszek z galaretką powstało z okazji Walentynek, dlatego jest w formie serca. Jest to pyszne ciasto na zimno z niewielu składników. Jest tak puszyste, lekkie, delikatne i piankowe, że nazwałam je puszek. Ciasto zrobiłam na bazie mleczka skondensowanego i galaretek. Ciastem zachwyciły się zarówno dzieci jak i dorośli. Warto więc zrobić je w większej formie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)galaretka truskawkowa kilkanaście okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Formę w kształcie serca o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą przezroczystą, żeby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie formy ułożyłam biszkopty. Galaretkę cytrynową oraz żelatynę rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia. Mleczko skondensowane przelałam do miski. Mikserem na najwyższych obrotach
Waniliowe Improwizacjemalinowym dżemem, delikatnie oprószone cukrem pudrem - w kształcie koperty z ukrytym sercem... takie urocze, Walentynkowe listy miłosne... 💌 Smakują tak jak wyglądają! Nie można się od nich oderwać... 😋 Przepis na ciasto jest tani i bardzo prosty, a samo wykonanie ciastek jest również dziecinnie łatwe. Wystarczy wyciąć kwadraty oraz serduszka i skleić je na kształt koperty, a środek zakleić maleńkimi rombami. Jeśli(...)słowo! Podobne koperty, ale bez serduszka, widziałam w zeszłym roku na Pintereście. Postanowiłam na tegoroczne Walentynki przygotować swoją wersję na moim starym, sprawdzonym przepisie na ciasto kruche. Pomyślałam , że dodatkowo serduszka będą cudowną ozdobą koperty i tak oto powstały moje Walentynkowe listy miłosne ... 😍 Takie ciasteczka możecie pięknie zapakować w celofan, przewiązać wstążeczką i już
Słodko-Słony Świat Ilonyrabarbar i muszę się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy ! Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego ?! Tarta może nie prezentuje się najpiękniej. Ale smak nadrabia ! Poniższy przepis będzie idealny na formę i średnicy(...)mniejszej formy – 24 – 26 cm zmniejsz składniki o 1/4 (poza jajkiem – cały czas zostaje 1) Składniki na ciasto: 200 g zimnego masła 1 i 1/4 szklanki mąki szczypta soli 1/3 szklanki cukru pudru 1 duże jajko opcjonalnie – łyżka zimnej wody dodatkowo: mąka do podsypywania + 1 kg rabarbaru sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 3 – 4 łyżki
Moja pasja smakuSernikowy Maxi King to ciasto bez pieczenia przeplatane warstwami na wzór popularnego batonika. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i ładnie się prezentujące. Idealne na imprezy, na niedzielny stół, albo jak przyjdzie ochota na coś super słodkiego Sernikowe ciasto Maxi King możecie wykonać w różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy(...)łyżeczki cukru waniliowego 3,5 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany 30% (ubitej) Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i mieszam. Mogę przystąpić do składania ciasta. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam 16 ciastek (4 x 4, jeśli macie trochę większą blaszkę, nic się nie stanie, dopasujcie ciastka, a ciasto będzie po prostu troszkę niższe). Ciastka
Słodki sentymentZnowu przemówiły do mnie przepisy ze starych notatek i podsunęły przepis na ciasto bananowe z kokosem. Bardzo ciekawy pomysł, jeśli nie chcemy kolejnego chlebka bananowego Banany są w kawałkach, zatem wyraźnie wyczuwalne w cieście, a kokos jest interesującym uzupełnieniem smaku. Spróbujcie Składniki: 4 dojrzałe banany 1 cytryna 7 łyżek cukru 7 płaskich łyżek masła 5 łyżek mąki tortowej 5 łyżek(...)Resztę masła, resztę cukru i jajka ucieram na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce i dodaję do masy cały czas ucierając. Do ciasta dodaję sok wyciśnięty z cytryny. Banany obieram i kroję na 2 centymetrowe kawałki, które skrapiam cytryną, żeby nie ściemniały. Banany układam równomiernie na dnie tortownicy i posypuję 3 garściami wiórków
Słodki sentyment