Jedne z najprostszych ciast jakie znam, które przygotujecie ekspresowo. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę, posypać malinami i upiec. Proste, prawda? Zero wysiłku! Można użyć malin świeżych lub mrożonych i nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ładnie rośnie, jest mięciutkie i wilgotne. Ekspresowe ciasto z malinami to idealne ciasto dla zabieganych lub niespodziewanych gości. Polecam do popołudniowej kawki na poprawę nastroju(...)Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników (oprócz malin!). Wymieszać, tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch rozłożyć maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smaksklepach pojawiły się śliwki. Kolejny sezonowy owoc, który idealnie pasuje do słodkich wypieków. Upiekłam ciasto kruszonka ze śliwkami z dodatkiem amaretto i zmielonych migdałów. Jak dla mnie to jest to idealny deser o tej porze. Ciasto kruszonka ze śliwkami podałam z lodami. Nie ma znaczenia jakie lody wybierzecie, bo do lekko ciepłego ciasta z owocami pasują wszystkie lody. Nigdy jeszcze(...)próbowałam crumble ze śliwkami. Kiedyś musi być pierwszy raz. Crumble jest lekko chrupiące, bo dodałam zwykłe płątki owsiane zamiast błyskawicznych. Mają one dla mnie więcej smaku. Ciasto ze śliwkami to typowe jesienne ciasto choć na dworze lato w pełni. Pierwsze śliwki są soczyste i bardzo słodkie, po prostu perfekcyjne na ciasto kruszonka, które na pewno znacie również pod nazwą crumble
codojedzeniaBorówka amerykańska to doskonały dodatek do ciast, deserów i koktajli. Zapraszam na pyszne batoniki borówkowo- czekoladowe. Składniki: CIASTO: Blaszka 25×30 cm 230 g mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia WIERZCH 10 dag masła 3 łyżki śmietany 30% 3 białe czekolady(...)borówki amerykańskiej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około
Podróż w kulinariaPrzepis na to pyszne ciasto wypatrzyłam u Tysi, która prowadzi bloga Tysia gotuje. Zresztą już od dawna przymierzałam się do upieczenia ciasta na maślance, tylko gdzieś mi to umykało. A ponieważ mam dużo borówek amerykańskich i kupiłam na targu nasze polskie morele, to właśnie z nimi postanowiłam je upiec. Na koniec ciasto posypałam cukrem pudrem i wyszło pysznie. Oczywiście możecie(...)dodać innych owoców, ale pamiętajcie, żeby nie były zbyt mokre, bo może się zrobić zakalec. To kto piecze ze mną to pyszne ciasto na maślance z morelami i borówkami? Zapraszam po przepis. Ciasto na maślance z morelami i borówkami Proporcje na formę o wymiarach Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki
Kulinarne przygody Gatitysezonowych warzyw i owców, dlatego ostatnio przytaszczyłam z ryneczku 2 kg pięknych moreli, zresztą już chyba Wam o tym pisałam. Sporo zjedliśmy sami, a że chodziło za mną ciasto drożdżowe kilka sztuk zapiekłam w cieście i posypałam obficie kruszonką, która genialnie zrównoważyła kwaśny smak owoców po upieczeniu. Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru(...)łyżki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy go razem z masłem do pozostałych składników ciasta i zagniatamy do momentu aż uzyskamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia (jeśli zależy Wam na czasie to można nagrzać piekarnik do 50 st. C i wstawić tam ciasto by wyrosło
Cynamonowe szczęścieCześć! Bardzo smaczne i proste ciasto. W moim domu zrobiło furorę i myślę, że posmakuje też wielu. Przepis podała mi koleżanka, ale znalazłam taki właśnie na stronie Moje Wypieki link do strony Do ciasta potrzebowałam: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier puder(...)posypania ciasta Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę
Pieprzyć z FantazjąJabłecznik zaparzany to proste do zrobienia ciasto na pyszny deser. Ciasto o umiarkowanej słodyczy z przyjemnie wilgotnym jabłkowym wnętrzem. Idealne ciasto do kawy na jesienne zimne dni. Jabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu(...)szara reneta lub antonówka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje się bardziej zwarte. Jabłecznik dobrze się kroi nawet zaraz po wystudzeniu. Korzystajcie z darów jesieni, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i nie są jeszcze przechowywane w chłodni, która zabiera im nieco
Gotuj w domuszał- zapraszam na rozpoczęcie upalnego tygodnia sezonowym ciachem. Bardzo tradycyjny ucieraniec z nietradycyjną truskawkową bezą. Puchate, ale wilgotne, wyważona słodycz… Powiem Wam, że czasem w lekko podkręconej tradycji siła 😊 Ciasto rozeszło się w ciągu jednego wieczoru i poranka 😊 Wart spróbować – szczególnie polecam miłośnikom bardziej tradycyjnych „przekładańców” pieczonych. Blacha 35 x 36 cm. Składniki na ciasto: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier(...)dużej cytryny Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto wykładamy do brytfanny, wyścielonej papierem do pieczenia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Domowe ciastaCiasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – to dość lekkie ciasto, niezbyt słodkie, nieco orzeźwiające, więc idealne na letnie upały. Borówki w połączeniu z kefirem stanowią w tym przypadku idealny duet. Poniższe składniki dotyczą okrągłej formy o średnicy 21 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – Składniki: Składniki na spód z ciastek owsianych(...)borówek amerykańskich 75 g kefiru 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki cukru pudru 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo do ozdobienia ciasta: kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby bita śmietana do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze: Spód z ciasteczek owsianych: Ciastka owsiane pokruszyć na mniejsze kawałki, wrzucić
Kulinarne Przebojekilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było co nie miara, ale na szczęście ciasto wyszło bardzo dobre. Właściwie to nie wiadomo czy na szczęście, bo tak nam smakowało, że będę musiała upiec kolejne, tylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami(...)cukier i ubijając razem. Gdy białka z cukrem są ubite, cały czas mieszając dodaję żółtka, następnie rozpuszczone i wystudzone masło. Jako ostatnią dodaję mąkę i mieszam wszystko dokładnie. Gotowe ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma ma 24 na 36 cm. Mogła by być odrobinę mniejsza, ale na pewno nie większa. Wierzch ciasta wykładam połówkami truskawek. Truskawki
Figa S-makiemdługim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście ciasto. Bardzo proste i pyszne. W ciągu pół godziny było gotowe. Oczywiście z całej porcji trochę dłużej. Ja zrobiłam z połowy porcji. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, na gładką masę. Mieszając dodawać(...)jajku. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia. Dokładnie wmieszać w ciasto. Blaszkę o wymiarach 23-30 wyłożyć papierem i wylać ciasto. Oderwać końcówki od agrestu i ponakłuwać. Rozłożyć agrest na cieście. Rozłożyć agrest w odstępach. Ilość którą podałam nie jest dokładna. Agrestu nie może być za dużo. Powinien być w odstępach 3 cm. Piec
Kuchnia PokoleńCiasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu. W oryginale przepis został(...)zatytułowany „Placek Zosi”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (na 2 blaty wielkości 25x35 cm): 8 jajek 200 g cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki
Trzeci talerztheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jaka jest Primadonna? Bajecznie słodka, kokieteryjnie kolorowa i pod lekkim procentowym wpływem 😊 Przekładaniec z mojego przepisu to połączenie miodowego ciasta nasączonego mocnym trunkiem , cienka wkładka krucha z zapiekanym dżemem porzeczkowym ,słodka masa grysikowa … no i kolorowy pióropusz z wafelkowych wiórek. Zaprosicie „Primadonnę” na stół 😊 ? Normal 0 21 false false(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rozpuszczonej 1 jajo Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy
Domowe ciastaWitam Kochani, zrobiło się bardzo gorąco, aby sobie trochę ulżyć w upałach, chcę Wam polecić pyszne ciasto-sernik na zimno, który wygląda w przekroju jak arbuz. Ma zielony spód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego(...)pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, olej oraz mleko i wszystko razem miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka. Ciasto studzimy, a potem ścinamy wierzch. Możemy lekko nasączyć herbatą. MASA SEROWA Śmietanę ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku