ciasto - 162258 przepisów (strona:922/10818)

Placek amerykański z jabłkami 97

jesień – jabłka i orzechy oraz rozgrzewający cynamon. Tak wygląda jesień – brązy przeplatane złotem. To nasza polska, słodka jesień pochodząca z blachy do pieczenia. Nie jest to jednak ciasto tylko na jesienne dni, wszak jabłka i orzechy dostępne są u nas cały rok. Ma także dużą zaletę – placek amerykański z jabłkami bardzo szybko się przygotowuje. Składniki na placek(...)jabłka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajka utrzeć z cukrem, dolać olej, cały czas miksując. Mąkę przesiać do masy, wsypać sodę, kakao i cynamon, wymieszać. Orzechy lekko posiekać, dodać do ciasta. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je na dość dużą kostkę i wmieszać w ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto. Placek amerykański z jabłkami piec

niecodziennikpary
Grzyby w cieście 85

Grzyby w cieście nawiązują do staropolskiej tradycji, według której na świątecznym stole nie powinno zabraknąć darów z pola, wody i lasu, stąd na naszych stołach tak dużo potraw z wykorzystaniem grzybów. Najsmaczniejsze są oczywiście te zebrane samemu w lesie i wysuszone w domu, ale jeśli nie mamy takich możliwości, te kupione na bazarku lub w sklepie będą również dobre. Osobiście(...)wyobrażam sobie Wigilii bez grzybów w cieście , zawsze przypominam Mamie, aby choć kilka suszonych kapeluszy zostawiła do usmażenia. Najlepsze są wprost z patelni, ale równie wybornie smakują na zimno. Składniki na grzyby w cieście 20 sztuk suszonych grzybów (kapeluszy) 1 / 2 szklanki mleka 7 łyżek mąki 1 jajko sól, pieprz oliwa i masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Grzyby

niecodziennikpary
Placek drożdżowy z wiśniami 87

Sezon na owoce pozwala nam piec ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami. Wreszcie nadszedł czas na wiśnie, z którymi spędziliśmy dwa ostatnie dni w kuchni, robiąc z nich m.in. placek drożdżowy z wiśniami . Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest nieco inne niż nasze dotychczasowe, używa się więcej mleka, przez co już podczas wyrabiana jest ono luźniejsze, a po upieczeniu bardziej wilgotne(...)każde drożdżowe ciasto, również ten placek z wiśniami szybko znika i wkrótce zabieramy się za kolejny wypiek, tym razem z masą serową. Składniki na placek drożdżowy z wiśniami 500 g wiśni 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 500 ml mleka 2 żółtka 150 g cukru 100 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Placek jabłkowo-serowy 79

zrobieniu klusek leniwych w lodówce pozostało nam prawie pół kilograma białego sera. Ponieważ wszyscy lubimy ciasta, wykorzystaliśmy go do upieczenia prostego placka jabłkowo-serowego . Sięgnęliśmy na półkę po zeszłoroczną domową marmoladę jabłkową, ale równie dobre będą świeże jabłka. Można więc powiedzieć, że jest to ciasto, do którego składniki są zazwyczaj w domu, do tego przepis jest prosty, a efekt smakowity(...)Składniki na placek jabłkowo-serowy Ciasto: 400 g mąki pszennej 140 g masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 2 jajka 3-4 kropelki olejku rumowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 400 g sera białego 50 g masła w temperaturze 80 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki

niecodziennikpary
Pleśniak z truskawkami z nalewki 85

Wiele osób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym(...)bogactwem przechodzą na ciasto. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami z nalewki Owoce: truskawki z nalewki Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Piana z białek: 3 białka 120 g cukru pudru 1 opakowanie kisielu cytrynowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

niecodziennikpary
Zakopiańska szarlotka 111

Bartek mógł je poznać, szarlotka zakopiańska została pochwalona, ale jej degustacja odbywała się już bez zmęczenia i pięknych widoków za oknem. Udostępnij Zakopiańska szarlotka – składniki Kruche ciasto: 400 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek: 3 kg jabłek (najlepiej(...)szara reneta) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać nożem. Do składników na kruche ciasto dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić

niecodziennikpary
Sernik na ciemnym cieście 93

Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam(...)dzieciństwa. Były one robione z prawdziwego twarogu, jeśli była akurat okazja to czasem nawet z wiejskiego, swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3/4szkl. mąki

Waniliowe Improwizacje
Leśny mech z pianką brzoskwiniową 136

Pyszne ciasto szpinakowe które zachwyca smakiem ale też ładnie się prezentuje. Leśny mech  przygotowywany jest zazwyczaj z kremem śmietanowym. Tym razem  dla odmiany zrobiłam z pyszną pianką brzoskwiniową i wyszło bardzo smacznie. To ciasto zdecydowanie może być też piękną ozdobą Wielkanocnego stołu. Na ciasto 300 gramów mąki pszennej tortowej 3 jajka M 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka brzoskwiniowa Brzoskwinie w syropie 400 gramów po odsączeniu 300 ml śmietanki słodkiej minimum 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Ciasto Szpinak rozmrozić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, cukier dodajemy stopniowo. Do ubitej piany z jajek wlewamy wolnym strumieniem cały czas miksując olej

Andzia Pichci
Sernik Trio 251

Witajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko(...)ciacha już niejednego oszukał. To moja kolejna próba stworzenia nowej jego wersji- całkiem udana: lekko owocowa, piankowa, w wiosennych kolorach- nada się także na nadchodzącą Wielkanoc ; ) Buziaki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy ½  szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy

Domowe ciasta
Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią 114

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje

zdrowo i aktywnie
Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią 118

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tradycyjna szarlotka z połówkami jabłek 836

Sezon na szarlotkę trwa cały rok, pomimo, że jabłka to jesienny owoc.   Ciasto jest proste do wykonania i różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza(...)różne okazje. Sprobujcie ją podać ciepłą z gałką waniliowych lodów-Pycha! Polecam. Blaszka 25/30 cm SKŁADNIKI: Ciasto: 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej 25 dag masła 1 serek homogenizowany waniliowy np. Danio 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek Cynamon do posypania 1 cukier waniliowy Lukier

Wanilia i Kardamon
Drożdżówki z twarogiem 95

Ciasto drożdżowe często „za mną chodzi”, mogłabym je jeść codziennie Zatem tym razem drożdżówki z twarogiem. Delikatne ciasto drożdżowe i twaróg, to rewelacyjne połączenie. Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki(...)śmietany 12% 1 łyżeczka wanilii Najpierw przygotowuję masę twarogową. Twaróg umieszczam w misce i dokładnie rozgniatam widelcem. Dodaję ksylitol (albo cukier), śmietanę i wanilię i dokładnie mieszam. Teraz przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 3 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę

Słodki sentyment
Ciasto z białek makowo-kokosowe 119

Dzień Dobry w niedzielę :) Takie pyszne ciasto upiekłam z białek, które zostały mi po smażeniu pączków. Nie lubię jak się coś w kuchni marnuje. Dodałam do niego mak i rodzynki, w sumie to też miałam ich takie resztki. Ciasto bardzo wszystkim smakowało i zjadali z wielkim apetytem. Szybko je się przygotowuje i szybko piecze, a jeszcze szybciej znika. Bardzo polecam(...)pół szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki sypkiego maku 5 łyżek wiórek kokosowych Wykonanie pysznego ciasta z białek: 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wlewamy mleko i olej i chwilę miksujemy

Izabelawkuchni
Mrowisko z faworków 205

również na imprezy rodzinne jak wesele czy chrzest. Tak się składa, że korzenie mojej rodziny sięgają Podlasia więc ta polska kuchnia regionalna jest mi trochę znana. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem(...)smalcu do smażenia Klej na mrowisko: 150g miodu 50ml wody 20g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mak suchy rodzynki Jak zrobić mrowisko z faworków: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie ta mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy jajka, spirytus, śmietanę, mieszamy i zaczynamy

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania