Cwibak – kuchnia podkarpacka

Cwibak – kuchnia podkarpacka

Cwibak – kuchnia podkarpacka

Cwibak – kuchnia podkarpacka Cwibak to biszkoptowy wypiek, który często mylony jest z keksem. Jasne ciasto pieczone w podłużnej keksówce, zawierające bakalie i oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem z wyglądu rzeczywiście przypomina keks. Jednak nie w smaku. Zasadniczą różnicą jest tłuszcz, którego w cwibaku nie ma, a bez którego dobry keks nie może się obejść. Do cwibaka nie dodaje się również proszku do pieczenia. Tradycyjny cwibak to ciasto biszkoptowe, pieczone według następujących proporcji: ważymy wybraną i... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję