ciasto - 160969 przepisów (strona:930/10732)

Ciasto czekoladowo-cynamonowe z kremem mascarpone 104

przygotowania ciasta potrzebujemy: • 2 tabliczki mlecznej czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka) • kostka masła • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżki mąki • 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta: • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem pokrojonym na małe kawałki. • Czekolada nie może się zagotować. Jak się już rozpuści to odstawić do wystygnięcia. • Jajka utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. • Do masy jajecznej powoli wlewać ostudzoną czekoladę i cały czas miksować na niskich obrotach. • Na koniec do ciasta dodajemy mąkę i cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy. • Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania. Do przygotowania kremu potrzebujemy: • 250 g mascarpone

KUCHNIA POLSKA
Ciasto drożdżowe maślane z migdałami 97

Ciasto drożdżowe puszyste, miękkie i mega smaczne. Całość posypana migdałami, które po upieczeniu są chrupiące. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Uwielbiam takie ciasta i zapach w domu, kiedy się je piecze. Może i Wy skusicie się na kawałek drożdżówki :) Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Ciasto(...)płatków migdałowych Do miski wsypać mąkę pokruszyć drożdże i posypać cukrem, wlać ciepłe mleko i poczekać chwilę aż drożdże zaczną rosnąć. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, a następnie wyrobić ciasto podsypując jedynie dwoma łyżkami mąki. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce nakrywając ściereczką aż ciasto podwoi swoją objętość. Rozwałkować ciasto na prostokąt i przełożyć

O kuchni z uczuciem
Malinowa chmurka 1633

Malinowa chmurka Przepyszne ciasto z malinami i chrupiącą bezą z migdałami. Przepis na ciasto mam z   ( żródło) Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g cukru pudru  100 g masła 1/2 opak cukru wanilinowego 3 żółtka Malinowa galaretka: 500 g malin 3 malinowe galaretki  3,5 szklanki wrzącej wody Krem(...)Cykoria 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30% cukier wanilinowy Beza: 3/4 szklanki cukru 3 -białka jaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do miski. Następnie dodać pokrojone zimne masło i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, przełożyć do foliowej torebki, schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godz

Kuchnia Danusi
Ciasto migdałowe z kokosową polewą... na weekend 153

Dzisiaj mam dla Was przepis, który nie nastręcza kłopotów, żeby upiec smaczne ciasto. Dawno nic nie piekłam, ale zbliżający się weekend przypomniał mi, że łasuchy będą burczeć, kiedy ciasta nie będzie na stole. Tak więc upiekłam ciasto zwykłe/niezwykłe. Zwykłe, bo łatwe do zrobienia a niezwykłe, bo ma ciekawy smak. Miało być z intensywną nutą migdałów, a okazało się(...)miksera. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Spód tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę wylałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Ciasto po upieczeniu (sprawdziłam patyczkiem) odstawiłam do wystudzenia. Potem wyjęłam tortownicy i zostawiłam na kratce. Zrobiłam polewę. W rondelku zagotowałam mleko kokosowe z cukrem. Mąkę kukurydzianą wymieszałam z sokiem z cytryny

Kuchnia u Krysi
czekoladowe ciasto upadłego anioła 120

Żółtka miksujemy z 1/2 częścią cukru na puszystą masę i dodajemy do czekolady. Dodajemy rum i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka z pozostałym cukrem. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem i oprószamy kakao. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C, pieczemy przez kolejne 30 min. W trakcie pieczenia ciasto wyrośnie z górką a następnie opadnie. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku na ok. 30 min. Następnie nasączamy je rumem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i schładzamy w lodówce. Schłodzoną śmietankę ubijmy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z pianką 163

Sernik to jedno z najlepszych ciast jakie znam. Zgadzacie się ze mną? Na dzisiejszy deserek u mnie dzisiaj sernik z pianką. Serniczek jest lekki, mokry, rozpływający się w ustach. Przepis ten jest w mojej rodzinie od mojego dzieciństwa. Bardzo go lubię, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje 😚 Składniki (blaszka o : ciasto: mąka 30 dag, margaryna lub masło(...)szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy

kulinarne odsłony pati
Karpatka 139

Jedno z tych ciast, które zna praktycznie każdy, polska klasyka, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach, i jako ciasto bez okazji. Dwa blaty parzonego ciasta wypełnione budyniowo-maślnym kremem będą wspaniałą propozycją dla fanów domowych słodkości.  Moja karpatka nie jest zbyt słodka, więc jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu. Składniki na formę o wymiarach 25cmx32cm(...)ciasto (inspiracja Moje Wypieki ) 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka  (rozmiar L) Przygotowanie: Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka

Fabryka pomysłów
Skubaniec 422

bliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka

Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem i wiśniami 122

prywatną kolekcję przepisów na ciasta warzywne. Z cukinią, pomidorem, burakiem i każdym innym warzywem, które dodane do tradycyjnych składników ciasta nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje ciastu wilgotności. Zmniejsza też ilość mąki potrzebnej, żeby ciasto się udało. Same plusy, bo przecież dodatkowa porcja warzyw sama się nie zje. Na pierwszy raz najlepsze jest ciasto czekoladowe, bo kakao ma wyraźny(...)smak, więc nawet sceptycy nie poczują spod niego smaku warzyw. Całkiem dobre jest ciasto z bakłażanem i wiśniami. Nie trzeba mieć koniecznie upieczonego wcześniej bakłażana. Wystarczy puszka pasty baba ghanoush, którą można kupić w każdym sklepie arabskim. Składniki – ciasto czekoladowe z bakłażanem szklanka mąki pół szklanki mąki migdałowej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki

Ugotowane pozamiatane
Ciasto bez pieczenia KOKOS – MANGO (wegańskie, bezglutenowe) 399

Mango to jeden z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie(...)ciepłą wodą. Do ciepłego mleczka kokosowego dodaj kokos, olej kokosowy i agar rozmieszany z wodą. Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając. Gotową masę wylej na spód ciasta i zostaw do stężenia (około 1 – 2 godziny, zależnie od temperatury). Aby przygotować część z mango agar – agar wymieszaj z ciepłą wodą. Pulpę mango podgrzej i dodaj

Via Gusto
Ciasto słonecznikowiec 189

Słonecznikowiec to pyszne ciasto przełożone kremem z dodatkiem prażonego słonecznika. Jest wiele wiersji tego ciasta ale we wszystkich obowiązkowym składnikiem jest prażony słonecznik, stąd też jego nazwa. Do ciasta używamy ciemnego biszkoptu, można przygotować swój dowolny wypróbowany. Masa jest zrobiona na bazie masła z dodatkiem masy kajmakowej i oczywiście prażonego słonecznika. Wierzch również można przygotować wedle uznania. Może to być(...)mnie, polewa czekoladowa. Na wierzch można też dać śmietankę z dodatkiem kawy lub kakao. Można też masę, którą przekładamy ciasto podzielić i połową przełożyć ciasto a drugą połowę dać na wierzch. składniki: biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia prażony

Monia miesza i gotuje
Ciasto Snickers 138

Dzień dobry kochani! Dzisiaj przepis na Snickersa, ale w nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers"   , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho(...)jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm.): ciasto: mąka pszenna 60 dag margaryna 30 dag,  miód 4 łyżki, jajko 2 szt, cukier 1 szklanka, soda 2 łyżeczki, warstwa jabłkowa: jabłka kg, galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szt, masa budyniowa: mleko 500 ml, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 4 łyżki, masło

kulinarne odsłony pati
Niebo w gębie -ciasto 121

Ciasto niebo w gębie. Rewelacyjne w smaku. Wymaga trochę czasu, aby go przygotować, ale zapewniam, że warto. Sama nazwa ciasta na to wskazuje. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie upieczcie. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. żródło mojewypieki.com Ciasto(...)cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać na stolnicę wbić żółtka, wsypać proszek do pieczenia i cukier puder. Masło drobno posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec

O kuchni z uczuciem
Pokoleniowy tort makowy 167

specjalne okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny. Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu. Wykonanie ciasta makowego – Mak wsypać do dużej miski i zalać wrzącą wodą. Mak musi być przykryty wodą, zamieszać. Zostawić tak na kilka godzin, następnie odcedzić mak na sitku wyłożonym gazą. Nadmiar(...)mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową. Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier

Kuchnia Pokoleń