ciasto - 162020 przepisów (strona:930/10802)

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem 119

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową.     Składniki: Kruchy spód: 4 żółtka jaj 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki(...)Przygotowujemy spod: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto *** *** Tortownicę lub foremką (moja ma średnicę 26cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą *** *** Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę. Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Drożdżówka z marcepanem i pistacjami 125

gościł w tym roku na naszym wielkanocnym stole. Oczywiście taką pyszną drożdżówkę można przygotować na co dzień nie tylko od święta, do czego serdecznie was zachęcamy. Przepis: Produkty: Na ciasto: 250ml mleka 20g świeżych drożdży 75g cukru 500g mąki typ 550 1 jajko sól 80g miękkiego masła Na nadzienie: 60g pistacji 300g marcepanu 7 łyżek mleka 5 łyżek soku pomarańczowego(...)cukrem. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do mleka z drożdżami. Następnie dodajemy jajko, resztę mleka i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wyrabiamy. My używamy miksera do wyrabiania ciasta. Jak zawsze w przypadku ciasta drożdżowego musi ono odchodzić od rąk (śmigła miksera), jeżeli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste, mleka. Ciasto musi się dość długo wyrabiać, my zostawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto na maślance z truskawkami 317

Ciasto na maślance z truskawkami Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach!     Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200g truskawek Dodatkowo: cukier puder do posypania       *** Masło rozpuszczamy i odkładamy(...)dodajemy maślankę oraz masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty *** *** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa *** *** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki

Blog z Apetytem
Biszkopt makowy z pianką i ananasem 137

Pyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie? U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada). Przepis na małą blaszkę. Biszkopt makowy: 8 białek 1 szkl. cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli Masa(...)śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem

Smaki Na Talerzu
Bajaderki – pyszne kuleczki 188

Bajaderki – pyszne kuleczki. Dziś przepis (pomysł) na pyszny, prosty deser, który będzie idealnym rozwiązaniem w przypadku, gdy zostaną Wam jakieś suche kawałki ciast i połamane ciasteczka. Małe słodkie, pyszne kuleczki (bajaderki) można przygotować praktycznie z każdego ciasta jakie Wam zostało, a nawet z tego które się nie udało. Składnikami bajaderek mogą być kawałki suchych ciast, zakalców, muffinek, drożdżówki, resztki(...)ciastek i połamane herbatniki oraz dowolne mieszanki bakalii. Do przygotowania bajaderek nie używamy jedynie ciast z masami, owocami lub galaretką. Cały przepis jest naprawdę prosty. A efekt? No cóż… niby resztki, a jakże pyszne można z nich stworzyć bajaderki Spróbujcie. Dzisiejszy przepis na te pyszne kuleczki jest niejako bazowy. Można go modyfikować i zmieniać w zależności od potrzeb

Słodkie okruszki
Puszysty sernik śmietankowy 259

Puszysty sernik śmietankowy Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu naprawdę trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach!       Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki cukru 120g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka 500ml śmietanki(...)jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 40g Dodatkowo: lukier lub polewa czekoladowa do polania ciasta     *** Przygotowujemy spód ciasta: miękkie masło lub margarynę ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy *** *** Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary

Blog z Apetytem
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 183

żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku(...)sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.  Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam  Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt naturalny z musztardą francuską i musztardą miodowo-chrzanową. Kiełbasę obieramy. Ciasto francuskie

Kuchnia MagdaLeny
Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne 128

tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką na kruchym spodzie. Kruche ciasto z budyniową pianką piekę na wiele sposobów jak malinowa chmurka czy kruche z truskawkami . Bardzo lubię to ciasto, bo uwielbiam ciasta z kremem. Budyniowa pianka jest lekka, kremowa(...)powodzeniem zastępuje krem. Sądzę, że szarlotka z budyniową pianką z powodzeniem zastąpi mazurek z marcepanem , który upiekłam zdaje się w zeszłym roku. Szarlotka z budyniową pianką Składniki: Kruche ciasto 350 g pszennej mąki 200 g masła, zimnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 5 żółtek szczypta soli, jeśli masło jest niesolone Mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone

codojedzenia
Wegańskie brownie bez cukru 103

Jestem wielkim fanem ciast czekoladowych. A brownie to jedno z moich ulubionych wypieków zaraz po serniku. W dzisiejszym przepisie chciałbym zaprezentować Ci inną odsłonę tego znanego na całym świecie ciasta. Brownie w wersji wegańskiej jest do zrobienia i dziś możesz się o tym przekonać korzystając z mojego przepisu. Co lepsze, osoby które nie używają białego cukru ucieszą się, bo cała(...)słodycz ciasta pochodzi z daktyli.   Wegańskie brownie smakuje jak jego oryginalny odpowiednik. Jest mocno czekoladowe, słodkie i wilgotne w środku.  Czas przygotowania: 40 min. Składniki na formę 20x30 cm SKŁADNIKI: 200g gorzkiej czekolady + 6 dodatkowych kostek 2 dojrzałe banany 20 szt. suszonych daktyli 1 szklanka płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki

kulinarnyJa
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 158

Najlepszy sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, jaki do tej pory jadłam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i odpowiednie na każdą okazję. Sernik jest o umiarkowanej słodyczy, przyjemnym delikatnym środku i z bardzo kruchym ciastem. Na pewno się powtarzam, ale dobry sernik wychodzi tylko z dobrego białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego. Jeśli nie macie sprawdzonego sera do robienia serników(...)samemu go zmielić 2 razy.  Przygotowanie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy tylko wcześniej zagnieść i schłodzić ciasto, a dalszy proces przygotowania jest już szybki. U mnie ten sernik cieszy się dużym powodzeniem i jest stałą pozycją w menu na każdym większym przyjęciu. Ilość porcji: 20 - 24 porcje Czas

Kuchcik gotuje
Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio 117

Proste ciasto bez miksera ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Puszyste, oblane lukrem i posypane pokruszonymi płatkami migdałowymi HELIO . Wspaniałe, szybkie, na święta i do kawy w sam raz. Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 6 pokruszonych herbatników typu petitki (33 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju(...)temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję mokre, mieszam łyżką do połączenia składników. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Przygotowuję lukier: do cukru pudru w szklance dodaję wodę, energicznie mieszam by nie było grudek. Wsypuję sporą garść

Zasmakuj Kuchni
Mazurek z karmelizowanymi orzechami 120

polewa orzechowa : 5 łyżek miodu (u mnie gryczany), 5 łyżek cukru trzcinowego, 100 g masła, 360 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów bez skórek) ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka (gotuję jaja na twardo i wyjmuję żółtka, z białek robię sałatkę z kukurydzą, jabłkiem i majonezem) , 1 jajko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 szczypty(...)soli 4 – 5 łyżek kwaskowej marmolady (u mnie z mirabelek z nalewki), Ciasto : ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę, pokrojone masło, cukier, przetarte żółtka oraz surowe żółtko włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość

królestwo garów
PALUSZKI CHLEBOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 142

imprezy, np. do piwa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sklepach paluszki grissini trochę kosztują, a wykonanie ich w domu jest naprawdę bardzo proste i tanie. Ciasto przygotowuje się z przepisu na pizzę. Zazwyczaj używa się zwykłej mąki pszennej, jednak ja użyłam pełnoziarnistej, by przekąska była bardziej wartościowa. Dodatkiem smakowym są u mnie suszone pomidory w formie przyprawy(...)odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, suszone pomidory w płatkach, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego

Kuchnia MagdaLeny
Murzynek z kremem śmietanowym 258

wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym, które jest banalnie proste i wychodzi za każdym razem.     Składniki:     Ciasto:   125 ml wody 250 g masła(...)wody   Polewa:   100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki oleju roślinnego   Przygotowanie:   Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.   W czasie gdy masa się studzi oddziel białka

kuron.com.pl
Pyszny keks. 104

gładka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina suszona itp. ) wymieszaj z przesianą mąką , w ten sposób nie opadną na dno ciasta. Mąkę wsyp do utartej masy, wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę , wymieszaj lekko z ciastem. Gotowe ciasto wylej na wyścieloną papierem do pieczenia formę " keksówkę(...)wymiarach 40 x 14 cm ), wyrównaj łyżką . Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 60 - 70 minut. Ja po 20 minutach skręciłem temperaturę do 170 C, aby ciasto nie przypaliło się od góry. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wbij patyczek (np. patyczek do szaszłyków), jeśli patyczek jest po wyjęciu z ciasta jest suchy to znak

Przepisy i porady kulinarne