przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie
Tradycyjna kuchnia KasiCzas przygotowania: Niecałe 10 minut Składniki: 100g białej czekolady Niecałe pół szklanki śmietanki kremówki 30% tł. Niecała szklanka mleka 3,2 % tł. Pół laski wanilii Cynamon mielony Kardamon mielony Sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: 1/ Zagotowujemy mleko ze śmietanką wraz z naciętą połową laski wanilii. 2/ Wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy na bok garnek. Dodajemy pokruszoną białą
Kuchnia PROzdrowotnachleba ( np. z ziarnami słonecznika ) 1 świeży ogórek 5-6 plasterków szynki 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 mała czerwona papryka słodka lub pomidor sól pieprz słodka papryka mielona masło lub margaryna do posmarowania chleba Sposób wykonania : Chlebek smarujemy masłem lub margaryną ( np. śniadaniową ). Następnie kładziemy na każdą kromkę plasterek szynki. Ogórek obieramy ze skórki, kroimy na plasterki(...)łupinek, drobno siekamy i posypujemy nasze kanapki. Paprykę myjemy, kroimy na cienkie paski, układamy po 2-3 na każdej kromce. Na końcu posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką mieloną. Kanapki układamy na talerzykach i podajemy z gorącą herbatą z cytryną. Smakują wybornie i są zdrowe ! Polecam je nie tylko na wiosnę , ale przez cały
Przepisy i porady kulinarnemięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania : Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej i smażymy kilka minut. Warzywa obieramy, myjemy(...)wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneżółtka przecieramy przez sitko. Domowy majonez chrzanowy do wędlin. Składniki : 20 dkg tartego chrzanu 4 ugotowane na twardo żółtka 3 łyżki śmietany 30 % 1 płaska łyżka cukru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Chrzan tarty ( może być gotowy ze słoika ) odcedzić przez drobne sitko. Żółtka utrzeć łyżką na jednolitą masę(...)przetrzeć przez drobne sitko ( polecam, gdy żółtka przetrzemy przez sitko na pewno nie będziemy mieć grudek ) dodać śmietanę , wymieszać razem. Odcedzony chrzan, doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie wszystko razem. Gotowym majonezem dekorować przygotowane kanapki lub położyć w półmisku na stole. Można też dodać trochę musztardy. Majonez ten jest doskonały na wielkanocny stół
Przepisy i porady kulinarneolej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor. Przestudzone mięso,wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie,następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek. Posypujemy kminkiem(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 C. Jest pyszny,zrobiłem go kilka dni temu. Polecam ! Rada : Można do masy pasztetowej dodać trochę całego lub mielonego kminku, będzie miał ładny aromat. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1,5 kg małych młodych ziemniaków kilka prutków zielonego koperku 4-5 zielonych łodyżek cebuli (szczypior ) sól czerwona papryka słodka mielona kilka łyżek masła lub oleju Sposób wykonania : Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać(...)odcedzić, dodać roztopione masło lub olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania(...)Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1,5 kg sera mielonego 50 dkg cukru pudru(...)masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny otarta skórka z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Jeśli nie mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Następnie
Przepisy i porady kulinarneskorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, Szczypta mielonego kuminu, Szczypta gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej , 1 łyżeczka cukru Sól i pieprz Przygotowanie : Skorzonerę obieramy najlepiej w zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną
cookpl