już na wejściu do domu, że ma ochotę zjeść mięsko tzn. kotlecika to wiem, że muszę działać szybko i sprytnie. Ale o tym pisałam wcześniej. PRZEMYT. Do kotleta mielonego możemy dodać wszystko, dosłownie wszystko. Po usmażeniu jest tam każdy nasz dodatek doskonale zakamuflowany. Mój sposób na burgera dla syna?* *- żeby było(...)jasne, kotlet zjedzony bułka nadgryziona warzywka nietknięte. Ale nie będę się poddawać. Ważne, że kotlet zjedzony. Ogórki wykorzystałam jako okład na oczy :) A no taki: Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka (czemu tak dużo? a wiecie jak robię coś dla małego to zrobię też dla siebie i dla męża, wtedy mamy już gotowy obiad do pracy :)) 2 łyżeczki
ClauditteMissCookingSkładniki: Serek wiejski (lekki) duże opakowanie 6 suszonych pomidorów 1 szalotka świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska 1 łyżka otrębów orkiszowych 1 figa czosnek niedźwiedzi
ClauditteMissCookingWszystkie składniki zmiksowałam blenderem. SKŁADNIKI 250 g sera twarogowego chudego 3/4 szklanki kefiru 100 g łososia atlantyckiego świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska
ClauditteMissCookingziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 2 łyżki papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i jabłko myjemy. Warzywa obieramy. Kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej głębokiej patelni wraz z oliwą
ClauditteMissCookingpokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać
ClauditteMissCookingKurkuma Curry Bazylia Oregano Pieprz, sól Ostra papryka Olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć (jeśli jest mrożony to wcześniej wyjąć i rozmrozić). Wrzucić do miski, dodać jajko, len mielony i przyprawy. Rozdrobnić blenderem. Smażyć na odrobinie oleju. Podawać z zieleninką lub jako kotlecik do bułki. Placuszki z dorsza
Czarnawisienkasuszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony imbir czosnek w płatkach Schab(...)myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, kardamonem mielony, imbirem i posypujemy na wierzchu płatkami czosnku. Odstawiamy na bok. Marchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy
Parowar Facetaogrodowego świeża pietruszka, cały pęczek, oddziel łodygi od liści, liście włóż do miski z zimną wodą szczypta gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, biały pieprz świeżo mielony 350 ml zimnej wody lub więcej, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu olej rzepakowy + masło do smażenia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki zimnego masła 2 - 3 łyżki śmietany Crème
Szybko Szybkowarwłoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 3 litry, oliwki zielone 20 sztuk, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar(...)wyjąć udka, warzywa ugotować jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać oliwki przekroić na połowę i dać do mięska, dodać plasterki jajek i delikatnie wymieszać 1,5 litra wywaru zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i wymieszać
W Mojej Kuchni Lubiędobrych kremowych ziemniaków (użyłam odmiany Jelly) sól 2 jajka 2/3 - 1 szklanka mąki Nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka majeranku szczypta mielonego kminku olej do smażenia sól i pieprz do smaku 2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i smażyć
Czerwień i błękitPolecamy wam przepis na klasyczne żeberka z grilla. Składniki: 1 łyżka chili w proszku 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka mielonego kminku 4 łyżki brązowego cukru ¾ łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu ¾ szklanki ketchupu 1/3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki melasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie
naRuszcieSkładniki: 1,30 dkg karkówki lub schab, łopatka szczypta gałki muszkatołowej, kmin mielony, majeranek, tymianek, wędzona mielona papryka sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majonezu Wykonanie: Karkówkę przyprawiamy przyprawami odstawiamy do lodówki na 24 godz. Na drugi dzień wykładamy na folię spożywczą smarujemy majonezem zwijamy szczelnie, owijamy folą aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy do 7 godzin
kgwjanczewoSzybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól czosnkowa do posypania Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą(...)sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Smacznego
Krakowskie smaki Animąkę pszenną) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka mielonej kolendry sól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta(...)pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej
A Ty Smakuj Mnie