dania: Sosy, kremy, pasty składniki i przygotowanie: Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji(...)Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi. Ilość: 2 ½ szklanki Składniki 2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami ¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego) ⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą ⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry
w mojej kuchniprzecieru pomidorowego , szczypta cukru,lub pomidory z puszki 30 dag kiełbasy czosnkowej ( lub innej grubo mielonej smacznej ) 3 cebule 2 listki laurowe , 2 ziela angielskie sól , pieprz świeżo mielony majeranek 5-6 ząbków czosnku WYKONANIE Fasolka po bretońsku z szybkowaru Fasolę moczyć całą noc w wodzie.Następnego dnia dolać 1 L wody i gotować 30 min.od zagotowania
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szynka-w-sosie-wasnym.html Składniki: 1kg szynki 2 cebule olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Sposób przygotowania: Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem. Na patelni
w mojej kuchnijaja, 200 g śmietany, 25 g drożdży, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać
w mojej kuchniłyżki sosu sojowego-do smaku 1 łyżka wina ryżowego Shao Hsing 2 łyżeczki olej rzepakowy 3 szalotki, pocięte na plasterki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 4 cykorie przekrojone podlużnie 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu 2-3 łyżki dżemu truskawkowego WYKONANIE Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone
w mojej kuchniłyżeczka mielonego kminku(...)puszka białej fasolki,1 łyżeczka czerwonej papryki, 750 g miąższu z dyni , oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 500 ml bulionu warzywnego, natka pietruszki, jogurt grecki
w mojej kuchniSkładniki: ziemniaki 13 sztuk, pory 3 duże, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ogórki kiszone 4 duże ziemniaki obrać, pokroić na pół-talarki i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, posypać pieprzem, kucharkiem duże pory przekroić wzdłuż(...)części i opłukać, pokroić je drobno i wsypać do ziemniaków, podsmażać razem co jakiś czas mieszając z 5 minut jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną i ciut pieprzem mielonym i wlac do ziemniaków, przykryć pokrywką na 3 minuty, następnie drewnianą łyżką podważać ziemniaki aby jajka się zapiekały po całości gotowe ziemniaki zostawić w garnku na 5 minut podać z kiszonym
W Mojej Kuchni LubięDziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko(...)chrupiące. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. składniki: 2 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki
Monia miesza i gotujemąki ziemniaczanej 2 jajka sól Na farsz 500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku okrasa: cebula WYKONANIE Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków obieramy, ścieramy na drobnej
W kuchennym oknie Ewyplasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę(...)szatkujemy, dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, plasterki rolady kroimy w paski i podsmażamy, dodajemy do kapusty wraz z przyprawami i mielonymi grzybami. Gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat i tabasco. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, ewentualnie uzupełniając wodą. Potrawa jest gotowa, gdy zmięknie kapusta. Smacznego
Humanistka w kuchniporcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego(...)cebule 1 jajko mały pęczek koperku pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy najlepiej ręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą
Humanistka w kuchniwedług tego przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto
Kolizje Smakówjaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę do ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam delikatne
kgwjanczewo1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno do miski
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy więcej melasy (ewentualnie cukru). Można dodać trochę tabasco lub chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić w aptece Post Pulled pork – wolnopieczona
Poezja smaku