czerwonej porzeczki wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, kefir. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Część dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na dwie części(...)jednej dodajemy kakao oraz cynamon i mieszamy na jednolitą masę. Foremkę (ok.21x33cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy naprzemiennie jasnym i ciemnym ciastem. Wierzch posypujemy równomiernie porzeczkami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Czerwona porzeczka w ogrodzie
Domowy Smak JedzeniaOstatnio zastanawiałam się jakie przepisy na ciasta lubię najbardziej i szala przechyliła się nieznacznie w stronę warstwowych przekładańców. Te jednak są czasochłonne, pracochłonne i niejednokrotnie również dość kosztowne. Fajnie sprawdzają się na różnego rodzaju uroczystościach czy świętach, ale na zwyczajny weekend, gdy mamy po prostu ochotę na coś słodkiego, zdecydowanie lepsze są szybkie i nieskomplikowane przepisy na ciasta. Dziś właśnie(...)zapraszam Was na całkiem proste ciasto. To taki a’la murzynek z bitą śmietaną o aromacie mięty. Na tę porę roku idealne;) Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne (mam wrażenie, że z każdym kolejnym dniem smakowało mi coraz bardziej), a masa orzeźwiająca. Wyjęte wprost z lodówki smakuje zdecydowanie najlepiej;) PS. Jeśli chodzi o dekorację z polewy czekoladowej, to mój wewnętrzny
Smaki Na Talerzutakie piękne! dla mnie piękniejsze niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba pokusić się upiec proste domowe ciasto. Słodka kanapka z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową kruszonką jest pyszna! Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas(...)spaceru, wiedziałam już, że dam go na konkurs z Palmą , pieczenie ciast i ciasteczek to moja miłość , taką kanapkę można złapać w rękę i zjeść rodzinnie na werandzie z kubkiem aromatycznej kawy. Od razu Wam mówię zróbcie z podwójnej porcji , znika szybciej niż się piecze J Celebrujcie chwile razem , czas tak szybko umyka! Składniki: Blaszka
Wanilia i Kardamonszypułki, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka, po każdym dokładnie miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, ciasto będzie gęste. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do cista i na wolnych obrotach delikatnie miksujemy tylko to połączenia się z ciastem. Dodajemy pokrojony rabarbar i mieszamy(...)Ciasto przekładamy równomiernie do foremki (ok.21x32cm, wymiar dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Całość pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Tym co lubią słodkie ciasta oprószamy obficie
Domowy Smak Jedzeniapagórek..bo w sumie nie wiedziałam jak to nazwać.Mimo wszystko polecam, bo nawet jak nie wyszło tak jak zaplanowałam ,to i tak zawsze to coś innego niż zwykłe ciasto na Dzień Matki.To ciasto można zrobić i bez barwnika, ale ja miałam inne plany co do tego ciasta i właśnie miało być wszystko na zielono..Można też normalnie układać warstwami(...)wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksować wszystko razem.Podzielić na połowę, do obydwu części dodać barwnik, jedna część ma jaśniejsza, a druga ciemniejsza.Przełożyć ciasto do foremki tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian. Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut. 1 l śmietany 6 łyżek żelatyny 3-4 łyżki cukru
Moje domowe kucharzenieuwielbiam i to w każdej wersji. Zarówno na zimno, z rodzynkami, brzoskwiniami i inne. Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sernik z dodatkiem serka mascarpone na kruchym cieście z konfiturą porzeczkową i kruszonką. Serniczek wyszedł rewelacyjny, aksamitny, puszysty i lekki. A cały smak słodyczy przełamuje lekko kwaskowata konfitura porzeczkowa. Nawet mój mąż, który nie przepada za sernikami zjadł(...)apetytem ;) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: Kruche ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 150 g masła * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 1/4 szklanki cukru Masa serowa: * 500 g twarogu sernikowego * 250 g serka mascarpone * 1 budyń śmietankowy bez cukru * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 1 jajko Dodatkowo: * konfitura z czarnej porzeczki
Zrób to smaczniejest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Zawiera także cenny błonnik, który usprawnia procesy trawienia i obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo popularny i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania(...)kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku
mojewypiekiinietylkoCiasto z truskawkami i musli – Zapraszam na kolejne, pyszne ciasto z truskawkami. Tym razem z dodatkiem musli, dzięki niemu przygotowałam wspaniałą, chrupiącą kruszonkę. Przepis powstał przy współpracy z marką Mixit . Na e-shopie Mixit.pl znajdziecie gotowe mixy musli, kasz, suszonych owoców i orzeszków, zdrowe batoniki bez dodatku cukru, produkty dla wegan. Co najważniejsze, możecie sami skomponować własne mieszanki musli(...)ważny od 17.05.2018 – 17.06.2018. Zachęcam do wypróbowania nowych musli lub skomponowania własnego i skorzystania z rabatu :). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Truskawkami i Musli Składniki: Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g musli, użyłam musli „Majowa mieszanka” z mixit.pl 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60g cukru Ciasto – składniki powinny
Mała Cukierenkaniejednego łasucha. Piecze się ją bez użycia foremki, wystarczy duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Tarta jest pyszna, krucha i zawsze się udaje. Polecam z gałką lodów śmietankowych Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około 350 g rabarbaru 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki mąki ziemniaczanej 100 g schłodzonej masy marcepanowej 1 łyżka migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól i masło, które siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki
Oryginalny smakCześć Ciasta ostatnimi czasy piekę dość rzadko. Dzisiaj jednak naszła mnie ochota na domowe ciasto, więc zabrałam się do roboty i w godzinę - półtorej miałam gotowe pyszne ciasto. Jak sama nazwa wskazuje, robi się je naprawdę szybko. Do tego jest pyszne. Z pewnością jeszcze kiedyś sięgnę po ten przepis. Może wykorzystam tylko inne owoce. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie(...)blogu Beaty . Szybkie ciasto z jabłkami Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 23 na 33 cm (ja wykorzystałam blachę o wymiarach 24 na 28 cm), mikser, miski, szklankę, łyżkę, łyżeczkę, nóż, papier do pieczenia, drewniany patyczek lub wykałaczkę. Przygotuj składniki: 4 jajka, 1 szklankę cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku
blog.moje-pasje.infoczasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki (jak np. babeczki marchewkowe ), nawet cukinii ( babeczki z cukinią ), to rozumiem, ale z fasoli? Po którymś z kolei zapewnieniu, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola, stwierdziłam, że nie uwierzę dopóki sama nie spróbuję :) jeśli z Was też(...)jesteście uczuleni na gluten albo chcecie po prostu spróbować czegoś nowego w kuchni przedstawiam Wam bezglutenowe brownie z fasoli :) i jeszcze odpowiedź na nurtujące mnie od początku pytanie: czy ciasto smakuje jak fasola? Nie! i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;) i choć potrafili stwierdzić, że ciasto smakuje inaczej niż zazwyczaj smakują
Ciastkozercyprzez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka(...)szklanki cukru (można dać trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta) 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g masła 1 szklanka jogurtu naturalnego skórka z cytryny Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Rabarbar myjemy
Ciastkozercyokazji środy przychodzę do Was z ciastem. Jest to jednak ciasto szczególne, bo wytrawne. Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami to ukłon w stronę osób, które ze słodkości najbardziej lubią boczek To także kolejny powód na to, aby kupić szparagi po drodze z pracy i cieszyć się nimi, póki jest na nie sezon Dla mnie tegoroczny maj to zdecydowanie(...)warto jeść szparagi? Jeśli nie to odsyłam to posta z przed kilku dni, znajdziecie tam także przepis na Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem A jeśli macie ochotę na inne ciasta w wersji wytrawnej to zapraszam to przejrzenia moich propozycji Czytaj więcej – ciasta wytrawne Bezglutenowe ciasto ze szparagami i suszonymi pomidorami Przepis na Keksówkę o długości
365 dni dookoła kuchniKoniec długiego weekendu majowego świętujemy ciastem inspirowanym słoneczną Italią . Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe smakiem przeniesie Was na piaszczyste plaże słonecznej Osti, pozwoli Wam zapomnieć o wszystkich kłopotach, cieszyć się po prostu słońcem, beztroską i wolnym czasem. Torta di riso to deser z regionu Emilia Romagna, zwany również torta degli addobbi, czyli ciasto z dekoracjami. Pierwszy raz przygotowano(...)maju na uroczystość obchodów Corpus Domini, czyli uroczystości Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa. Istnieje wiele wersji tego ciasta, każda rodzina ma swoją własną tradycyjną recepturę , niektóre dodają cytryny i kandyzowane owoce, przyprawy, rodzynki i orzeszki piniowe, oraz prosty ryżowy tort, bez żadnych specjalnych dodatków. Ciasto ryżowe to słodki, łatwy do przygotowania deser o delikatnym smaku. Mogą je jeść również osoby
365 dni dookoła kuchniLeśny mech - ciasto zawdzięcza swój kolor szpinakowi i niewielkiemu dodatkowi szczawiu. Dekoracja może być dowolna – owoce (pewnie najlepiej leśne, chociaż bardzo polularne są pestki granatu), ja udekorowałam kremem i kwiatkami. ciasto: 240 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 40 g pulpy ze szczawiu, 100 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego(...)dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie 22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta, wydłubać
królestwo garów