Sernik to jedno z najlepszych ciast jakie znam. Zgadzacie się ze mną? Na dzisiejszy deserek u mnie dzisiaj sernik z pianką. Serniczek jest lekki, mokry, rozpływający się w ustach. Przepis ten jest w mojej rodzinie od mojego dzieciństwa. Bardzo go lubię, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje 😚 Składniki (blaszka o : ciasto: mąka 30 dag, margaryna lub masło(...)szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy
kulinarne odsłony patiJedno z tych ciast, które zna praktycznie każdy, polska klasyka, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach, i jako ciasto bez okazji. Dwa blaty parzonego ciasta wypełnione budyniowo-maślnym kremem będą wspaniałą propozycją dla fanów domowych słodkości. Moja karpatka nie jest zbyt słodka, więc jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu. Składniki na formę o wymiarach 25cmx32cm(...)ciasto (inspiracja Moje Wypieki ) 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka (rozmiar L) Przygotowanie: Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka
Fabryka pomysłówbliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka
Ciastkozercyprywatną kolekcję przepisów na ciasta warzywne. Z cukinią, pomidorem, burakiem i każdym innym warzywem, które dodane do tradycyjnych składników ciasta nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje ciastu wilgotności. Zmniejsza też ilość mąki potrzebnej, żeby ciasto się udało. Same plusy, bo przecież dodatkowa porcja warzyw sama się nie zje. Na pierwszy raz najlepsze jest ciasto czekoladowe, bo kakao ma wyraźny(...)smak, więc nawet sceptycy nie poczują spod niego smaku warzyw. Całkiem dobre jest ciasto z bakłażanem i wiśniami. Nie trzeba mieć koniecznie upieczonego wcześniej bakłażana. Wystarczy puszka pasty baba ghanoush, którą można kupić w każdym sklepie arabskim. Składniki – ciasto czekoladowe z bakłażanem szklanka mąki pół szklanki mąki migdałowej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki
Ugotowane pozamiataneMango to jeden z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie(...)ciepłą wodą. Do ciepłego mleczka kokosowego dodaj kokos, olej kokosowy i agar rozmieszany z wodą. Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając. Gotową masę wylej na spód ciasta i zostaw do stężenia (około 1 – 2 godziny, zależnie od temperatury). Aby przygotować część z mango agar – agar wymieszaj z ciepłą wodą. Pulpę mango podgrzej i dodaj
Via GustoSłonecznikowiec to pyszne ciasto przełożone kremem z dodatkiem prażonego słonecznika. Jest wiele wiersji tego ciasta ale we wszystkich obowiązkowym składnikiem jest prażony słonecznik, stąd też jego nazwa. Do ciasta używamy ciemnego biszkoptu, można przygotować swój dowolny wypróbowany. Masa jest zrobiona na bazie masła z dodatkiem masy kajmakowej i oczywiście prażonego słonecznika. Wierzch również można przygotować wedle uznania. Może to być(...)mnie, polewa czekoladowa. Na wierzch można też dać śmietankę z dodatkiem kawy lub kakao. Można też masę, którą przekładamy ciasto podzielić i połową przełożyć ciasto a drugą połowę dać na wierzch. składniki: biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia prażony
Monia miesza i gotujeDzień dobry kochani! Dzisiaj przepis na Snickersa, ale w nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers" , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho(...)jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm.): ciasto: mąka pszenna 60 dag margaryna 30 dag, miód 4 łyżki, jajko 2 szt, cukier 1 szklanka, soda 2 łyżeczki, warstwa jabłkowa: jabłka kg, galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szt, masa budyniowa: mleko 500 ml, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 4 łyżki, masło
kulinarne odsłony patiCiasto niebo w gębie. Rewelacyjne w smaku. Wymaga trochę czasu, aby go przygotować, ale zapewniam, że warto. Sama nazwa ciasta na to wskazuje. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie upieczcie. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. żródło mojewypieki.com Ciasto(...)cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać na stolnicę wbić żółtka, wsypać proszek do pieczenia i cukier puder. Masło drobno posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec
O kuchni z uczuciemspecjalne okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny. Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu. Wykonanie ciasta makowego – Mak wsypać do dużej miski i zalać wrzącą wodą. Mak musi być przykryty wodą, zamieszać. Zostawić tak na kilka godzin, następnie odcedzić mak na sitku wyłożonym gazą. Nadmiar(...)mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową. Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier
Kuchnia Pokoleńalkoholowy keks z mega dawką suszonych owoców i orzechów. Obiecałam wtedy, że za rok zrobię go nieco inaczej. Postawiłam na trochę inne proporcje – mniej ciasta w cieście, więcej owoców. Owoce pijane jak poprzednio! Ledwo zostało mi kilka kawałków tego ciasta, aby zrobić zdjęcie. Keks wyszedł z lodówki nie wiadomo kiedy, trochę(...)pomarańczy – 100 g orzechów laskowych – 100 g migdałów – 100 g fig – 200 g moreli – 200 g śliwek Pozostałe składniki: – 300 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 100 g cukru trzcinowego – 150 g masła – 2 jajka – 100 g mąki pszennej – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru – 1/2 łyżeczki cynamonu
To co kochamSłodka Bałkańska przekąska, przekładana warstwowo z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser zawsze skrada moje serce. Przyznam się, że wydanie tego deseru najlepsze jest w wykonaniu mojej młodszej siostry. Chrupiące z wierzchu, a klejące się w środku. Składniki: 2 opakowania ciasta filo 500 g mieszanki orzechów (włoskich,laskowych i migdałów) 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru pistacje(...)naczynia miksującego wsypać orzechy i cynamon, następnie wszystko zmiksować tak aby były orzechy w kawałkach oraz zmielone. Przygotować formę 23x30 cm, którą należy wysmarować masłem. Układamy płat ciasta, smarujemy go masłem ( używamy do tego pędzelka) i powtarzamy tak cztery razy, następnie wykładamy połowę zmiksowanych orzechów i znowu przekładamy ciastem. Tym razem pięć warstw, każda posmarowana masłem. Wykładamy pozostałymi orzechami
Niezły MłynekMówią na niego chlebek a to właściwie ciasto. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu. Możesz go oczywiście urozmaicić – dodając różne rodzaje cukru, cynamon lub orzechy. Za każdym razem twój chlebek bananowy może smakować nieco inaczej. Do mojego wypieku wykorzystałam dwa rodzaje cukru – biały i cukier kokosowy(...)dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut
nietylkopasta.plBardzo lubimy w rodzinie placki kruche z pieczonymi orzechami. Jeden z naszych ulubionych placków to ciasto orzechowo-kajmakowe z zapiekanymi orzechami włoskimi. To ciasto robi się podobnie. Nie jest tak skomplikowane jak się wydaje. Pieczemy tylko dwa placki z różnymi warstwami, a potem w środek dajemy masę i voila! Wszystkim gościom bardzo smakowało. Dla kogo: dla miłośników chałwy(...)lubiących ciasta "na bogato" dla szukających przepisu na specjalną okazję Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 5 żółtek Składniki na bezę kokosową: 5 białek 0,5 szklanki cukru słoik powideł (lub innego dżemu) 100g wiórków kokosowych Składniki na masę sezamową: 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezamu (ziarenek
Mania Wypiekaniaokazji święta Trzech króli tradycyjnie wypieka się je w Hiszpanii, Portugalii i Francji. Znane jest też pod nazwą rosca de Reyes i swoim wyglądem przypomina koronę królewską. Ciasto jest bardzo bogate w rozmaite bakalie namoczone wcześniej w rumie. Cudownie pachnie skórką pomarańczową, jest bardzo puszyste i delikatne, według mnie doskonałe. Podczas pieczenia w domu roznosił się tak cudowny zapach ciasta(...)drożdżowego, że nie wytrzymaliśmy i musiałam je pokroić jeszcze ciepłe :D Koniecznie wypróbujcie ten wypiek, naprawdę warto :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 op drożdży instant szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jajka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego masła jajko do posmarowania cukier puder do posypania 50 g płatków migdałów do posypania 50 g plastrów kolorowego
Smakołyki Asi