ciasto - 162258 przepisów (strona:942/10818)

BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM 115

zasadzie to nie miałam publikować tego przepisu ale synowie mnie przekonali, żebym jednak to zrobiła. Ciasto mnie nie zachwyciło, jest dość zwarte ale dość wilgotne. Nie znoszę ciast „suchych” czyli takich, które trzeba co chwilkę popijać kawą. Dodatek twarożku tworzy fajny wzór i świetnie podbija czekoladowy smak babki. Zaintrygował mnie sposób przygotowania ciasta, zazwyczaj babki kojarzą mi się(...)cukrem i dodawaniem kolejno składników. Tu jest inaczej. Chyba prościej się już nie da. Mieszamy składniki suche, dodajemy masło, a na koniec wlewamy wodę-tak, też byłam zaskoczona, ale ciasto się upiekło bez zakalca. Na surowo miało fajną konsystencję, ale przekonana do niego na sto procent nie byłam. W sumie może ta babka czekoladowa nie jest moim faworytem ale swoich

Pieguskowa Kuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 163

roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem(...)proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę i tym sposobem otrzymacie cienkie placki. Dodatkowo ciasto posmarowałam keczupem z dyni dla spotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO

Pieguskowa Kuchnia
Tarta caprese z pieczonymi pomidorami 149

przepis na tart\u0119 z pieczonymi pomidorami, rozp\u0142ywaj\u0105c\u0105 si\u0119 mozzarell\u0105 i aromatyczn\u0105 bazyli\u0105. Kto spr\u00f3buje? ;)","recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego\r","10 du\u017cych pomidor\u00f3w mi\u0119sistych\r","300g mozzarelli\r","kilka li\u015bci \u015bwie\u017cej bazylii\r","1 jajko\r","s\u00f3l, pieprz cytrynowy\r","oliwa"],"name":"Tarta caprese(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200\u00b0C przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyci\u0105gamy je z piekarnika i lekko studzimy. Mozzarell\u0119 kroimy w cienkie plastry.\r","Ciasto francuskie delikatnie rozwa\u0142kowujemy i przenosimy na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia. Na ka\u017cdym boku zaginamy ok. 1cm kawa\u0142ek ciasta tworz\u0105c \"ramk\u0119

Mostek w kuchni
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 167

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, a to jest wprost idealnym połączeniem puszystego ciasta, soczystych borówek i słodkiej, delikatnej, białej czekolady. Tylko co zrobić, żeby nasze plany nie zostały wywrócone do góry nogami, a owoce nie wylądowały na dnie ciasta? Mam dla Was kilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle(...)pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką pszenną w stosunku 1:1. A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby? Składniki (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto

Fitsweet.me
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 133

Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :)    Składniki: 500 g krupczatki 125 g cukru pudru 250 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany(...)łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę

Różne smaki w kuchni
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 174

teraz z różnych względów goszczą u nas rzadko i są raczej rarytasem. Oczywiście ze względów zdrowotnych przerobiłam spód do tarty na takie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem, gdyż dzięki temu(...)każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko 200 g mąki owsianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli 100 g masła składniki na masę: 300 g świeżego łososia 100 g świeżego szpinaku 100 g mozzarelli 4 jajka 1 ząbek czosnku 2 dymki 100 ml śmietany świeży koperek sól, pieprz wykonanie

Przysmaki Karolki
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami (borówkami,brzoskwiniami) 178

Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję, szczególnie teraz kiedy rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią.  Idealne, szybkie i nie wymagające wprawy ciasto. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet "do ręki". Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej(...)szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek lub brzoskwiń Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą część ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 285

Uwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest(...)banalnie proste, nawet nie zwrócicie uwagi kiedy ciasto będzie gotowe. Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny posmak ciasta gdyż taki właśnie preferuje moja córka :) Składniki - 5 jajek - 2,5 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego  - 2 budynie śmietankowego - 1/2 szklanki oleju - 500 g czarnych

Świat Smaku
TARTA MOJITO 157

się więcej na ten temat, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl .   Przygotowanie : 30 min Pieczenie: 35 min. Chłodzenie: 5 godz. Składniki dla 4-6 osób.   Składniki na kruche ciasto : ● 250 g mąki + 10 g do podsypania ● 125 g masła + 10 g do formy ● 100 g cukru pudru Diamant ● 1 jajko ● 1 szczypta soli   Składniki na krem(...)jajka ● 1 pęczek świeżej mięty ● około 4 limonki (na 20 cl soku) ● 4 g żelatyny w listkach ● 40 g masła ● 140 g cukru białego Diamant   Przygotowanie: Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 285

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Sposób

Różne smaki w kuchni
Grysikowe ciasto z owocami i galaterką 192

Kasza manna jako ciasto ? Czemu nie ! Grysikowe ciasto z kaszy manny zrobicie bardzo szybko...i zapewniam - zaskoczycie nim niejednego z gości. Ciasto z kaszy manny, w połączeniu z sezonowymi owcami i galaretką , na pierwszy rzut oka wygląda niczym sernik na zimno. A czy smakuje podobnie ? Oko oszuka, smaku nie oszuka. Grysikowe ciasto na zimno choć z wyglądu przypomina sernik, smakuje(...)zupełnie inaczej. Sama masa z kaszy manny mogła by być zbyt mdła i nijaka, ale dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Jeśli poszukujecie przepisu niewymagającego, prostego i szybkiego - przepis na ciasto grysikowe powinniście zapisać i koniecznie zrobić. PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru

kolorowotorcikowo
Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami 175

Przepis na clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami, znalazłam u Ani Starmach . Jego apetyczny wygląd i prostota wykonania skłoniły mnie do tego, aby je przygotować. Przyznam, że obawiałam się czy rzeczywiście „mi się upiecze” :), ponieważ przygotowane ciasto było dość lejące. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przekonałam się, że moje obawy były zbędne. Ciasto jest szybkie i łatwe(...)wykonaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Na pewno przygotuję inne wersje tego wypieku Zobacz też: Jogurtowe ciasto z owocami Przepis na clafoutis - szybkie ciasto z czereśniami Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 0,5 kg czereśni 100 g cukru 2 jajka 125 g mąki 300 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy

Kuchnia Bazylii
Ciasto marchewkowe 196

Carrot cake - ciasto z tartą marchewką szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Bardzo proste w przygotowaniu. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, wiórków kokosowych lub z dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu - jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej(...)ciasta. Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ja lubię w wersji z cukrem pudrem. Czasem gotowe ciasto ozdabia się płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej

Zasmakuj Kuchni
Kefirowe ciasto z truskawkami 125

Przepis na to ciasto znać powinien każdy. Dlaczego ? Ponieważ robi się je w mgnieniu oka, a smakuje każdemu. W sezonie warto zrobić kefirowe ciasto z truskawkam i. Doskonale sprawdzają się też inne owoce, jak jagody, borówki, maliny. Przygotowanie ciasta to zmieszanie kilku składników. Do przygotowania ciasta nie potrzebny Wam mikser, wystarczy trzepaczka lub nawet zwykła łyżka do zupy. RADA : zamiast(...)kefiru możecie dodać jogurt naturalny lub nawet kwaśną śmietanę. PRZEPIS NA KEFIROWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI Składniki na kefirowe ciasto z truskawkami: ( * szklanka o pojemności 250 ml )  2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 250 g kefiru 3 jajka 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru

kolorowotorcikowo
Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa 132

Trochę za mało. Wtedy w oko wpadł mi rabarbar leżący w koszyku. To jest myśl - może zrobię szarlotkę z jabłek i rabarbaru! Efekt wspaniały! Polecam wszystkim, którzy kochają orzeźwiające ciasta z owocami! Będziecie zadowoleni!  Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących słodko-kwaśne smaki dla tych, co szukają tradycyjnego ciasta w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 450 g mąki(...)cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki bułki tartej Składniki na pianę z białek:  5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta tradycyjnie: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodać pokrojone zimne masło, zagnieść dodając żółtka i śmietanę. Zagniatać, aż ciasto stanie się jednolite. Podzielić

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania